Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οργή για τις δηλώσεις Φίλη – Σε αμηχανία το Μαξίμου από τη νέα “γκάφα”

Οργή για τις δηλώσεις Φίλη – Σε αμηχανία το Μαξίμου από τη νέα “γκάφα”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βίντεο, Γενοκτονία Ποντίων, Νίκος Φίλης,

Κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας το θέμα που προέκυψε με την άρνηση του όρου “Γενοκτονία” για τη σφαγή των Ποντίων από τους Τούρκους εθνικιστές του Κεμάλ, ανέφεραν με χαρακτηριστική αμηχανία:

«Είναι εκπεφρασμένη η θέση του Κοινοβουλίου για το θέμα της Γενοκτονίας των Ποντίων, όπως και της κυβέρνησης. Παρ’ όλα αυτά ο καθένας έχει το δικαίωμα να διατυπώνει προσωπικές απόψεις επιστημονικού χαρακτήρα».

Μόνο που το Μέγαρο Μαξίμου δεν μας εξήγησε με ποια ακριβώς επιστημονική ιδιότητα διατυπώνει τις απόψεις του ο κ. Φίλης, όπως κι από πότε θεωρούνται “προσωπικές” οι απόψεις ενός υπουργού Παιδείας και βουλευτή όταν διατυπώνονται δημοσίως.

Διότι η δημόσια διατύπωση τέτοιων απόψεων τις καθιστά δημόσιες και όχι προσωπικές.

Για ήδη εκπεφρασμένη, προσωπική άποψη του κ. Νίκου Φίλη, αναφορικά με το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ποντίων, που πάντως δεν αμφισβητεί την επίσημη θέση της Ελλάδας στο ζήτημα αυτό, κάνουν λόγο πηγές που πρόσκεινται στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν μετά τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στην εκπομπή «Στον Ενικό», στο Star. Η λεπτομέρεια εδώ είναι ότι ηγεσία του Υπουργείου είναι ο ίδιος ο Νίκος Φίλης.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Φίλης, στην εκπομπή χθες ανέφερε: «Εκανα δήλωση πριν από χρόνια ως δημοσιογράφος συμμεριζόμενος τις απόψεις πολλών ιστορικών και πολλών διεθνολόγων. Κάναμε διάκριση στην εθνοκάθαρση την αιματηρή και στο φαινόμενο της γενοκτονίας». Ο υπουργός συμπλήρωσε πως «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το αίμα, τον πόνο, όσα έχουν υποστεί οι Πόντιοι, από τη θηριωδία των Τούρκων. Αυτό είναι άλλο πράγμα και άλλο πράγμα η γενοκτονία, με αυστηρή επιστημονική έννοια».

«Εγώ δεν θέλω να επιβάλλω τις προσωπικές μου απόψεις ως κρατική πολιτική. Η κρατική πολιτική αναγνωρίζει Ημέρα Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού» τόνισε ο κ Φίλης υποστηρίζοντας όμως, πως «αν γίνει η συζήτηση ψύχραιμα και επαναλαμβάνω, επί επιστημονικού επιπέδου, είναι άλλο πράγμα η εθνοκάθαρση, όσο αιματηρή και αν είναι και άλλο πράγμα η γενοκτονία και το ολοκαύτωμα».

Αποστάσεις από τους ΑΝΕΛ

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν υιοθετούμε τις δηλώσεις του υπουργού» σημειώνει σε ανακοίνωση της η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, αναφορικά με τη δημόσια τοποθέτηση του Υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη σχετικά με τη Γενοκτονία των Ποντίων στην εκπομπή «στον ενικό» με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

«Θεωρούμε ότι δεν έχουμε δικαίωμα να εκμηδενίσουμε τον σχεδιασμένο τραγικό ξεριζωμό χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι θυσιάστηκαν με βίαιο τρόπο. Η ιστορία του Πόντου ήταν και θα παραμείνει αδιαμφισβήτητα αληθινή» τονίζει.

Μπλέκει με τη Δικαιοσύνη ο Φίλης;

Μπλεξίματα με την Δικαιοσύνη ενδέχεται να επιφέρει στον Υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη η χθεσινοβραδινή άρνηση στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στο STAR της Γενοκτονίας των Ποντίων, η οποία αναγνωρίστηκε επισήμως από τη Βουλή των Ελλήνων το 1994 καθώς με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο που ψηφίστηκε πέρσι τον Σεπτέμβριο προβλέπεται σειρά κυρώσεων μεταξύ των οποίων ακόμα και η φυλάκιση.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 2 του Ν.4285 προβλέπεται πως: «Όποιος µε πρόθεση, δηµόσια, προφορικά ή δια του Τύπου, µέσω του διαδικτύου ή µε οποιοδήποτε άλλο µέσο ή τρόπο, επιδοκιμάζει, ευτελίζει ή κακόβουλα αρνείται την ύπαρξη ή τη σοβαρότητα εγκλημάτων γενοκτονιών, εγκλημάτων πολέµου, εγκληµάτων κατά της ανθρωπότητας, του Ολοκαυτώµατος και των εγκληµάτων του ναζισµού που έχουν αναγνωριστεί µε αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων ή της Βουλής των Ελλήνων και η συμπεριφορά αυτή στρέφεται κατά οµάδας προσώπων ή µέλους της που προσδιορίζεται µε βάση τη φυλή, το χρώµα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισµό, την ταυτότητα φύλου ή την αναπηρία, όταν η συμπεριφορά αυτή εκδηλώνεται κατά τρόπο που µπορεί να υποκινήσει βία ή µίσος ή ενέχει απειλητικό ή υβριστικό χαρακτήρα κατά µίας τέτοιας οµάδας ή µέλους της, τιµωρείται µε τις ποινές της παραγράφου 1 του προηγούµενου άρθρου».

Σύμφωνα μάλιστα με το άρθρο 1 οι ποινές που προβλέπονται είναι φυλάκιση τριών µηνών έως τριών ετών και χρηµατική ποινή πέντε έως είκοσι χιλιάδων (5.000 – 20.000) ευρώ.

Στον ίδιο νόμο υπάρχει μάλιστα πρόβλεψη και για την περίπτωση που η πράξη τελεστεί από δημόσιο λειτουργό κατά την άσκηση των καθηκόντων του και τις ποινές εκεί να είναι ελαφρώς αυστηρότερες με πρόβλεψη για φυλάκιση έξι µηνών έως τριών ετών και χρηµατική ποινή δέκα χιλιάδων έως εικοσι πέντε χιλιάδων (10.000 – 25.000) ευρώ.

Μοναδικό επιχείρημα που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ο κ. Φίλης είναι το δεύτερο σκέλος το επίμαχου άρθρου το οποίο φαίνεται να λειτουργεί συνδυαστικά με το πρώτο και να υποστηρίξει ότι η συμπεριφορά του δεν στρέφεται κατά καμίας ομάδας προσώπων, αντιθέτως παρά το γεγονός ότι δεν αναγνωρίζει τη Γενοκτονία παραδέχεται ότι υπήρξε εθνοκάθαρση.

Σχετικά άρθρα