Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσίπρας: Κυβέρνηση τετραετίας με κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα

Τσίπρας: Κυβέρνηση τετραετίας με κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Βουλή των Ελλήνων, Ελληνική Κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ,

«O ελληνικός λαός δικαίωσε το δύσκολο αγώνα που δώσαμε», «το εκλογικό αποτέλεσμα έβαλε τέλος στην αριστερή παρένθεση» δήλωσε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας τη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Μίλησε για την καθαρή προοπτική τετραετίας που έχει η κυβέρνηση και η ισχυρή λαϊκή εντολή που έλαβε για «να τολμήσουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος». Το επόμενο διάστημα η πραγματική αντιπολίτευση θα είναι το παλαιό καθεστώς, και το σύστημα διαπλοκής.

Τόνισε ότι στόχος του ταξιδιού στην Αμερική ήταν η διεθνοποίηση του ζητήματος του χρέους γιατί πρόκειται για ένα “παγκόσμιο πρόβλημα”. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υπήρξε ένα κατάλληλο μέσο για τη διεθνοποίηση του. Από την επίλυση του χρέους εξαρτάται και η σταθερότητα της οικονομίας και η προσέλκυση των επενδύσεων.

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο Πρωθυπουργός για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας. στο θέμα του χρέους. “Η ΝΔ αντί να παίζει παιχνίδια εσωτερικής κατανάλωσης, την καλώ να παραδεχτεί την αλήθεια και τις ευθύνες της στην υπόθεση του χρέους” είπε καλώντας τη Νέα Δημοκρατία αντί να μιλά για τη βιωσιμότητα του χρέους, να παραμείνει καλύτερα σιωπηλή.

Επιπλέον ο κ. Τσίπρας μίλησε για τον άλλο στόχο του ταξιδιού στην Αμερική που ήταν το άνοιγμα του προσφυγικού ζητήματος, το οποίο τοποθετήθηκε στον ΟΗΕ από ουμανιστική και ριζοσπαστική σκοπιά για το μεγάλο ζήτημα των προσφυγικών ροών. “Θαύματα δεν μπορούμε να κάνουμε. Θα δώσουμε όμως, όλες μας τις δυνάμεις για να απαλύνουμε τον πόνο των προσφύγων και να στηρίξουμε τα νησιά μας”.

Αναφορικά με την συμφωνία ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι υπάρχουν “ανοιχτές μάχες στη συμφωνία” προσθέτοντας ότι όσο πιο γρήγορα ολοκληρώσουμε την α’ αξιολόγηση, τόσο πιο γρήγορα θα συζητήσουμε το χρέος. “Η πολιτική μας δεν περιορίζεται στη Συμφωνία, υπάρχουν πολλά μέτωπα και αναγκαίες τομές”.

Έθεσε τέλος ως βασικό στόχο της κυβέρνησης να βγει η χώρα το συντομότερο από την επιτροπεία. Τέλος εξήγησε ότι στόχος επίσης της κυβέρνησης είναι “πάντα τα συμφέροντα των πιο αδύναμων”.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, θα εκλεγούν ο ΝΕΟΣ διευθυντής και γραμματέας της Κ.Ο., καθώς και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του κόμματος. Από τον ΣΥΡΙΖΑ θα προταθεί ως πρόεδρος της Βουλής ο Νίκος Βούτσης ενώ στη συνεδρίαση της Κ.Ο. θα αποφασιστεί η πρόταση του κόμματος για τη σύνθεση του προεδρείου.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία Τσίπρα στην πρώτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

Σύντροφοι και Συντρόφισσες,

Θέλω να σας καλωσορίσω όλους και όλες στην πρώτη συνεδρίαση της νέας μας κοινοβουλευτικής ομάδας και να σας ευχηθώ καλή δύναμη και καλή επιτυχία στην κοινοβουλευτική περίοδο που έχουμε μπροστά μας.

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ μετά από μια δύσκολη αλλά νικηφόρα εκλογική μάχη. Δεν πετάμε στα σύννεφα αλλά δικαιούμαστε να είμαστε χαρούμενοι και να αισθανόμαστε δικαιωμένοι από τη λαϊκή ετυμηγορία.

