Ένα προφητικό άρθρο δημοσίευσε το πρωί της Κυριακής ο αρθρογράφος του Reuters Breakingviews, Hugo Dixon, τονίζοντας ότι η συμφωνία που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση του με τους Ευρωπαίους εταίρους «θα εξαγριώσει την ακροαριστερά μέσα στο κόμμα του, αλλά αυτό είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού».
Μάλιστα ο Hugo Dixon, σημείωνε πως «ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να αντισταθεί στον πειρασμό να καταλήξει με μισή καρδιά σε προτάσεις που θα μπορούσαν να κατευνάσουν τους εξτρεμιστές συναδέλφους του. Αντ ‘αυτού, η Αθήνα θα πρέπει να προτείνει ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που η προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση δεν έκανε και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», τόνιζε ο αρθρογράφος.
Και πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρις ο ο Hugo Dixon, δικαιώθηκε, με τον Μανώλη Γλέζο, τη Σοφία Σακοράφα, τον Γιώργο Κατρούγκαλο, τον Αλέξη Μητρόπουλο, την Κομμουνιστική Τάση και διάφορες άλλες ακροαριστερές τάσεις και συνιστώσες να σηκώνουν την παντιέρα της επανάστασης και να διαφωνούν δημοσίως για τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα.
Πάντως , ο αρθρογράφος του Reuters, προφητικά είχε σπεύσει να ενθαρρύνει τον Έλληνα Πρωθυπουργό τονίζοντας στο άρθρο του πώς «μπορεί να μετατρέψει την ήττα σε νίκη – Είναι αρκετά δημοφιλής για να τολμήσει και να πετύχει ριζικές αλλαγές παντού».
Στο άρθρο του με τίτλο «Είναι ώρα ο Αλέξης Τσίπρας να παραμείνει ψύχραιμος» τονίζει πως «ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός έχει διασχίσει τον Ρουβίκωνα ζητώντας παράταση του μισητού προγράμματος διάσωσης της χώρας, ενώ εγκατέλειψε πολλές προεκλογικές υποσχέσεις του. Ο Τσίπρας θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει πλέον καμία στροφή προς τα πίσω. Αλλά μπορεί να πετύχει τη νίκη μέσα από την ήττα, αν προχωρήσει με σθένος σε ριζικές μεταρρυθμίσεις».
Ο Τσίπρας το βράδυ της Παρασκευής υποχώρησε, σχολιάζει ο Dixon, σημειώνοντας πως αυτό συνέβη, όταν κατέστη σαφές ότι ένα bank run κέρδιζε ολοένα και περισσότερο έδαφος και ότι η κυβέρνησή του θα κατέρρεε σε εβδομάδες, εάν δεν συμφωνούσε με τους δανειστές.
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός έπρεπε να δεχθεί σχεδόν τα πάντα που απαιτούσαν οι πιστωτές του, με επικεφαλής τη Γερμανία.
Ωστόσο, η Αθήνα εξασφάλισε μια δυνητικά σημαντική παραχώρηση: θα είναι σε θέση να προτείνει δικό της κατάλογο μεταρρυθμίσεων», γράφει ακόμη, σχολιάζοντας πως «από την άλλη πλευρά, ο Τσίπρας έπρεπε να καταπιεί πολύ πικρό φάρμακο. Όχι μόνο έπρεπε να ζητήσει παράταση του προγράμματος με την εποπτεία από την αντιλαϊκή Τρόικα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά έπρεπε να υποσχεθεί να μην κυλήσει πίσω στις μεταρρυθμίσεις που έγιναν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ή να εισάγει αμφιλεγόμενα μέτρα η δική του κατά τη διάρκεια της περιόδου των τεσσάρων μηνών κατά τον οποίο θα διεξάγει τις διαπραγματεύσεις για μια νέα μακροπρόθεσμη συμφωνία».
Η στροφή αυτή θα εξαγριώσει την ακροαριστερά μέσα στο κόμμα του, αλλά αυτό είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού, τονίζει ο Hugo Dixon, υπογραμμίζοντας πως ο Τσίπρας θα πρέπει να αντισταθεί στον πειρασμό να καταλήξει με μισή καρδιά σε προτάσεις που θα μπορούσαν να κατευνάσουν τους εξτρεμιστές συναδέλφους του. Αντ ‘αυτού, η Αθήνα θα πρέπει να προτείνει ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που η προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση δεν έκανε και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο Τσίπρας έχει από καιρό δηλώσει ότι θέλει να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά και τα ειδικά προνόμια, καθώς και ότι θα χαλιναγωγήσει τους ολιγάρχες που ελέγχουν την οικονομία», γράφει, τονίζοντας ότι τώρα είναι η ώρα να το κάνει.
«Στην κορυφή θα πρέπει να είναι η δημιουργία ανεξάρτητης φορολογικής αρχής. Ο Αντώνης Σαμαράς έδιωξε τον επικεφαλής της αρχής. Στηρίζοντάς την με ισχυρές νομικές δικλείδες, θα δείξει ότι σοβαρολογούσε στην πάταξη της φοροδιαφυγής ένα από τα βαθύτερα προβλήματα της Ελλάδας», σχολιάζει ο Dixon.
Ο αρθρογράφος, μεταξύ άλλων, προτείνει φορολογική αμνηστία, κατάργηση προνομίων- φορολογικών και συνταξιοδοτικών- για δικαστές, στρατηγούς και υψηλόβαθμους αξιωματούχους του δημοσίου.
«Επίσης, η ελληνική ορθόδοξη εκκλησία δεν πρέπει να εξαιρείται από το φόρο περιουσίας. Ούτε πρέπει η κυβέρνηση να συνεχίσει να πληρώνει συντάξεις και μισθών ιερέων. Η εκκλησία πρέπει να αυτοχρηματοδοτείται», συνεχίζει και συμβουλεύει τον κ. Τσίπρα να αναβιώσει την ιδέα, που εγκαταλείφθηκε από τον Αντώνη Σαμαρά για τη φορολόγηση των εφοπλιστών, ενώ προτείνει ακόμη απελευθέρωση των αγορών και δημιουργία bad bank.
Ο Τσίπρας, καταλήγει ο αρθρογράφος είναι αρκετά δημοφιλής για να τολμήσει ριζικές αλλαγές.