Σε συνολικό… ρεκτιφιέ οδηγείται το σχέδιο νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες μετά το κλείσιμο της δίμηνης δημόσιας διαβούλευσης, η οποία συνέπεσε με την προεκλογική περίοδο. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και η παραμονή των Νίκου Παππά και Χρήστου Σπίρτζη, των δύο συντακτών του σχεδίου νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες και την ΕΕΤΤ, στα υπουργεία τους καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και τις διαπραγματεύσεις που γίνονται για το νομοσχέδιο.
Ο μεν υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά, επανέλαβε πως θα χτυπηθεί η τηλεοπτική διαπλοκή, ενώ η υπουργοποίηση του Χρήστου Σπίρτζη στέλνει το μήνυμα της κυβέρνησης στους καναλάρχες, που είχαν ζητήσει την αντικατάστασή του.
Και το μήνυμα είναι ότι οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών καναλιών πρέπει να πληρώσουν για τις συχνότητες και να συζητήσουν για τους όρους του παιχνιδιού για το επόμενο διάστημα. Βέβαια, το σχέδιο νόμου θα αναθεωρηθεί, αφού όπως φάνηκε ξεκάθαρα και στον διάλογο που έγινε στη δημόσια διαβούλευση, πολλές διατάξεις του πρέπει να αλλάξουν.
Κυρίαρχο ζήτημα παραμένει το εάν τελικά θα δοθούν τηλεοπτικές άδειες, καθώς και αν θα υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός τους. Οι ιδιοκτήτες-μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ δεν θέλουν καμία αλλαγή, γιατί θα απειληθούν από πιθανούς νέους παίκτες στην τηλεοπτική αγορά, ενώ ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας. Κάποιοι ετοιμάζονται και για «πόλεμο», προσδοκώντας πως έτσι θα μπορέσουν να κερδίσουν, όπως συνέβη στο παρελθόν με την αντιπαράθεση Μητσοτάκη – ΣΚΑΪ. Το ζητούμενο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι να μπουν στην τηλεόραση νέοι επιχειρηματίες, γι’ αυτό και η αδειοδότηση προβλέπεται να ξεκινήσει από μηδενική βάση και χωρίς το κριτήριο της πρότερης λειτουργίας.
Το ΕΣΡ, από τη μεριά του, διεκδικεί μερίδιο στο ζήτημα, θεωρώντας πως ο αριθμός των αδειών και το τίμημα για αυτές δεν μπορούν να προκύψουν απλώς με απόφαση υπουργού, αλλά πρέπει να προηγηθεί έρευνα, όπως έχει γίνει με την ΕΕΤΤ. Η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει πάρει την απόφαση αντικατάστασης των έξι από τα επτά μέλη του ΕΣΡ με το επιχείρημα πως η θητεία τους έχει λήξει. Τη λύση πρέπει να τη βρει η Βουλή με τον νέο της πρόεδρο, που θα πρέπει να ορίσει με πλειοψηφία 4/5 της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής τα μέλη του Συμβουλίου, πριν όμως από τις 31 Δεκεμβρίου 2015, οπότε και λήγει μία ακόμη παράταση της λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών.
Σημαντικό σημείο τριβών είναι και το θέμα της Digea, καθώς προωθείται από το αναβαθμισμένο υπουργείο Δικτύων καινούργιος ψηφιακός χάρτης συχνοτήτων. Κάτι που πρακτικά σημαίνει πως η Digea πρέπει να προβεί σε νέες επενδύσεις προκειμένου να καλύψει το 98% του πληθυσμού της χώρας. Οι μέτοχοι της Digea προειδοποιούν πως αυτό θα σημάνει αύξηση του τιμολογίου στο ενοίκιο για τους περιφερειακούς σταθμούς, όπως αναφέρουν οι typologies.