Διότι ο ελληνικός λαός δικαίωσε με τη κρίση και το σκληρό και έντιμο αγώνα που δώσαμε για να υπερασπιστούμε το δίκιο του τη περίοδο της διαπραγμάτευσης αλλά και τη δύσκολη επιλογή να προχωρήσουμε σε έναν συμβιβασμό, σε μια συμφωνία με τους εταίρους μας.

Πάνω από όλα όμως το εκλογικό αποτέλεσμα έβαλε τέλος στα σχέδια παλιού και χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος για μια παρένθεση αριστερή στο καθεστώς της πολυετούς δικής του κυριαρχίας.

Η κυβέρνησή μας έχει πλέον καθαρή προοπτική τετραετίας και ισχυρή εντολή να τολμήσουμε τις μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος.

Γνωρίζουμε καλά ότι οι σχεδιασμοί της ολιγαρχίας και του πολιτικού κατεστημένου θα είναι απέναντι στη προσπάθειά μας.

Τώρα όμως γνωρίζουν και εκείνοι καλά ότι όταν είναι δεδομένη η επιθυμία του λαού μας για να ξεμπερδεύουμε με το παλιό, κανείς δε μπορεί να μας σταματήσει.

Κανείς δε μπορεί να σταματήσει τη προσπάθειά μας να ανασάνει η δικαιοσύνη και να χτυπηθεί στη ρίζα του το καθεστώς της της γενικευμένης διαπλοκής και της διαφθοράς στο δημόσιο βίο.

Τη προσπάθειά μας να απαλλαγούμε από τα πελατειακά δίκτυα του δημόσιου τομέα.

Από την εκμετάλλευση των κρατικών κονδυλίων προς όφελος μιας συγκεκριμένης κρατικοδίαιτης επιχειρηματικής ελίτ, που όχι μόνο δεν βοήθησε το τόπο τη περίοδο της κρίσης, αλλά έσπευσε να προασπίσει τα προνόμιά της, κρύβοντας αφορολόγητα τα έσοδά της σε τράπεζες του εξωτερικού και σε offshore εταιρίες.

Διατηρώντας όμως προνομιακή σχέση με τράπεζες και μέσα ενημέρωσης.

Να ξέρετε ότι η πραγματική αντιπολίτευση στη προσπάθειά μας να αλλάξουμε το τόπο θα είναι όλοι αυτοί.

Η ΝΔ απλά θα αναπαράγει τη δική τους αντιπολιτευτική γραμμή.

Αλλά δε θα καταφέρουν να μας σταματήσουν.

Παρα τις δυσκολίες και παρά τον δυσμενή συσχετισμό δύναμης στην Ευρώπη και στον κόσμο θα καταφέρουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα και ταυτόχρονα να πρωταγωνιστήσουμε στις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η Ευρώπη.

Και αυτός ο πρωταγωνιστικός ρόλος που θέλουμε να διαδραματίσουμε είναι σήμερα ξανά εφικτός παρά το μικρός μέγεθος της χώρας μας.

Διότι τόσο η κυβέρνηση μας όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται στην παγκόσμια πρωτοπορία του αγώνα για την αλλαγή των συσχετισμών που επέβαλλαν το νεοφιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο στις κοινωνίες και τις οικονομίες της Δύσης.

Σε αυτή ακριβώς τη λογική εντάχθηκε και το ταξίδι μας την προηγούμενη εβδομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και η παρουσία μου στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Σήμερα δεν θέλω να σταθώ σε αυτά που θα έκανε οποιαδήποτε κυβέρνηση σε μια τέτοια αποστολή.

Τις διμερείς επαφές, την συζήτηση των εθνικών της ζητημάτων, την επιδίωξη οικονομικών και εμπορικών συμφωνιών που είναι βεβαίως όλα εξαιρετικά κρίσιμα.

Θα αναφερθώ μόνο σε δύο ιδιαίτερους στόχους, που λόγο της συγκυρίας είχε το ταξίδι στην Νεα Υόρκη.

Ο πρώτος στόχος ήταν η διεθνοποίηση του ζητήματος του χρέους.

