Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Oμάδα φοιτητών: Κατάργηση θρησκευτικών και ανοιχτά σχολεία τα Σαββατοκύριακα

Oμάδα φοιτητών: Κατάργηση θρησκευτικών και ανοιχτά σχολεία τα Σαββατοκύριακα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Σχολεία, Φοιτητές,

Αν μη τι άλλο είναι προτάσεις που θα προκαλέσουν αίσθηση. Η Ομάδα Ren – Reform Education Now κατέθεσε την πρότασή της στον Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία και θα συζητηθεί στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, κεκλεισμένων των θυρών καθώς τη συζήτηση θα παρακολουθήσουν μόνο όσοι έχουν λάβει πρόσκληση.

Ανάμεσα στις προτάσεις της Ομάδας REN είναι και η αναθεώρηση του Συντάγματος όσον αφορά στην Παιδεία

– Το άρθρο 1 του Συντάγματος θα πρέπει να εμπλουτιστεί με εδάφιο που θα αναφέρει τα εξής όπως διατυπώνονται στο 43 παρ. 2 του πορτογαλικού Συντάγματος: «Το κράτος απαγορεύεται να χαράσσει πολιτική εκπαίδευσης και μόρφωσης με βάση φιλοσοφικές, αισθητικές, ιδεολογικές και θρησκευτικές αρχές». Αυτό μπορεί να προστεθεί μετά την εξασφάλιση της ελευθερίας της επιστήμης και των τεχνών.

– Όπου αναφέρεται η λέξη “Έλληνες” που περιορίζει τους έχοντες το δικαίωμα στην εκπαίδευση μόνο στους φορείς του νομικού δεσμού της ιθαγένειας, να αντικατασταθεί από την έκφραση «μόνιμοι και νόμιμοι κάτοικοι της Ελλάδας» δεδομένου του αυξημένου αριθμού των μεταναστών που δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια ή όσων δεν επιθυμούν να την αποκτήσουν.

– Στην παράγραφο 2 η εθνική και θρησκευτική συνείδηση θα πρέπει να αντικατασταθεί από την πρόταση του ΠΑΣΟΚ όπως διατυπώθηκε το 2007: «καλλιέργεια ανθρωπιστικής, δημοκρατικής και κοινωνικής συνείδησης».

Προτείνεται επίσης τα σχολεία να μένουν ανοιχτά έως τις 21:00 το βράδυ «ώστε να εξυπηρετήσει μαθητές ή καθηγητές ή απλούς πολίτες, υπό την επίβλεψη σχολικού φύλακα» και να ξεκινά η σχολική χρονιά τη δεύτερη Δευτέρα του Σεπτεμβρίου και να τελειώνει τη δεύτερη Παρασκευή του Ιουνίου. Όσον αφορά τα Σαββατοκύριακα, προτείνεται να μη γίνονται μαθήματα, αλλά τα σχολεία να είναι ανοιχτά σε ώρες που θα αποφασίσει η διεύθυνση.

Προτείνεται δε τι θα γίνει και με τις αργίες:

30 Ιανουαρίου – Των Τριών Ιεραρχών: να γίνονται μαθήματα και αντίστοιχες εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του πρωινού προγράμματος
Τσικνοπέμπτη και Αποκριά: να γίνονται μαθήματα και αντίστοιχες εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του πρωινού προγράμματος
Καθαρά Δευτέρα: Αργία
24 και 25 Μαρτίου: Εθνική Γιορτή, δεν γίνονται μαθήματα αλλά εκδηλώσεις. Η συμμετοχή των σχολείων σε παρελάσεις πραγματοποιείται μετά από συζήτηση και απόφαση της μαθητικής κοινότητας (πχ συζήτηση και ψηφοφορία σε Γενική Συνέλευση)
Πάσχα: Το σχολείο κλεινει από τη Μεγάλη Δευτέρα μέχρι την Τρίτη του Πάσχα. Την Παρασκευή πριν από το κλείσιμο γίνονται μαθήματα και αντίστοιχες εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του πρωινού προγράμματος
Πρωτομαγιά: Αργία
Δεύτερη Παρασκευή Ιουνίου: Λήξη σχολικού έτους γίνονται εκδηλώσεις όχι μαθήματα. Τις δυο τελευταίες εβδομάδες του έτους γίνονται οι απολυτήριες πανελλαδικές εξετάσεις
Δεύτερη Δευτέρα Σεπτεμβρίου: Έναρξη σχολικού έτους, αγιασμός, παράδοση βιβλίων και ημερήσιου ωρολόγιου προγράμματος, έστω προσωρινού

