Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δραματικό πόρισμα του οίκου Fitch για τις ελληνικές τράπεζες

Δραματικό πόρισμα του οίκου Fitch για τις ελληνικές τράπεζες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ανακεφαλαιοποίηση Τραπεζών, Οίκος Fitch, Τράπεζες,

H -τρίτη κατά σειρά- ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών δεν αποτελεί παρά το πρώτο, μόνο, βήμα προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αναφέρει σε έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης Fitch. Το ύψους 14,4 δισ. ευρώ σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης είναι κρίσιμο για την ενίσχυση της ικανότητας «απορρόφησης» ζημιών, αλλά δεν είναι αρκετό, από μόνο του, για την αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Η βιωσιμότητα του τραπεζικού κλάδου θα παραμείνει επισφαλής, έως ότου αντιμετωπιστούν τα βαθύτερα δομικά προβλήματα, λέει ο οίκος, εξηγώντας ότι οι τράπεζες έχουν στην κατοχή τους ιδιαίτερα μεγάλο όγκο προβληματικών δανείων και οι χρηματοδοτικές υποδομές υποφέρουν από σημαντικές ανισορροπίες. Με βάση τα αποτελέσματα των stress tests, που ανακοινώθηκαν από την ΕΚΤ, η Fitch υπολογίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα εμφανίζουν κατά μέσο όρο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας pro-forma στο 14,8%. Οι κεφαλαιακές ενισχύσεις επίσης θα βελτιώσουν τη ρευστότητα, ειδικά αν οδηγήσουν τελικά σε αποδοχή των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, για την παροχή χρηματοδότησης.

Ο οίκος υπογραμμίζει ότι το ποσό των 112 δισ. ευρώ σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών, αντιστοιχεί στο 63% του ΑΕΠ της χώρας, στοιχείο που συνιστά αρνητικό παράγοντα για την ανάκαμψη, με δεδομένη και την υπάρχουσα οικονομική αδυναμία. Με βάση τα αποτελέσματα των stress tests, που ανακοινώθηκαν από την ΕΚΤ, η Fitch υπολογίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα εμφανίζουν κατά μέσο όρο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας pro-forma στο 14,8%. Οι κεφαλαιακές ενισχύσεις επίσης θα βελτιώσουν τη ρευστότητα, ειδικά αν οδηγήσουν τελικά σε αποδοχή των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, για την παροχή χρηματοδότησης.

Επισημαίνει δε την μεγάλη εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση του ευρωσυστήματος, δεδομένης και της εκροής καταθέσεων 116 δισ. ευρώ που έχει σημειωθεί από το 2009 και έπειτα, εκ των οποίων τα 43 δισ. «έφυγαν» τους τελευταίους 12 μήνες.

Η συμπεριφορά των καταναλωτών παραμένει εξαιρετικά «ευαίσθητη» απέναντι στις πολιτικές εξελίξεις και «πιστεύουμε ότι θα χρειαστεί χρόνος έως ότου αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προς τον τραπεζικό κλάδο, σε βαθμό που να επιτρέψει την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων», λένε οι αναλυτές του οίκου.

Σε άλλο σημείο της έκθεσης, εκφράζουν την εκτίμηση ότι η διαδικασία της ανακεφαλαιοποόιησης θα μπορέσει να ολοκληρωθεί εντός του 2015, ενώ δεν αποκλείουν συμμετοχή του ΤΧΣ στη διαδικασία, σε περίπτωση που χρειαστεί να καλυφθούν κεφαλαιακές ανάγκες, όπως αυτές περιγράφονται στο δυσμενές σενάριο των πρόσφατων stress tests.

Σχετικά άρθρα