Είναι γνωστό ότι μπροστά μας έχουμε μια πολλή σημαντική διαπραγμάτευση : Αυτήν για την απομείωση του χρέους, που σύμφωνα με την Συμφωνία θα ακολουθήσει αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση.

Στην προοπτική αυτής της διαπραγμάτευσης διαμορφώνουμε τις διεθνείς συμμαχίες μας.

Γιατί το πρόβλημα του χρέους είναι πρόβλημα παγκόσμιο.

Και η επίλυσή του σε διεθνές επίπεδο, μπορεί να αποτελέσει διέξοδο των λαών προς την ευημερία και την ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτής της τόσο σημαντικής διαπραγμάτευσης, διαμορφώνουμε τις συμμαχίες μας.

Διεθνοποιούμε το ζήτημα, καλώντας να συσπειρωθούν γύρω από τις απόψεις αυτες, όλοι όσοι καταλαβαίνουν την ανάγκη και την σημασία μιας βιώσιμης διεξόδου από αυτόν τον φαύλο κύκλο.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ήταν το κατάλληλο μέσο γι αυτό. Και η προσπάθειά μας ήταν εξαιρετικά αποδοτική.

Είναι προφανές ότι κάποιοι δυσαρεστήθηκαν.

Αυτοί που θα ήθελαν την ελληνική κυβέρνηση σιωπηλή.

Να διαπραγματεύεται εν κρυπτώ.

Να υπογράφει ότι της δίνουν χωρίς αντιρρήσεις.

Να ισχυρίζεται δημόσια ότι το χρέος είναι βιώσιμο, για να απαλλάξει τους δανειστές από την υποχρέωση να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Αλλά η δική μας κυβέρνηση δεν είναι τέτοιου είδους κυβέρνηση. Και ο λαός το γνωρίζει πάρα πολύ καλά.

Θα προχωρήσουμε στην διαπραγμάτευση με ανοιχτά χαρτιά και καθαρές κουβέντες.

Αυτό κάναμε και στις προηγούμενες φάσεις. Και η στάση αυτή ενίσχυσε σημαντικά την θέση μας.

Έχουμε κερδίσει έδαφος στη μεγάλη μάχη και θα συνεχίσουμε να κερδίζουμε αρκεί να είμαστε μεθοδικοί, ρεαλιστές και ταυτόχρονα έτοιμοι να προτείνουμε αναγκαίες και επεξεργασμένες ριζοσπαστικές λύσεις.

Και να θυμίσω εδώ ότι το ζήτημα του χρέους δεν είναι ένα απλό αριθμητικό ζήτημα.

Από την επίλυσή του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η επιστροφή της χώρας στην κοινωνική και οικονομική σταθερότητα που αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση για τη δημιουργία ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος.

Εκεί βρίσκεται η απάντηση στον γρίφο της προσέλκυσης επενεδύσεων και εκεί την αναζητάμε και εμείς.

Θα πρότεινα λοιπόν στην Νέα Δημοκρατία αντί να παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια εσωτερικής κατανάλωσης γύρω από τις επενδύσεις, να παραδεχθεί ότι επί των ημερών της δεν έγινε απολύτως τίποτα για την προσέλκυση επενδύσεων ακριβώς επειδή δεν έγινε απολύτως τίποτα για να επιλυθεί το πρόβλημα του χρέους.

Επειδή δεν έγινε απολύτως τίποτα για να απαλλαγεί η χώρα από αυτόν τον βραχνά που την κρατά καθηλωμένη και στάσιμη.

Τους καλώ λοιπόν αντί να μεμψιμοιρούν, να συνδράμουν στην μεγάλη προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει για την διαπραγμάτευση του χρέους.

Ίσως, βέβαια, η καλύτερη βοήθεια που επί του παρόντος έχουν να δώσουν είναι να παραμείνουν σιωπηλοί.

Ειδικά εάν σκοπεύουν να συνεχίσουν τη ρητορεία τους περί βιωσιμότητας του χρέους.

Έστω και έτσι, έστω και με τη σιωπή τους, θα μπορούσαν να προσφέρουν μια πολύτιμη υπηρεσία στην μεγάλη αυτή εθνική υπόθεση.

