Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βαρουφάκης: Καθαρό πραξικόπημα το τρίτο μνημόνιο

Βαρουφάκης: Καθαρό πραξικόπημα το τρίτο μνημόνιο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Eurogroup, Αλέξης Τσίπρας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γιάνης Βαρουφάκης, Μνημόνιο,

Καθαρό πραξικόπημα χαρακτηρίζει ο τέως υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, τις διαπραγματεύσεις στις αρχές του 2015 για το τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, ύψους 86 δισ. ευρώ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «ήταν ένα καθαρό πραξικόπημα, ένα μεγάλο πραξικόπημα και μάλιστα επιτυχημένο».

Παράλληλα, σημειώνει ότι το Eurogroup ποτέ δεν ανέχθηκε μια κυβέρνηση η οποία εξελέγη με βάση ένα πρόγραμμα που ήταν προκλητικό γι’ αυτό και προσθέτει ότι το Eurogroup δεν ενδιαφερόταν καθόλου για τις μεταρρυθμίσεις που πρότεινε η Αθήνα.

«Ήξερα ότι οποιεσδήποτε υποχωρήσεις κάναμε, ποτέ δεν θα ήταν αρκετές», σημειώνει και προσθέτει ότι «η τρόικα ήθελε να σύρει την ελληνική κυβέρνηση στη λάσπη, εξευτελίζοντάς της εντελώς με το κλείσιμο των τραπεζών».

Μάλιστα, ως παράδειγμα της απροθυμίας των Βρυξελλών, ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρεται σε μια εμπιστευτική συζήτηση που είχε με τον γερμανό ομόλογό του, Wolfgang Schaeuble, κατά τη διάρκεια της οποίας δεσμευόταν για την οργάνωση μιας νέας αδιάφθορης φορολογικής διοίκησης, καλώντας μάλιστα τον Schaueble να προτείνει έναν Γερμανό ο οποίος θα τίθεντο επικεφαλής της, για να λάβει την απάντηση από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών ότι «δεν πρόκειται να διαπραγματευτώ μαζί σου».

Πάντως από την πλευρά του το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι ο Schaeuble δεν μπορεί να θυμηθεί τέτοιο αίτημα από τον Βαρουφάκη, με το Βερολίνο να σημειώνει ότι δεν είχε καμία δουλειά να τοποθετήσει οποιονδήποτε σε αυτή τη θέση.

Παράλληλα, ο Γιάνης Βαρουφάκης σημειώνει ότι δεν πρότεινε τίποτα ριζοσπαστικό, απλώς να αφήσουν την Ελλάδα να σταθεί πάλι στα πόδια της και συμπληρώνει ότι μια συμφωνία με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν καταστροφική, διότι θα αποδεικνυόταν παγκοσμίως σημαντική η αντίσταση στην τρόικα.

«Αυτή η αχτίδα ελπίδας για τους πολίτες ήταν απαγορευτική, διότι ακολουθούσαν εκλογές στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία», σημειώνει.

Σημειώνει ακόμη ότι έχει κακές αναμνήσεις από τις συνεδριάσεις με τους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών κατά τη διάρκεια της μικρής διάρκειας θητείας του, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «όταν είσαι ψυχοπαθής και χαίρεσαι για συγκρούσεις, τότε το Eurogroup είναι το μέρος που πρέπει να βρίσκεσαι».

Εν τω μεταξύ, αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα σημειώνει ότι είναι απογοητευμένος και ότι ο Τσίπρας παραδόθηκε στις απαιτήσεις των δανειστών χωρίς να τον συμβουλευθεί.

Ερωτηθείς σχετικά αναφέρει ότι διατηρεί επαφές με ευρωπαίους εταίρους, όμως δεν θέλησε να τους κατονομάσει για να μην τους κάνει κακό, καθώς συμβολίζει την αντίσταση κατά του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας.

Σχετικά άρθρα