Οι όποιες αποφάσεις για το χρέος θα πρέπει να έχουν ληφθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2016, ανέφερε εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Μιλώντας στο 26ο ετήσιο συνέδριο «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας» του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε ότι το θέμα της διευθέτησης του χρέους είναι σημαντικό, αφού θα ανοίξει έναν διάδρομο επενδύσεων μεγάλου ορίζοντα για την Ελλάδα.
Κοινός στόχος για να λυθούν τα προβλήματα είναι ένας οδικός χάρτης που άρχισε με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, συνεχίζεται με την αξιολόγηση και ολοκληρώνεται με τη συζήτηση για το χρέος. Όταν ολοκληρωθεί, θα απελευθερώσει τη συμπιεσμένη ζήτηση στην ελληνική οικονομία», επισήμανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
«Θα παρουσιάσουμε το αναπτυξιακό σχέδιο τον Μάρτιο του 2016 και η στρατηγική είναι να έχουμε τελειώσει με τα τρία αυτά βήματα του οδικού χάρτη που θα αλλάξει τον φαύλο κύκλο σε ενάρετο κύκλο» επισήμανε ο υπουργός.
Για το χρέος είπε ότι το ζητά η ελληνική κυβέρνηση καθώς κάποιος που έχει χρήματα θα πρέπει να καταναλώσει και να επενδύσει. Και δεν πρόκειται να το πράξει αν δεν φύγει το Grexit από την ατζέντα.
Παράλληλα, ζήτησε από την Ευρώπη αλληλεγγύη και για τα οικονομικά εκτός από την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Μάλιστα, άφησε αιχμές και για χώρες της Ευρωζώνης και συγκεκριμένα για έναν υπουργό Οικονομικών που δεν κατονόμασε, αναφορικά με το θέμα του ηθικού κινδύνου. Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, δεν μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να είναι συνεχώς υπό αμφισβήτηση. Ούτε μπορεί να υπάρχει πάντα το ερώτημα για τον ηθικό κίνδυνο να μην πληρώσει κάποιος που χρωστά. Αν κάποιος όμως έχει δανειστεί περισσότερο από ότι μπορεί να πληρώσει, κάποιος του δάνεισε τα κεφάλαια αυτά. Ο ηθικός κίνδυνος είναι και για τις τράπεζες και τις χώρες που δανείζουν, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ελληνας υπουργός.
«Για να υπάρξει ελπίδα, χρειάζεται μια νέα ισορροπία ανάμεσα στην κοινωνική και την οικονομική πλευρά της συμφωνίας», σημείωσε ο υπουργός, ο οποίος σε πολλά σημεία της τοποθέτησής του ανέδειξε τη σημασία της κοινωνικής παραμέτρου, προκειμένου να αλλάξει σελίδα η ελληνική οικονομία.