Ο δεύτερος στόχος της αποστολής στις ΗΠΑ, ήταν να ανοίξουμε από την δική μας πλευρά το ζήτημα των προσφυγικών ροών.

Γιατί το ζήτημα αφορά όλο τον κόσμο.

Αφορά πρώτα από όλα τις χώρες που δέχονται τους πρόσφυγες. Και οι οποίες χρειάζονται στήριξη και αλληλεγγύη για να διαχειριστούν το τεράστιο ανθρωπιστικό πρόβλημα που δημιουργείται.

Δεύτερον αφορά ολόκληρη την Ευρώπη.

Η οποία οφείλει να δείξει το ανοιχτό ανθρωπιστικό πρόσωπο απέναντι στην κρίση που έχει εκδηλωθεί.

Και να κλείσει την πόρτα στην ακροδεξιά, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, που σηκώνουν κεφάλι σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Τέλος, αφορά ολόκληρο τον πλανήτη. Την παγκόσμια κοινότητα , η οποία οφείλει να βάλει τέλος στις περιφερειακές κρίσεις και να εδραιώσει την ειρήνη και την ασφάλεια.

Γιατί μόνο εάν αντιμετωπιστούν οι αιτίες που προκαλούν τις προσφυγικές ροές, μπορεί να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά το ζήτημα.

Με αυτή την αντίληψη τοποθετηθήκαμε στον ΟΗΕ για το ζήτημα των προσφυγικών ροών.

Και με αυτή την αντίληψη θα διαχειριστούμε από εδώ και πέρα το ζήτημα,

Επιδιώκοντας την μεγαλύτερη δυνατή οργάνωση και αποτελεσματικότητα σε όλα τα επίπεδα.

Από το ανθρωπιστικό και το κοινωνικό, μέχρι το διπλωματικό.

Σύντροφοι και Συντρόφισσες,

Έχουμε μπροστά μας τώρα ένα σημαντικό όσο και δύσκολο έργο: Να υλοποιήσουμε τη Συμφωνία της 12ης Ιουλίου.

Ταυτόχρονα όμως πρέπει να διαπραγματευτούμε τα ανοιχτά σημεία της. Να διαπραγματευτούμε σκληρά ώστε να διασφαλίσουμε

την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την επίλυση του χρόνιου προβλήματος των κόκκινων δανείων με ταυτόχρονη προστασία της πρώτης κατοικίας

την υιοθέτηση ισοδυνάμων ώστε να μην εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος

την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων ώστε να μπει επιτέλους ένας φραγμός στην εργοδοτική αυθαιρεσία, ώστε να μπει τέλος στην κατάσταση εξαίρεσης στην αγορά εργασίας

τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ με την υιοθέτηση ενός ρεαλιστικού σχεδίου για το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα, όπως ορίζουν οι Ευρωπαϊκοί κανόνες

Πριν από όλα αυτά όμως οφείλουμε να τελειώνουμε γρήγορα με την πρώτη αξιολόγηση, ώστε να ανοίξει επιτέλους η αναγκαία συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Διότι είναι ακριβώς η επίλυση του προβλήματος του χρέους που, όπως είπα και προηγουμένως, μπορεί να επαναφέρει την σταθερότητα στη χώρα και να δημιουργήσει επιτέλους ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον.

Δεν αρκεί, όμως, να περιορίσουμε τις παρεμβάσεις και την πολιτική μας στα ζητήματα της Συμφωνίας.

Οφείλουμε αντιθέτως να βάλουμε μπροστά την εφαρμογή ενός παράλληλου προγράμματος που θα αντιστρέφει την πορεία που έχει ακολουθήσει η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες.

