Η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, όπως όλα δείχνουν έχει αποφασίσει να χαράξει μια δική της πορεία, και να δηλώσει «παρούσα» στη διακυβέρνηση της χώρας έστω και αν δεν βρίσκεται στην κυβέρνηση.
Μετά την νευρικότητα που προκάλεσε στο Μαξίμου τις προηγούμενες ημέρες με τις δημόσιες αντιδράσεις της να παραχωρήσει στην ΤτΕ τα αποθεματικά και τα διαθέσιμα της Βουλής, όπως έπραξαν όλοι οι φορείς της γενικής κυβέρνησης και όχι μόνο, σήμερα αποφάσισε να προωθήσει τις διαδικασίες για συζήτηση στη Βουλή της πρότασης νόμου του ΚΚΕ για επαναφορά κατώτατου μισθού και των δώρων (13ο και 14ο μισθών και συντάξεων).
Η νέα αυτή ενέργεια της κ. Κωνσταντοπούλου δεν έχει ακόμη σχολιαστεί δημοσίως τουλάχιστον από τα υψηλόβαθμα στελέχη του Μαξίμου, καθώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες βρίσκονται στην Ρίγα της Λετονίας. Έχει ήδη προκαλέσει , όμως, αντιδράσεις από στελέχη της κυβέρνησης που εκτιμούν ότι η πρόεδρος της Βουλής επέλεξε την χειρότερη στιγμή για να ανοίξει αυτό θέμα.
Όπως ανέφεραν κυβερνητικοί παράγοντες είναι αν μη τι άλλο «άστοχο» να ανοίγει θέμα μισθών και συντάξεων αυτή την κρίσιμη ώρα που η κυβέρνηση δίνει σκληρή μάχη με τους εταίρους και πιστωτές προκειμένου να πετύχει μια βιώσιμη και έντιμη συμφωνία.
Και συμπλήρωναν ότι η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, δεν έχει καμιά θεσμική δικαιολογία γι αυτό που κάνει αφού θα μπορούσε να εκκινήσει τις διαδικαστικές ενέργειες για την συζήτηση στην Ολομέλεια της πρότασης νόμου του ΚΚΕ για την επαναφορά του κατώτατου μισθού και των 13ων – 14ων μισθών και συντάξεων, αργότερα και πάντως μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και πιστωτές.
Άλλωστε δεν υπάρχει δεσμευτική προθεσμία εντός της οποίας η Βουλή να υποχρεούται να συζητήσει τις προτάσεις νόμου που καταθέτουν κόμματα ή βουλευτές.
Το γεγονός αυτό, όπως αναφέρει το protothema.gr, οδηγεί αρκετούς στο συμπέρασμα πως η κα. Κωνσταντοπούλου βρήκε ακόμα ένα τρόπο να υπενθυμίζει στην κυβέρνηση τις προεκλογικές της εξαγγελίες την ώρα μάλιστα που ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης είπε πως η 13η σύνταξη θα πάει για το 2016.
Να σημειωθεί ότι η ΚΟ του ΚΚΕ κατέθεσε την πρόταση νόμου «Επαναφορά κατώτερου μισθού, επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης, 13ου και 14ου μισθού. Ρυθμίσεις για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και κατάργηση αντεργατικών διατάξεων» στις 23 Απριλίου 2015.
Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος διαβίβασε εχθές προς τον υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη και προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το νομοσχέδιο προκειμένου να γνωμοδοτήσουν – βάσει Συντάγματος – για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των προτεινόμενων ρυθμίσεων. Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής υπουργός και ΓΛΚ έχουν προθεσμία 15 ημερών να ετοιμάσουν τις εκθέσεις τους σε διαφορετική περίπτωση η πρόταση διαβιβάζεται στην Ολομέλεια χωρίς αυτή.
Σε κάθε περίπτωση εάν τελικά η πρόταση νόμου οδηγηθεί στις κοινοβουλευτικές επιτροπές και στην Ολομέλεια για συζήτηση η κυβέρνηση και η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση για την στάση που θα κρατήσει σε πιθανή ονομαστική ψηφοφορία.