Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πότε θα απολύονται οι δημόσιοι υπάλληλοι

Πότε θα απολύονται οι δημόσιοι υπάλληλοι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Απολύσεις, Απολύσεις Δημοσίων Υπαλλήλων, Δημόσιοι Υπάλληλοι, Συμβούλιο της Επικρατείας,

«Πράσινο φως» ανάβει το Συμβούλιο της Επικρατείας για την απόλυση των δημοσίων υπαλλήλων που ελέγχονται πειθαρχικά και στους οποίους έχει ήδη επιβληθεί η πειθαρχική ποινή της παύσης ακόμη κι αν δεν εκδικαστεί η προσφυγή τους από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο εντός έξι μηνών.

Το γεγονός αυτό σημαίνει πως η τυχόν προσφυγή στο ΣτΕ του πειθαρχικά ελεγκτέου δημοσίου υπαλλήλου δεν μπορεί να «φρενάρει» την απόλυσή του. Αυτό αποφάνθηκε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (3369/2015) κρίνοντας συνταγματική την σχετική διάταξη του Υπαλληλικού Κώδικα.

Το θέμα εξετάστηκε από το ΣτΕ με αφορμή προσφυγή υπαλλήλου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στην οποία είχε επιβληθεί η ποινή της οριστικής παύσης για τα παραπτώματα “της παράβασης καθήκοντος, της αναξιοπρεπούς και ανάξιας για υπάλληλο διαγωγή εντός της υπηρεσίας και της χρησιμοποίησης της υπαλληλικής ιδιότητας της προς εξυπηρέτηση συμφερόντων της ίδιας ή τρίτων”.

Η υπάλληλος προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί η πειθαρχική απόφαση . Στη συνέχεια ο διοικητής του ασφαλιστικού φορέα απέλυσε την υπάλληλο επικαλούμενος τον Υπαλληλικό Κώδικα (νόμος 3528/2007) και συγκεκριμένα το άρθρο 142 που προβλέπει ότι στην περίπτωση κατά την οποία έχει κατατεθεί προσφυγή στο ΣτΕ κατά αποφάσεως η οποία επιβάλλει την ποινή της προσωρινής ή οριστικής παύσης ή του υποβιβασμού και η εκδίκαση της προσφυγής δεν γίνει μέσα σε 6 μήνες από την ημέρα κατάθεσης, τότε η πειθαρχική απόφαση της απόλυσης εκτελείται από την αρμόδια υπηρεσία που υπάγεται ο υπάλληλος.

Τελικά η Ολομέλεια έκρινε ότι είναι συνταγματική η επίμαχη διάταξη του Υπαλληλικού Κώδικα.

Σχετικά άρθρα