Καθώς θα μου δοθεί η ευκαιρία στις προγραμματικές δηλώσεις να κάνω μια εκτενή παρουσιάση του κυβερνητικού σχεδιασμού για την επόμενη τετραετία, θέλω εδώ απλά να αναφέρω συνοπτικά και ενδεικτικά ότι είμαστε αποφασισμένοι:

Να συνεχίσουμε το πρόγραμμα μας για την ανθρωπιστική κρίση

Να δημιουργήσουμε ένα δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα

Να αξιοποιήσουμε το ΕΣΠΑ στην νέα κατεύθυνση προς όφελος των νέων επιστημόνων και των καινοτόμων εταιρειών

Να καταπολεμήσουμε την αδήλωτη εργασία και να σταματήσουμε τα καθεστώτα γαλέρας στις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Να προχωρήσουμε άμεσα στην αδειοδότηση των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών

Να συνεχίσουμε το μεγάλο έργο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς

Να υλοποιήσουμε μια μεγάλη και δημοκρατική διοικητική μεταρρύθμιση βάζοντας τέλος στις πρακτικές της αναξιοκρατίας και του πελατειακού κράτους

Να στηρίξουμε το εθνικό σύστημα υγείας και να δημιουργήσουμε ένα εθνικό σύστημα για την πρόνοια

Να κάνουμε επιτέλους τις μεγάλες τομές που έχει ανάγκη το ελληνικό εκπαιδευτικό και ερευνητικό σύστημα στην χώρα.

Και όλα αυτά έχοντας ως στρατηγικό σχέδιο η Ελλάδα να αλλάξει θεμελιωδώς μέσα στην τετραετία.

Βασικός μας στόχος να βγούμε το συντομότερο δυνατόν από την επιτροπεία και να ανακτήσουμε την πρόσβασή μας στις διεθνείς αγορές.

Αλλά γι αυτό προϋποτίθεται η επιστροφή στην ανάπτυξη με σεβασμό, όμως, στους εργαζόμενους, στο περιβάλλον και την δημόσια περιουσία.

Γιατί είναι διαφορετικό πράγμα μια ανάπτυξη που θα χτιστεί πάνω στα κοινωνικά ερείπια και διαφορετική μια ανάπτυξη που αξιοποιεί τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα τόσο της οικονομίας μας όσο και της χώρας συνολικά.

Αυτός λοιπόν είναι ο δρόμος για να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση που πλήττει την ελληνική κοινωνία για περισσότερο από έξι χρόνια.

Αυτός είναι ο δρόμος για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε πολιτικές στήριξης του κοινωνικού κράτους και διέυρυνσης των δικαιωμάτων των κοινωνικών δυνάμεων που εμείς θέλουμε να εκπροσωπούμε.

Σύντροφοι και Συντρόφισσες,

Οφείλουμε πάντα να μην ξεχνάμε ότι η υλοποίηση της Συμφωνίας δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση.

Και είμαστε σήμερα αναγκασμένοι να διαχειριστούμε καταστάσεις και να πάρουμε αποφάσεις που δεν είναι εύκολες.

Θα το κάνουμε, λέγοντας, όμως, πάντα την αλήθεια.

Εξηγώντας ότι αυτή είναι μια διαδρομή αναγκαία για να οδηγηθούμε στην απομείωση του χρέους και να ξεφύγουμε το συντομότερο απο τη μέγγενη της επιτροπείας.

Και προπαντός φροντίζοντας να κάνουμε ξεκάθαρο ότι πάντα, και στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, στόχος μας είναι να προστατεύουμε τους πιο αδύναμους.

Είδαμε τι έγινε προχθές με την εγκύκλιο για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Αυτοί οι οποίοι είχαν ψηφίσει τον νόμο του 2010 και το μεσοπρόθεσμο του 2012, βγήκαν να μας κατηγορήσουν ότι τα εφαρμόζουμε.

Αυτοί οι οποίοι ούρλιαζαν για την μάστιγα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, βγήκαν να φωνάξουν για ψαλίδι στα χαμηλότερα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης.

Αυτοί οι οποίοι μας καλούσαν να υπογράψουμε κάθε απαίτηση των δανειστών, βγήκαν να μας κατηγορήσουν ότι κάνουμε αντιλαΪκή πολιτική.

Και αυτό ας το έχουμε στο μυαλό μας στο επόμενο διάστημα, που η παραπληροφόρηση και η διασπορά της σύγχυσης θα οργιάσει.

Θα ακούσουμε πολλά για φοροκαταιγίδες, φορολαίλαπες και ψαλίδια.

Δεν πρέπει να υιοθετούμε αμυντική στάση.

