Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Διαβάστε το (πιθανό;) σενάριο για συγκυβέρνηση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάστε το (πιθανό;) σενάριο για συγκυβέρνηση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Κώστας Καραμανλής, Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ,

Σε δύο μυστικά ραντεβού ΚαραμανλήΤσίπρα, που είχαν γίνει όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην αντιπολίτευση, υπήρχε πολύ καλή χημεία μεταξύ τους, η οποία συνεχίζεται έως και σήμερα.

Οταν ο Αλέξης Τσίπρας ήταν υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν είχε ζητήσει από τον Κώστα Καραμανλή, σε μία από τις συναντήσεις τους, τα «φώτα» του για το πώς να κινηθεί στο εχθρικό ευρωπαϊκό περιβάλλον, είχαν συζητήσει για τους συσχετισμούς στην Ε.Ε. και την κατάσταση που θα αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν γίνει κυβέρνηση.

Οι βολιδοσκοπήσεις για το ενδεχόμενο να προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ τον Κώστα Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν ευοδώθηκαν. Οι δίαυλοι, όμως, παρέμειναν και καλλιεργήθηκαν.

Η ανάδειξη του Προκόπη Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, πέρα από τους άλλους λόγους που οδήγησαν στην επιλογή του, αποτελεί ισχυρό συμβολισμό της σχέσης μεταξύ τού νυν και του πρώην πρωθυπουργού και, ίσως, γέφυρα σε μελλοντικές εξελίξεις.

Ωστόσο, παράγοντες που έχουν εικόνα των σκέψεων του πρώην πρωθυπουργού εκτιμούν ότι η εκδοχή συγκυβέρνησης ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στα αποκαΐδια ενός Grexit, ακόμα και αν «βόλευε» μια κυβερνητική συνύπαρξη Δεξιάς – Αριστεράς, δεν είναι το ιδανικότερο πλαίσιο επανάκαμψης του Κώστα Καραμανλή, ούτε, βέβαια, ελκυστική εκδοχή για τη χώρα.

Το ίδιο ισχύει και για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος βρίσκεται «με το όπλο παρά πόδα» και φροντίζει να στέλνει μηνύματα ετοιμότητας στο εσωτερικό.

Οι σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα διαταράχθηκαν από την απότομη στροφή του πρωθυπουργού στο θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, αλλά ο Δημήτρης Αβραμόπουλος διατηρεί αποθέματα καλών σχέσεων με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το άλλο σενάριο που θα μπορούσε να… επιβάλει τη συγκατοίκηση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ (και των περισσότερων εκ των υπολοίπων) είναι η επίτευξη νέας συμφωνίας με τους εταίρους -προκειμένου να αποφευχθεί το Grexit- στη βάση ανάληψης δεσμεύσεων για «μεταρρυθμίσεις».

Η εγγύηση για την υλοποίηση του νέου προγράμματος θα είναι ακριβώς η ίδια, η ευρεία συγκυβέρνηση.

Στην ουσία, θα πρόκειται για μια απόπειρα επανάληψης του σχήματος που οδήγησε στην εξαέρωση του ΠΑΣΟΚ και στην κατάρρευση της ΝΔ.

Αυτό προϋποθέτει διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το τμήμα που τάσσεται υπέρ της σύγκρουσης με τους δανειστές και της επιστροφής στη δραχμή δεν πρόκειται να συμπράξει σε έναν τέτοιο σχεδιασμό και θα οδηγηθεί στη δημιουργία νέου πολιτικού χώρου.

Οσο βαραίνει το κλίμα στις σχέσεις με τους δανειστές και όσο περισσότερο γίνεται εμφανές ότι υπάρχουν όρια που η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να ξεπεράσει, όπως εξάλλου δεν μπόρεσαν και οι προηγούμενες, τόσο ενισχύεται η εκτίμηση ότι το ερώτημα δεν είναι αν το πολιτικό σύστημα θα οδηγηθεί σε ένα μεγάλο σχήμα συγκυβέρνησης, αλλά αν αυτό θα γίνει έπειτα από ένα Grexit ή για να αποτραπεί.

Λάμπρος Καλαρρύτης – Γιώργος Σιαδήμας στην Εφημερίδα ΕΠΕΝΔΥΣΗ

Σχετικά άρθρα