Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μήνυσε το κράτος επειδή δεν εμπόδισε τον γιο της να γίνει τζιχαντιστής

Μήνυσε το κράτος επειδή δεν εμπόδισε τον γιο της να γίνει τζιχαντιστής
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Γαλλία, Δικαιοσύνη, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Συρία, Τζιχαντιστές,

Η μητέρα ενός νεαρού Γάλλου που προσηλυτίστηκε στο Ισλάμ και εντάχθηκε στους τζιχαντιστές μαχητές στη Συρία προσέφυγε στη δικαιοσύνη εναντίον του γαλλικού κράτους διότι δεν εμπόδισε την αναχώρηση του από το αεροδρόμιο της Νίκαιας.

Ο Μπριάν Ντανκονά, γόνος καθολικής οικογένειας, έφυγε από την γενέτειρά του, τη Νίκαια, δύο ημέρες αφού γιόρτασε τα Χριστούγεννα με τους συγγενείς του, στα τέλη του 2013 και σήμερα βρίσκεται στη Συρία, από όπου περιστασιακά τηλεφωνεί στην μητέρα του Ναντίν, δήλωσε η δικηγόρος της μητέρας Σαμιά Μακτούφ σε αστικό δικαστήριο.

Η Ναντίν Ντανκονά διεκδικεί 110 χιλιάδες ευρώ, ισχυριζόμενη ότι η αστυνομία συνόρων στο αεροδρόμιο της Νίκαιας θα έπρεπε να σταματήσει τον ανήλικο -ο Μπριάν ήταν 16 ετών τότε- για να τον ανακρίνει όταν εμφανίστηκε χωρίς προσωπικά υπάρχοντα, εκτός από έγγραφα ταυτότητας, για μία πτήση με προορισμό την Τουρκία, τον ενδιάμεσο σταθμό που επιλέγουν πολλοί από όσους ταξιδεύουν στην εμπόλεμη Συρία. Αν κερδίσει την υπόθεση, η μητέρα θα διαθέσει τα χρήματα ως δωρεά σε μια οργάνωση καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ανέφερε η δικηγόρος Μακτούφ.

«Αυτό που προσπαθεί να κάνει είναι να αυξήσει την επαγρύπνηση των κρατικών Αρχών», εξήγησε η Μακτούφ, προσθέτοντας: «Αυτό που συνέβη στην μητέρα του Μπριάν μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε μητέρα. Η ανταμοιβή της θα είναι πως άλλες μητέρες θα γλιτώσουν το μαρτύριο που αναγκάστηκε να υπομείνει εκείνη».

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε κατά την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ότι το όνομα του Μπριάν δεν βρισκόταν σε κατάλογο υπόπτων της αστυνομίας, ενώ ένας εισαγγελικός λειτουργός σημείωσε πως η αστυνομία συνόρων δεν είχε κανένα λόγο εκείνη την στιγμή να συλλάβει τον τότε έφηβο, καθώς δεν υπήρχε επίσημο αίτημα από τους γονείς του να τον σταματήσουν.

Η γαλλική κυβέρνηση υιοθέτησε ένα πακέτο μέτρων τον Απρίλιο του 2014 με σκοπό να αποτρέπεται η αναχώρηση πιθανών συμπαθούντων των τζιχαντιστών ή επίδοξων τζιχαντιστών, θέτοντας σε λειτουργία μια διαδικτυακή υπηρεσία για οικογένειες που υποπτεύονται συγγενείς τους ότι ετοιμάζονται να φύγουν για να ενταχθούν σε ακραίες οργανώσεις.

Κέντρα υποδοχής έχουν δημιουργηθεί για γονείς ενδεχόμενων τζιχαντιστών. Ένα χρόνο αργότερα, περίπου 1.900 υποθέσεις είχαν καταγραφεί, εκ των οποίων το ένα τέταρτο ήταν ανήλικοι και πάνω από το 40% νεαρά κορίτσια, είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς.

Οι προσπάθειες εντοπισμού δυνητικών τζιχαντιστών έχουν ενταθεί μετά τις επιθέσεις του Ιανουαρίου, όταν ισλαμιστές σκότωσαν 17 ανθρώπους στην Γαλλία, σε επιθέσεις στη σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo καθώς και σε ένα εβραϊκό πολυκατάστημα.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ δήλωσε την Κυριακή πως 113 άνθρωποι που είχαν ενταχθεί στους τζιχαντιστές στην Συρία και το Ιράκ πιστεύεται ότι έχουν σκοτωθεί.

Σχετικά άρθρα