Το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα καταρτίζει τις εκλογικές λίστες (για τη περίπτωση πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο) χωρίς τη συμμετοχή στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Το εγχείρημα ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Νέων, είναι δύσκολο, καθώς οι λίστες δεν συμπληρώνονται, δεδομένης της ειλημμένης απόφασης του Αλέξη Τσίπρα να μην συμπεριλάβει κανένα στέλεχος του κόμματος που πρόσκειται στους διαφωνούντες, μετά το «Όχι» στη συμφωνία με τους εταίρους και την πολεμική που έχουν εξαπολύσει κατά της κεντρικής κυβερνητικής πολιτικής.
Ωστόσο, σύμφωνα με δικές μας πληροφορίες, υπάρχουν ισχυρές εφεδρείες από την κοινωνική πλειοψηφία της δημοκρατικής παράταξης να συμπληρώσουν τα κενά, εάν φυσικά ο Αλέξης Τσίπρας αποφασίσει τελικά να γίνει ο ηγέτης της δημοκρατικής παράταξης.
Το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών μοιάζει πλέον αναπόφευκτο καθώς το ρήγμα των «προεδρικών» με την Πλατφόρμα καθημερινά οξύνεται.
Αυτό που μένει να αποσαφηνιστεί και θα φανεί καλύτερα μετά και την ψήφιση του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων την Τετάρτη, είναι η ακριβής ημερομηνία των εκλογών, καθώς τυχόν νέες διαρροές θα επισπεύσουν τις εκλογικές διαδικασίες.
Ερώτημα αποτελεί τι μέλλει γενέσθαι με τους βουλευτές και τα στελέχη των 53 που εμφανίζονται αμφίθυμοι προς τις εξελίξεις, καθώς οι βουλευτές τους τήρησαν αποστάσεις ασφαλείας από την πρώτη ψηφοφορία, ψηφίζοντας «παρών».
Μάλιστα ως προς τους 53 πολλοί είναι εκείνοι που λένε ότι δεν είναι τυχαία η αλλαγή θέσης του Γ. Σακελλαρίδη, όπως και η απομάκρυνση του Θ. Μιχόπουλου από το επικοινωνιακό επιτελείο.
Για αυτό το λόγο στο Μαξίμου αναμένουν τη στάση που θα τηρήσουν οι 53 και στη δεύτερη ψηφοφορία της Τετάρτης, για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
Παράλληλα, μετά την ψήφιση του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων αναμένεται να πάει ο Αλέξης Τσίπρας σε Διαρκές Συνέδριο, όπου θα σημειωθεί και η οριστική ρήξη με τους διαφωνούντες, καθώς οι εξελίξεις και η στάση των δύο πλευρών υπογραμμίζουν καθημερινά την παντελή έλλειψη συγκολλητικής ουσίας στην Κουμουνδούρου.
Ουσιαστικά οι δύο πλευρές μέχρι στιγμής αποφεύγουν να επωμιστούν το βάρος της επισημοποίησης μίας πολιτικής διάσπασης, περιμένοντας την κίνηση που θα κάνει η άλλη πλευρά. Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ουσιαστικά συντελεστεί και αυτό που απομένει να γίνει είναι το πεδίο μάχης που θα την επισφραγίσει.
Κατά πολλούς αυτό θα είναι ένα νέο «Όχι» στην ψηφοφορία των υπόλοιπων προαπαιτούμενων μέτρων για τη συμφωνία που θα διασφαλίσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.