Με ένα άρθρο – “ημερολόγιο” του βίου και της πολιτείας του Γιάνη Βαρουφάκη ως υπουργού Οικονομικών, η εφημερίδα Αυγή και ο Γιάννης Αγουρίδης “αποδομούν” τον Yanis International.
Εδώ αισθανόμαστε την ανάγκη μιας υπενθύμισης. Όταν από τις διαδικτυακές σελίδες του Tribune είχαμε ασκήσει την ίδια ακριβώς κριτική στον Γιάνη Βαρουφάκη, και όχι εκ των υστέρων αλλά την ώρα που συνέβαιναν τα φάουλ, δεχτήκαμε σκληρή κριτική από κομματικά τρολ, τα οποία με πρωτοφανή φανατισμό και με το αριστερόμετρο στο χέρι μας επιτίθονταν ως άλλοι λογοκριτές των πιο ανελεύθερων εποχών αυτού του τόπου.
Το Tribune, που έχει κάνει ξεκάθαρο σε όλους τους τόνους ότι δεν είναι κομματικό Μέσο, αλλά μια δημοκρατική διαδικτυακή εφημερίδα, αποτέλεσμα συνέργειας δημοσιογράφων, χωρίς εμπάθειες και δίχως να υπηρετεί μικροκομματικές σκοπιμότητες, φυσικά και δεν “μάσησε” από τους κατευθυνόμενους έμμισθους λασπολόγους. Σήμερα, έρχεται η Αυγή να “υιοθετήσει” την κριτική μας. Η κομματική Αυγή, για να μην ξεχνιόμαστε.
Διαβάστε το άρθρο της Αυγής που “τελειώνει” τον Yanis:
Το ξεκίνημα φάνταζε ιδανικό… Άριστος γνώστης των οικονομικών, πολέμιος της γερμανικής αντίληψης για την Ευρώπη και ιδιαίτερα δημοφιλής στο ελληνικό κοινό.
Άλλωστε, ο ίδιος ήταν ο πρώτος σε σταυρούς στη Β’ Αθήνας που έγινε υπουργός Οικονομικών και όχι απλώς εξωκοινοβουλευτικός τεχνοκράτης και τέκνο των τραπεζών, όπως οι δύο προκάτοχοί του.
Καλή αρχή…
“Fast rewind”, όπως θα έλεγε και ο ίδιος, στα τέλη του Ιανουαρίου του 2015 και την υπουργοποίηση του Γιάνη Βαρουφάκη.
Το πρώτο ισχυρό θετικό σοκ που δέχτηκε η ελληνική κοινωνία από την τότε ελπιδοφόρα παρουσία του ήταν με την πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Τότε ο Γιάνης Βαρουφάκης ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του με τη φράση «Με αυτή τη σαθρά δομημένη επιτροπή εμείς δεν θα συνεργαστούμε» αναφερόμενος στην τρόικα.
Πέρασαν μερικά δευτερόλεπτα μέχρι ο πρόεδρος του Eurogroup να συνειδητοποιήσει τι άκουσε και αμέσως σηκώθηκε να φύγει λέγοντας στον Έλληνα τότε υπουργό «Μόλις σκότωσες την τρόικα». Η αντίδραση του Γιάνη ήταν ένα χαμογελαστό «Ουάου».
Ανάλογη ήταν και η συνέχεια, κατά τη διάρκεια της πρώτης κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Εκείνη την ημέρα ο δημοσιογράφος της “Εφημερίδας των Συντακτών” Παντελής Βαλασόπουλος ρώτησε τον κ. Σόιμπλε για το ζήτημα της γερμανικής εμπλοκής στη διαφθορά και έφερε ως παράδειγμα αυτό της Siemens και του Μιχάλη Χριστοφοράκου.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών φάνηκε να αιφνιδιάζεται από την ερώτηση και να έρχεται σε αμηχανία.
