Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι αλλαγές στο ΦΠΑ και τους φόρους στα νησιά που προκρίνει η κυβέρνηση

Οι αλλαγές στο ΦΠΑ και τους φόρους στα νησιά που προκρίνει η κυβέρνηση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Νησιά Αιγαίου, Φορολογία, ΦΠΑ - Φόρος Προστιθέμενης Αξίας,

Δεκαπέντε άρθρα περιλαμβάνει το πρώτο πακέτο για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα και κυρίως στο ΦΠΑ και τους φόρους στα νησιά, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές.

Αν και όλα τα μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και μέχρι την τελευταία στιγμή όλα μπορούν να αλλάξουν, σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, ορισμένες από τις αλλαγές έχουν ως εξής:

Για νησιά του Αιγαίου με πληθυσμό πάνω από 4.100 κατοίκους πληροφορίες αναφέρουν ότι η επίμαχη διάταξη αναφέρει για την εστίαση: “Σε επιχειρήσεις, όπως νυχτερινά κέντρα, μπαρ, εστιατόρια και λοιπές επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, που ανήκουν στην κατηγορία Α και άνω, καθώς και σε επιχειρήσεις που λειτουργούν εντός ξενοδοχειακών επιχειρήσεων (σσ από 3 αστέρια και πάνω), επιβάλλεται ποσοστό 3% επί των εκδιδομένων αποδείξεων και τιμολογίων λιανικής, για τη χρονική περίοδο από 1η Απριλίου μέχρι 31 Οκτωβρίου κάθε έτους”.

Στις εμπορικές επιχειρήσεις στα νησιά αυτά η διάταξη προβλέπει: “Σε εμπορικές επιχειρήσεις, όπως κοσμηματοπωλεία, επιχειρήσεις πώλησης ειδών ένδυσης και υπόδησης, έργων τέχνης, επιβάλλεται ποσοστό 6% επί αποδείξεων και τιμολογίων λιανικής”. Στην εν λόγω διάταξη δεν υπάρχει ο χρονικός περιορισμός και έτσι η επιβολή του φόρου θα ισχύει όλο τον χρόνο.

Σχετικά με τον φόρο διανυκτέρευσης υπάρχουν ακόμα πολλά κενά σημεία ωστόσο φαίνεται να προβλέπεται φόρος για ξενοδοχεία κατηγορίας τριών, τεσσάρων, πέντε και για κάθε ανώτερη κατηγορία, ο οποίος θα κυμαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες από 1 έως 5 ευρώ.

Γίνεται υποχρεωτική η χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας στα νησιά άνω των 4.100 κατοίκων για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αλλαγές στον ΦΠΑ δεν είναι στο συγκεκριμένο πακέτο ωστόσο πηγές τονίζουν ότι ο ενιαίος συντελεστής θα είναι στο 18% και θα μειώνεται αυτόματα στο 15% όταν ο καταναλωτής χρησιμοποιεί κάρτα και όχι μετρητά. Ο χαμηλός συντελεστής εκτιμάται πως θα κυμανθεί μεταξύ 7% και 9% και σε αυτόν θα υπαχθούν τα φάρμακα, το γάλα, το ψωμί και τα αυγά ίσως και κάποια άλλα βασικά είδη διατροφής.

Άγνωστο παραμένει σε ποιον συντελεστή θα υπαχθούν οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ που σήμερα βρίσκονται στο 13%. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές σε νησιά αλλά θα προβλέπεται αυτοματοποιημένη επιστροφή φόρου στους κατοίκους.

Στόχος της κυβέρνησης με την ηλεκτρονική πληρωμή είναι η άμεση καταβολή του ΦΠΑ στα κρατικά ταμεία εντός 5 ημερών. Ως κίνητρο για τη συλλογή αποδείξεων η κυβέρνηση σχεδιάζει την εφαρμογή λοταρίας σε μηνιαία, εξαμηνιαία ή ετήσια βάση. Πηγές αναφέρουν πως ο φόρος πολυτελείας θα αυξηθεί από το 10% στο 13% για ΙΧ άνω των 2.500 κ.ε., πισίνες, σκάφη αναψυχής και ιπτάμενα μέσα.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να υπάρξει δυνατότητα ρύθμισης για πρόστιμα ΚΤΕΟ, ενώ θα υπάρξουν βαριά πρόστιμα για όσους δεν προσέλθουν να πληρώσουν εντός 15 ημερών. Επίσης σχεδιάζεται να υπάρξει αμνηστία για κεφάλαια εξωτερικού και αδήλωτα εισοδήματα με εφάπαξ φόρο 15% έως 20%.

Σχετικά άρθρα