Η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ να συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος την Πέμπτη, για να αποφασίσει το χρόνο και το “πεδίο” της τελικής μάχης μεταξύ προεδρικών και αριστεριστών, ερμηνεύεται ως πορεία προς την οριστική σύγκρουση και πιθανότατα προς τη διάσπαση.
Δεν είναι κρυφό ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να ηγηθεί της δημοκρατικής παράταξης. Επίσης ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θέλει ένα κόμμα που να αντιστοιχεί στην κοινωνική βάση που το ψηφίζει.
Με άλλα λόγια ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να είναι πρόεδρος σε μια παράταξη που να εκφράζει τους ψηφοφόρους της και επειδή οι ψηφοφόροι που έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία είναι η μεγάλη πλειοψηφία της δημοκρατικής παράταξης, ο πρωθυπουργός επιδιώκει να είναι ο ηγέτης του 35% ή ακόμα και του 45% του ελληνικού λαού και όχι απλά ο “τροχονόμος” των συνιστωσών του παλιού “καθαρού” 4-5%.
Η Αριστερή Πλατφόρμα από την πλευρά της, μαζί με τα υπόλοιπα γκρουπούσκουλα, φοβική προς τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, έκανε ό,τι μπορούσε τα προηγούμενα χρόνια για να μην ανοίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία. Ώστε να μπορεί σήμερα, αυτό το συνονθύλευμα ακραίων και περιθωριακών που δεν εκφράζει ούτε ένα 2% στην κοινωνία, να ελέγχει το μισό κόμμα, το 1/3 της κοινοβουλευτικής ομάδας και να παριστάνει τον “ρυθμιστή”. Αυτά τελειώνουν. Το έχει αποφασίσει ο Τσίπρας, το γνωρίζει ο Λαφαζάνης. Η μάχη τώρα είναι για την ταμπέλα του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην πιο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, όχι μόνο γιατί η διαπραγμάτευση συνεχίζεται αλλά και λόγω της γεωπολιτικής αστάθειας στη γειτονιά μας, μην ξεχνάμε ότι οι Τούρκοι βρίσκονται πλέον σε ανταρτοπόλεμο με τους Κούρδους και η ιστορία διδάσκει ότι πάντα μια κρίση στην Τουρκία επηρεάζει και την Ελλάδα, οι αριστεριστές του ΣΥΡΙΖΑ, αφού φλέρταραν ξεδιάντροπα με τους Ρώσους, δείχνουν τώρα να μην νοιάζονται για το τι συμβαίνει ολόγυρά μας και λαϊκίζουν ασύστολα διαδίδοντας ότι τάχα κατέχουν την εναλλακτική στο μνημόνιο, την οποία όμως δεν μας έχουν κάνει ακόμα τη χάρη να πουν, εξηγήσουν, καταθέσουν ως εναλλακτικό σχέδιο στην κοινωνία.
Η πλευρά Λαφαζάνη προτείνει να γίνει διαρκές συνέδριο το συντομότερο και πάντως πριν έλθει οποιαδήποτε συμφωνία με τους εταίρους στη Βουλή.
Το διαρκές μπορεί να συγκληθεί σε ελάχιστο χρόνο, καθώς η σύνθεσή του είναι ίδια με το προηγούμενο τακτικό. Απορρίπτει ιδέες όπως το εσωκομματικό δημοψήφισμα, με την αιτιολογία ότι προ είκοσι ημερών ο ελληνικός λαός είπε ΟΧΙ σε δημοψήφισμα, άρα δεν έχει νόημα να κληθεί τώρα το κομματικό σώμα να πει ΝΑΙ, όπως ζητά η ηγεσία.
Η ηγεσία δεν είναι βέβαιο ακόμα πώς θα απαντήσει στην πίεση: Αρχικά η άποψη του Μαξίμου ήταν να γίνει έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο.
Με το έκτακτο διασφαλίζεται μία οργανωμένη προετοιμασία και η εκλογή νέων συνέδρων, που θα εκπροσωπήσουν όπως λέγεται τον νέο κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ. Η πλευρά Τσίπρα ελπίζει, δηλαδή, ότι η κοινωνική πλειοψηφία που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, ο δημοκρατικός λαός, θα προσέλθει στις κάλπες για να ψηφίσει και εκεί θα εκμηδενίζει τις συνιστώσες.
Δεν είναι όμως τα πράγματα τόσο απλά. Για να ξεκουνηθεί ο δημοκρατικός ψηφοφόρος και να συμμετάσχει σε μια διαδικασία ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να υπάρχει οργάνωση από κάτω να τον κινητοποιήσει. Τέτοια οργάνωση δεν έχει στήσει ακόμα ο πρωθυπουργός. Και λογικό. Με τι θα ασχολείται; Με τη διαπραγμάτευση, με το γεωπολιτικό χάος ή με τις μούρλες του Λαφαζάνη;
Κάποιοι εισηγούνται στον Αλέξη Τσίπρα να αποδεχθεί την πρόκληση της αριστερής πτέρυγας και να πάει σε διαρκές συνέδριο το Σαββατοκύριακο κιόλας, ώστε να τελειώνει η υπόθεση το συντομότερο. Οι εκτιμήσεις τους λένε ότι και στο διαρκές συνέδριο ο κ. Τσίπρας υπερέχει, έστω και οριακά.
Στην πραγματικότητα ο Αλέξης Τσίπρας έχει μόνο ένα δρόμο για να τελειώνει με όλους αυτούς. Να ιδρύσει ένα νέο κόμμα. Και στη συνέχεια να καλέσει τον δημοκρατικό λαό σε αυτοοργάνωση.
Αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται και ανθρώπους ικανούς να του στήσουν κόμμα και να τρέξουν την αυτοοργάνωση. Και ο πρωθυπουργός, εάν θέλει να κυβερνήσει, πρέπει άμεσα να βρει τους κατάλληλους ανθρώπους να διεκπεραιώσουν αυτό το δύσκολο έργο. Αλλιώς θα συνεχίσει να είναι όμηρος των Λαφαζαναίων, των τρότσκιδων και της κάθε Συνιστώσας των 50 μελών.