Απάντησε τελικά πολύ γενικά, λέγοντας ότι ο καθένας έχει την ευθύνη να καθαρίζει τον χώρο γύρω από το σπίτι του.
Αντιθέτως, ο Γιάνης Βαρουφάκης πήρε τον λόγο για να πει ότι ναι μεν ο καθένας είναι υπεύθυνος για το σπίτι του, όμως υπάρχουν περιπτώσεις όπου η διαφθορά είναι διασυνοριακή και στο πλαίσιο της συνεργασίας στην ενωμένη Ευρώπη οφείλουν να φροντίζουν όλοι για την πάταξή της, αναφερόμενος ευθέως στη στάση της Γερμανίας στο θέμα του Χριστοφοράκου.
Τότε, τα περισσότερα ΜΜΕ, όπως και τα social media, “αποθέωναν τον υπουργό, βλέποντας στο πρόσωπό του έναν πολιτικό που αντιτίθετο στους δανειστές.
…αλλά
Όμως η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, κυρίως όσον αφορά τον “μαθητευόμενο” πολιτικό Γιάνη Βαρουφάκη και όχι τον καθηγητή Οικονομικών.
Η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, την οποία χρεώθηκε, στιγματίστηκε από τη δημιουργική ασάφεια την οποία ο ίδιος παραδέχθηκε, που με τη σειρά της έβαλε σε “μπελάδες” την ελληνική κυβέρνηση.
Από τότε, ο Γιάνης Βαρουφάκης επισώρευσε μια πληθώρα ζημιογόνων αντιφάσεων τόσο σε επικοινωνιακό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.
Η φωτογράφηση και ο φόρος στα ΑΤΜ
Το δίχως άλλο, η φωτογράφηση (13 Μαρτίου) για το “Paris Match” του πρώην υπουργού Οικονομικών και της συζύγου του ήταν μεγάλο επικοινωνιακό φάουλ για τον υπουργό που εκείνες τις ημέρες υποστήριζε σε όλους τους τόνους ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει ανθρωπιστική κρίση, ενώ την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του είχε δημιουργήσει θόρυβο περί “λιτού βίου”.
Λίγες ημέρες αργότερα, με φερόμενη παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο Γιάνης Βαρουφάκης πήρε πίσω την «εξαγγελία» που είχε κάνει για φορολόγηση στις συναλλαγές μέσω των ATM.
Εν μέσω διαπραγματεύσεων, ακολούθησε πλήθος “μπρος – πίσω” δηλώσεων του τότε ΥΠΟΙΚ για τι θα γινόταν με ΦΠΑ (ενιαίος συντελεστής), συντάξεις και διάφορα θρυλούμενα μέτρα, ενώ ποτέ δεν υπήρξε κατάληξη…
Τελικά ηχογραφούσε…
Εν μέσω αντεγκλήσεων με κάποιους από τους ομολόγους του, στις 21 Μαΐου, οι “New York Times” έγραψαν ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε σε δημοσιογράφο της αμερικανικής εφημερίδας ότι έχει ηχογραφήσει τις συνομιλίες που είχε με τους συναδέλφους του στο Eurogroup της Ρίγας.
Όταν ρωτήθηκε για την αποκάλυψη που ο ίδιος έκανε, απάντησε με τρεις λέξεις: «Παραμύθια, παραμύθια, παραμύθια». Αργότερα, όμως, δήλωσε ότι «σέβεται τους κανόνες της εμπιστευτικότητας», αρνούμενος να διαψεύσει τη δήλωση ότι έχει ηχογραφήσει τη συνεδρίαση, ενώ πριν από λίγες ημέρες παραδέχτηκε την ηχογράφηση…
Σε μια μέρα τρεις φορές…
Στις 28 Ιουνίου, ο κ. Βαρουφάκης είπε στο BBC ότι εξετάζεται η πιθανότητα επιβολής περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες.
Λίγο αργότερα, την ίδια μέρα, ο ίδιος έγραψε στο twitter πως η χρήση των capital controls και η νομισματική ένωση είναι δύο έννοιες ασυμβίβαστες.
