Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι συνομίλησε με αρκετούς σαουδάραβες και ιρανούς αξιωματούχους την Τρίτη, σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει το διάλογο μεταξύ τους, ενώ σχεδιάζει να μιλήσει και με άλλους επισήμους στη περιοχή, ανακοίνωσε την Τρίτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η Σαουδική Αραβία διέκοψε διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν τη Κυριακή αφού ιρανοί εισέβαλλαν στη πρεσβεία της στην Τεχεράνη διαμαρτυρόμενοι για την εκτέλεση το Σάββατο ενός σιίτη ιεροκήρυκα και 46 άλλων οι οποίοι κατηγορούνταν για τρομοκρατικές πράξεις.
Η αποξένωση μεταξύ των δύο ανταγωνιστών στη περιοχή – της Σαουδικής Αραβίας (όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι σουνίτες), και του Ιράν (όπου η πλειοψηφία είναι σιίτες) – θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειες του Κέρι να συναφθεί συμφωνία ειρήνης που θα θέσει τέλος στον σχεδόν πενταετή εμφύλιο στη Συρία.
Τα τηλεφωνήματά του Κέρι περιελάμβαναν συνομιλίες με τον αναπληρωτή διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας και τους υπουργούς Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, ο Κέρι τόνισε τη σημασία της προόδου στις ειρηνευτικές συνομιλίες, είπε ο εκπρόσωπός του Τζον Κίρμπι στους δημοσιογράφους.
«Μία από τις βασικές προτεραιότητες του Τζον Κέρι είναι να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις και να ενθαρρυνθεί ο διάλογος και η συνεργασία μεταξύ αυτών των χωρών (…) και να μην αφεθεί η διαδικασία της Βιέννης να ‘κολλήσει’», πρόσθεσε ο Κίρμπι, αναφερόμενος στις συνομιλίες στην αυστριακή πρωτεύουσα που έφεραν στο ίδιο τραπέζι συνομιλιών αξιωματούχους των δύο χωρών για να τεθεί τέλος στον συριακό πόλεμο.
Το Ιράν στηρίζει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ ενάντια στους αντικαθεστωτικούς, ενώ η Σαουδική Αραβία προωθεί την απομάκρυνσή του από τον εμφύλιο στον οποίο τουλάχιστον 250.000 άτομα έχουν σκοτωθεί και πάνω από 10 εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, είτε εσωτερικά στη χώρα είτε στο εξωτερικό ως πρόσφυγες.
Τα Ηνωμένα Έθνη ελπίζουν να φέρουν σύρους κυβερνητικούς και αντιφρονούντες σε απ’ ευθείας συνομιλίες στη Γενεύη στις 25 Ιανουαρίου.