Και όμως στη Ελλάδα υπάρχει δουλειά για πωλητές , τεχνικούς, εργάτες, αλλά και για υψηλόβαθμα στελέχη και διευθυντές . Μάλιστα σύμφωνα με την ετήσια διεθνή έρευνα “Έλλειψης Ταλέντου” της ManpowerGroup, οι Έλληνες εργοδότες ψάχνουν να βρουν αυτές και κάποιες άλλες ειδικότητες και δεν βρίσκουν.
Μάλιστα η Ελλάδα έχει, για το 2015, την 6η χειρότερη επίδοση, στον κόσμο, όσον αφορά τη δυσκολία εύρεσης προσωπικού με τα κατάλληλα προσόντα, καθώς 6 στους 10 εργοδότες (ποσοστό 59%) δηλώνουν αδυναμία να καλύψουν υφιστάμενες θέσεις εργασίας, λόγω έλλειψης εργαζομένων με τις απαραίτητες δεξιότητες.
Διερευνώντας τους κύριους λόγους για τη μη κάλυψη των διαθέσιμων θέσεων απασχόλησης, η έρευνα αποκαλύπτει ως βασικούς, την έλλειψη απαιτούμενης εμπειρίας (40%), τεχνικών δεξιοτήτων (31%), παραγόντων που σχετίζονται με το ευρύτερο περιβάλλον (21%), επαγγελματικών δεξιοτήτων (18%) και διαθέσιμων υποψηφίων (16%).
Θέσεις με τη μεγαλύτερη ζήτηση
Για έβδομη συνεχή χρονιά, οι εργοδότες στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία στην κάλυψη θέσεων “Επαγγελματιών Πωλητών”, με δεύτερη σε δυσκολία κάλυψης ειδικότητα, αυτή των “Υψηλόβαθμων Στελεχών”, η οποία παραμένει στην ίδια θέση της κατάταξης τα τελευταία τρία έτη.
Την τρίτη θέση καταλαμβάνουν οι “Εξειδικευμένοι Τεχνίτες”, θέση που βρίσκεται σταθερά στην πρώτη πεντάδα από το 2011. Για το 2015, παρατηρείται η επαναφορά στη λίστα της ειδικότητας “Προσωπικό ΙΤ” στην 6η θέση της κατάταξης, ενώ, εκτός Top-10 για το 2015, βρίσκονται οι “Χειριστές Μηχανημάτων”, οι οποίοι πέρυσι κατείχαν τη θέση Νο 9.
Top-10 των θέσεων εργασίας με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης για την Ελλάδα 2014-2015
Σύμφωνα με το 64% των εργοδοτών στην Ελλάδα, η μεγάλη δυσκολία εύρεσης κατάλληλων εργαζομένων έχει αρνητικό αντίκτυπο στην εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων. Οι επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις είναι αδιαμφισβήτητα αξιοσημείωτες και μεταφράζονται σε μειωμένη ανταγωνιστικότητα/ παραγωγικότητα (65%), μειωμένη ικανότητα ανταπόκρισης στις ανάγκες των πελατών (60%), μειωμένη δημιουργικότητα και καινοτομία (59%), καθώς και χαμηλό engagement και ηθικό (42%). Παρ’ όλες τις σημαντικές επιπτώσεις στη λειτουργία των επιχειρήσεων, αξιοσημείωτο παραμένει το γεγονός, ότι 1 στους 5 εργοδότες στην Ελλάδα δεν έχει χαράξει στρατηγική για την αντιμετώπιση του προβλήματος, εύρημα που δεν περιορίζεται στα σύνορα της χώρας μας, αλλά εμφανίζεται και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στη 10η ετήσια έρευνα “Έλλειψης Ταλέντου” της ManpowerGroup, που διεξήχθη το 1ο τρίμηνο του 2015, συμμετείχαν περισσότεροι από 41.700 εργοδότες σε 42 χώρες. Η Ελλάδα συμμετείχε στην έρευνα για 8η συνεχόμενη χρονιά, με αντιπροσωπευτικό δείγμα 750 εργοδοτών.