27 και 28 Οκτωβρίου: Εθνική γιορτή, ισχύει ό,τι και για την 25η Μαρτίου
17 Νοεμβρίου: Επέτειος εξέγερσης Πολυτεχνείου, δεν γίνονται μαθήματα αλλά εκδηλώσεις
Χριστούγεννα: Το σχολείο κλείνει από τις 24/12 μέχρι 6/1. Στις 23/12 γίνονται μαθήματα και εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του πρωινού προγράμματος.

Όσον αφορά στην προσευχή πριν την έναρξη του μαθήματος, προτείνεται να αποφασίζει η διεύθυνση του σχολείου. Προτείνεται επίσης η πρώτη ώρα να ξεκινά στις 08:30. «Στόχος του νέου συστήματος είναι ο εξορθολογισμός των ωρών διδασκαλίας στα ευρωπαϊκά πλαίσια, ιδιαίτερα στις μικρές τάξεις (μείωση 5-10 διδακτικών ωρών τη βδομάδα). Η σχολική μονάδα ανοίγει στις 7:00 και η προσέλευση των εκπαιδευτικών και των μαθητών διαρκεί μέχρι τις 8:30 (ελεύθερη ώρα), οπότε και ξεκινούν τα μαθήματα. Η καθυστέρηση της έναρξης του πρωινού προγράμματος κατά 15-20 λεπτά γίνεται με βάση σειρά ερευνών που κατέδειξαν ότι μια τέτοια αλλαγή θα ευνοούσε πολλαπλά τους σύγχρονους νέους, που έχουν συνηθίσει να ζουν σε διαφοροποιημένα ωράρια».

Προτείνονται επίσης αλλαγές στις απουσίες των μαθητών. «Στο Γυμνάσιο και το Λύκειο τηρείται ημερήσιο απουσιολόγιο από τους καθηγητές και όχι από τους μαθητές όπως γίνεται μέχρι τώρα. Το όριο των αδικαιολόγητων απουσιών μειώνεται από 50 σε 20, ενώ το όριο των δικαιολογημένων από 64 σε 50 και σε έκτακτες περιπτώσεις επεκτείνεται μέχρι 100 (βεβαίωση νοσοκομείου).

Η ομάδα REN προτείνει την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων. Αναφέρει συγκεκριμένα πως «θεωρείται αναγκαία η αποδέσμευση της πρόσβασης (στα ΑΕΙ) από διαδικασίες της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Το Λύκειο έτσι αυτονομείται, ενώ αποβάλλεται ο οικονομικός και ψυχολογικός βραχνάς των πανελλαδικών εισαγωγικών εξετάσεων με παράλληλη καταπολέμηση της παραπαιδείας». Κατά την ομάδα, «οι διαδικασίες πρόσβασης και ο αριθμός διαθέσιμων θέσεων είναι μια διαδικασία που αποφασίζεται από κάθε ίδρυμα ξεχωριστά και εγκρίνεται από το υπουργείο (…) η διαδικασία περιλαμβάνει ηλεκτρονική αίτηση υποψηφίου και στη συνέχεια το κάθε ίδρυμα επιλέγει τη διαδικασία που θεωρεί προτιμότερη και μπορεί να λαμβάνει υπόψη της το “Εθνικό Πτυχίο Εκπαίδευσης” (π.χ. βαθμολογική βάση, συντελεστές βαρύτητας, ερωτηματολόγιο, εισαγωγικές εξετάσεις, συνδυασμός μεθόδων, συνέντευξη, ελεύθερη πρόσβαση)». Προτείνεται επίσης να δίνονται κίνητρα σε όσους φοιτούν σε άλλη σχολή του ίδιου ΑΕΙ ή σε σχολή ταυτόσημου αντικειμένου, άλλου ΑΕΙ.

Σχετικά άρθρα