Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Μαύρο” στα ρώσικα κανάλια στην Ουκρανία

“Μαύρο” στα ρώσικα κανάλια στην Ουκρανία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ουκρανία, Ρωσία,

“Μαύρο” έπεσε στα ρωσικά κανάλια στην Ουκρανία, μετά από απόφασή της ουκρανικής Δικαιοσύνης. Η αναμετάδοση του σήματος των ρωσικών τηλεοπτικών σταθμών στη χώρα απαγορεύτηκε επειδή η μεταβατική ακροδεξιά κυβέρνηση στο Κίεβο θεωρεί ότι τροφοδοτούν τις αυτονομιστικές τάσεις μεταδίδοντας κατευθυνόμενη πληροφόρηση.

Ένα διοικητικό δικαστήριο στο Κίεβο εξέδωσε «μια απόφαση με βάση την οποία η αναμετάδοση των ρωσικών [ραδιοτηλεοπτικών] δικτύων στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει», δήλωσε η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας Βικτόρια Σιουμάρ, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Η απόφαση αυτή έχει προσωρινή ισχύ, καθώς εκκρεμεί η εξέταση μιας προσφυγής του εθνικού συμβουλίου ραδιοτηλεόρασης της Ουκρανίας εναντίον ενός πάροχου που διανέμει τα ρωσικά δίκτυα, διευκρίνισε η ίδια.

Η απόφαση αφορά κυρίως το Πρώτο Κανάλι της ρωσικής δημόσιας τηλεόρασης, το ειδησεογραφικό δίκτυο Ρωσία 24 και το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, που θεωρείται ότι πρόσκειται στο Κρεμλίνο.

Κατόπιν αιτήματος των ουκρανικών αρχών, πολλές εταιρίες καλωδιακής τηλεόρασης έχουν ήδη διακόψει την μετάδοση Μέσων ενημέρωσης τα οποία αναπαράγουν τη ρητορική της Μόσχας όσον αφορά την ουκρανική κρίση στην επικράτεια της χώρας, αλλά παραμένουν διαθέσιμα στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, όπου η πλειονότητα των πολιτών είναι ρωσόφωνοι και τα παρακολουθούν συστηματικά.

Οι πληροφορίες που μεταδίδουν συχνά αναφέρονται από διαδηλωτές σε φιλορωσικές συγκεντρώσεις σε πολλές μεγάλες πόλεις της περιοχής, όπως η Ντονέτσκ, η Χαρκίβ ή η Λούγκανσκ.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη χθες καταγγέλλοντας ότι τα μέσα ενημέρωσης αυτά «ενθαρρύνουν το εθνοτικό μίσος, καλούν σε πόλεμο και [υποθάλπουν] αυτονομιστικές τάσεις», είπε η Σιουμάρ.

«Η ελευθερία της έκφρασης δεν συμπεριλαμβάνει ούτε τα ψεύδη ούτε τη χειραγώγηση, πάνω απ’ όλα εάν προκαλούν συγκρούσεις στον πληθυσμό», έγραψε η Ιρίνα Τσουβίλσκα, ειδικός του ουκρανικού Ινστιτούτου Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σε ένα άρθρο της στην Ουκράινσκα Πράβντα, επιχειρηματολογώντας ότι η διακοπή της αναμετάδοσης των ρωσικών ΜΜΕ δεν αποτελεί «λογοκρισία» αλλά «κοινή λογική».

Σχετικά άρθρα