Δεν πρέπει να χαριζόμαστε σε κανέναν από αυτούς που λεηλάτησαν τον τόπο.

Σε αυτούς που χαρακτήρισαν «αναπτυξιακές προκλήσεις» την διάλυση του ασφαλιστικού και τις συντάξεις πείνας.

Και τώρα φωνάζουν για να φοβηθεί ο νοικοκύρης.

Λογοδοτούμε μόνο στον λαό που μας έδωσε την εντολή.

Τον σεβόμαστε γιατί ξέρουμε ότι υποφέρει.

Και του λέμε πάντα και ξεκάθαρα την αλήθεια.

Εξηγούμε τι μέτρα παίρνουμε, γιατί τα παίρνουμε και τι έχουμε φροντίσει να διασφαλίσουμε.

Αλλά, το πιο σημαντικό: δεν επιτρέπουμε ούτε την διαστρέβλωση, ούτε την διασπορά του φόβου, με την οποία κάποιοι τελευταία ασχολούνται σχεδόν επαγγελματικά.

Υπάρχει όμως και ένα άλλο ζήτημα: Όταν κάνουμε λάθος οφείλουμε να το διορθώνουμε αμέσως, όταν το διαπιστώνουμε.

Ο νόμος Μητσοτάκη που έθετε σε αυτοδίκαιη αργία όποιον αντιμετώπιζε πειθαρχικές διώξεις, πριν καν ληφθούν αποφάσεις από τα πειθαρχικά συμβούλια ή τα δικαστήρια ήταν κατάπτυστος.

Τον πέρασαν ως μέτρο εναλλακτικό των απολύσεων στο δημόσιο, και μάλιστα απολύσεων στοχευμένων και επιλεγμένων.

Κάναμε πολύ καλά και τον καταργήσαμε.

Το τεκμήριο της αθωότητας είναι κατάκτηση για τον νομικό πολιτισμό μας.

Όταν όμως είδαμε ότι η κατάργησή του ανοίγει παράθυρο να επιστρέψουν στο δημόσιο επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι, που θα έπρεπε όντως να έχουν απομακρυνθεί από την υπηρεσία τους, έπρεπε να παρέμβουμε αποφασιστικά.

Πριν μας το υποδείξει ο οποιοσδήποτε.

Η αντίδραση ήταν φυσικά σωστή.

Αλλά πρέπει να είναι και άμεση.

Να απαντά στο πρόβλημα και όχι στον επικοινωνιακό του αντίκτυπο.

Ας είμαστε λοιπόν ξεκάθαροι από εδώ και εμπρός.

Λάθη θα κάνουμε και αδυναμίες θα εκδηλώσουμε.

Είναι φυσικό.

Το ζητούμενο είναι να τα αντιμετωπίζουμε ριζικά και αποτελεσματικά όταν τα συνειδητοποιούμε.

Χωρίς να περιμένουμε να μας τα υποδείξουν οι αντιπαλοί μας.

Που επίσης είναι φυσικό να προσπαθήσουν να τα εκμεταλλευτούν.

Τέλος, και σε αυτό θέλω να είμαι ακόμη πιο σαφής.

Η νέα κυβέρνηση έχει όπως και το κόμμα ως βασική προτεραιότητα μέσα στην τετραετία να ανοίξει τα μεγάλα ζητήματα της δημοκρατίας, της συνταγματικής αναθεώρησης, της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, του ριζικού μετασχηματισμού του κράτους.

Όμως τα ζητήματα αυτά θα ανοίγουν συντεταγμένα, στον χρόνο τους και μετά από σοβαρή πολιτική διαβούλευση.

Όχι με δηλώσεις στο πόδι και χωρίς πολιτική συνεννόηση.

Διότι είναι ακριβώς αυτές οι πρακτικές που μας οδηγούν σε παλινωδίες και λάθη.

Είναι ακριβώς αυτές οι πρακτικές που δημιουργούν εικόνα ασυνεννοησίας και ανοργανωσιάς.

Από εδώ λοιπόν και στο εξής οφείλουμε όλοι να είμαστε ακόμη πιο προσεκτικοί διότι ο αντίπαλος καραδοκεί.

Διότι είμαστε όλοι και όλες στο στόχαστρο.