«Η ελληνική κυβέρνηση εναντιώνεται στην όλη ιδέα τους».
Λίγες ώρες αργότερα, ανακοίνωνε από το υπουργείο Οικονομικών την επιβολή capital controls…
Το δημοψήφισμα
Και φτάνουμε στο δημοψήφισμα… Ο ίδιος φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ήταν ένας εκ των εισηγητών του πρωθυπουργού για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Διαβάστε όμως τι δήλωνε πριν: «Θα είναι ανοησία να πάμε σε δημοψήφισμα, αφού έχουμε μια λαϊκή εντολή και τεράστια αποδοχή. Ποιος ο λόγος, αφού η εντολή του ελληνικού λαού είναι τόσο πρόσφατη;», διεμήνυε τον Μάιο σε τηλεοπτική εκπομπή ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ προσέθετε: “Κακά τα ψέματα, ένα δημοψήφισμα θα είναι δραχμή ή ευρώ”.
Τελικά, και το δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε, και δεν αφορούσε το δίλημμα που έθετε ο τότε υπουργός και υιοθέτησαν την κρίσιμη στιγμή οι… εταίροι, αν και διαψεύστηκαν από το αποτέλεσμα.
Ακόμη, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε με δήλωσή του για τις τράπεζες ότι θα ανοίξουν την Τρίτη μετά το δημοψήφισμα, σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που ανέφερε ότι θα ανοίξουν αν και όταν υπάρξει συμφωνία, όπως και αναμένεται να γίνει.
Παράλληλο νόμισμα και Grexit
Τι συνέβη όμως με το παράλληλο νόμισμα; Στις 8 Ιουλίου, ο Γιάνης Βαρουφάκης διέψευσε δημοσιεύματα «για δήθεν προετοιμασίες έκδοσης IOU για την πληρωμή μισθών και συντάξεων» από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
«Δημοσιεύματα αυτού του είδους στρέφονται κατά της χώρας και θεωρούνται επικίνδυνα σε μια περίοδο όπου οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή» έλεγε η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.
«Η Ευρώπη δεν θα αφεθεί σε παράλληλα νομίσματα» διαβεβαίωνε και δύο ημέρες νωρίτερα.
Όμως, στις 13 Ιουλίου, σε συνέντευξή του στο βρετανικό περιοδικό “New Statesman”, ο Γιάνης Βαρουφάκης αποκάλυψε ότι είχε ο ίδιος προτείνει στην κυβέρνηση την έκδοση παράλληλου νομίσματος (IOU). Στην ίδια συνέντευξη, ο πρώην υπουργός αποκάλυψε ότι υπήρχε πενταμελής ομάδα στο υπουργείο που προετοιμαζόταν για την περίπτωση Grexit.
Το “άδειασμα” στην ψηφοφορία
Στην κρίσιμη χρονική στιγμή τής ψηφοφορίας για εξουσιοδότηση στην ελληνική κυβέρνηση με σκοπό τη διαπραγμάτευση συμφωνίας, ο κ. Βαρουφάκης «άδειασε» τρόπον τινά τους ψηφοφόρους του και τον κοινοβουλευτισμό, επιλέγοντας να μεταβεί στην Αίγινα για να είναι με την κόρη του, η οποία θα έφευγε για την Αυστραλία. Ανέφερε δε πως αν ήταν παρών θα ψήφιζε “ναι”.
Βέβαια, λίγες μέρες αργότερα, ψήφισε “όχι” στη συμφωνία που έφεραν οι “σύντροφοί” του, όπως αποκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Ήταν σύνηθες για τον κ. Βαρουφάκη να διαψεύδει. Τις περισσότερες φορές, όμως, διαψευδόταν η… διάψευση. Αδόκιμα, όπως και η προσπάθεια του πράγματι “γκουρού” του “Game Theory” να θριαμβεύσει στο παιχνίδι της πολιτικής.