Σύντροφοι και Συντρόφισσες,

Με οδηγό μας την συλλογικότητα, την πολιτική συνεννόηση και την συμμετοχή όλων, οφείλουμε να δημιουργήσουμε μια κοινοβουλευτική ομάδα πρότυπο δημοκρατίας, πρότυπο συλλογικής σκέψης αλλά και δράσης.

Στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο για πρώτη φορά κληθήκαμε να οργανώσουμε την πολιτική μας δουλειά ως συμπολίτευση.

Ήταν μια νέα κατάσταση που ελάχιστοι βουλευτές μας είχαν αντιμετωπίσει.

Σήμερα με την εμπειρία των επτά μηνών έχουμε την δυνατότητα να λάβουμε υπόψη πιθανά λάθη και αστοχίες και να οργανώσουμε με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα την δουλειά μας, η οποία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να περιοριστεί στις στενές κοινοβουλευτικές αρμοδιότητες.

Αντίθετα η κοινοβουλευτική μας ομάδα πρέπει να είναι το αυτί και το μάτι του κόμματος αλλά και της κυβέρνησης όχι μόνο μέσα στη βουλή αλλά και μέσα στην κοινωνία.

Να αφουγκράζεται τις ανάγκες, να ακούει την κοινωνία, να μεταφέρει την κριτική και την επιβράβευση.

Αλλά πάνω απόλα η κοινοβουλευτική ομάδα και κάθε βουλευτής ξεχωριστά πρέπει να αποτελούν οργανικό κομμάτι της κοινωνίας και των κινημάτων.

Να συμμετέχουν, να κινητοποιούν, να ανοίγουν τα επιμέρους και τα συνολικά ζητήματα.

Διότι ο αγώνας για την αλλαγή των συσχετισμών, ο αγώνας για την ανατροπή ριζωμένων δομών, πρακτικών, ιδεολογιών δεν είναι αγώνας που δίνεται με διατάγματα.

Χρειάζεται την κινητοποίηση των εργαζόμενων και της νεολαίας, χρειάζεται την κινητοποίηση του λαού που όλο το προηγούμενο διάστημα αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την κινητήρια δύναμη της κυβέρνησης στον μεγάλο αγώνα της διαπραγμάτευσης.

Και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ.

Το γεγονός ότι η Αριστερά είναι στην κυβέρνηση δεν σημαίνει αυτόματα ότι μετασχηματίζονται όλες οι δομές, ότι αλλάζουν οι ιδεολογίες, ότι σταματούν εξουσιαστικές λογικές που είναι ριζωμένες μέσα στην ίδια τη φύση του οικονομικού συστήματος.

Χρειάζεται λοιπόν καθημερινός αγώνας. Και ο καθένας από μας καλείται να δώσει αυτόν τον αγώνα από διαφορετικά μετερίζια.

Πολλές φορές βεβαίως οι διαφορετικές οπτικές γωνίες και οι διαφορετικοί μεριές από την οποία κοιτάμε την πραγματικότητα, άλλοι από τη θέση της κυβέρνησης, άλλοι από τη θέση της κοινοβουλευτικής ομάδας, άλλοι από τη θέση του κόμματος, θα δημιουργούν και αντιπαραθέσεις.

Δεν πρέπει να τις φοβόμαστε.

Στο τέλος όμως θα πρέπει όλοι και όλες λειτουργώντας με όρους εμπιστοσύνης, ειλικρίνειας και συντροφικότητας, με όρους δημοκρατίας, να σεβόμαστε την συλλογική βούληση.

Για να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.

Για να μπορούμε να έχουμε κοινή φωνή και κοινή δράση.

Γιατί ο στόχος μας παραμένει πάντα ένας και κοινός: Να ανοίξουμε το δρόμο για μια Ελλάδα και μια Ευρώπη της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισότητας.

Να ανοίξουμε το δρόμο για την κοινωνική χειραφέτηση.

Σας εύχομαι καλή δύναμη στο δύσκολο έργο σας και είμαι πεισμένος ότι θα τα καταφέρετε.

Σας ευχαριστώ πολύ
Καλή μας δύναμη

Σχετικά άρθρα