«Οι Έλληνες έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν χρόνο» τονίζει σε άρθρο του στους Financial Times ο Martin Wolf, τονίζοντας ότι μέχρι στιγμής οι Έλληνες πολίτες έχουν υποφέρει μάταια, είναι φτωχότεροι από ό,τι αναμενόταν και έχει εφαρμοστεί σκληρή λιτότητα και ουσιαστικά μηδενικές μεταρρυθμίσεις.
«Η Ε.Ε. υποτίθεται ότι είναι ένωση δημοκρατιών, όχι αυτοκρατορία» προσθέτει ο αρθρογράφος των FT, υποστηρίζοντας ότι το «κρυφτό με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση ολόκληρου του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».
«Πρέπει τώρα που βγήκε στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ να υπάρξει συμφωνία για ένα new deal, ώστε να πάρουν όλοι μία βαθιά ανάσα, αλλιώς η έξοδος της χώρας από τη νομισματική ένωση μοιάζει πιθανή» τονίζει.
«Τσίπρας και Βαρουφάκης προκάλεσαν ταραχή με τον τρόπο που παρουσίασαν τα επιχειρήματά τους για το νέο πλάνο, ιδιαίτερα με την απόρριψη των συνομιλιών με την τρόικα» αναφέρει το Wolf και συνεχίζει τονίζοντας ότι «είναι κομβικής σημασίας εάν θα ξεμείνει η Ελλάδα από χρήματα σύντομα. Οι περισσότεροι παρατηρητές πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να βρει τα 4,3 δισ. ευρώ που χρειάζεται για να πληρώσει το ΔΝΤ τον επόμενο μήνα, ακόμη κι αν εκπνεύσει το τρέχον πρόγραμμα στα τέλη Φεβρουαρίου. Ένας πιο πιθανός κίνδυνος είναι να κοπεί η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών, που είναι ευαίσθητες σε πανικό των νευρικών καταθετών, στα κεφάλαια της ΕΚΤ».
«Η ευρωζώνη θα πρέπει να διαπραγματευθεί με καλή πίστη απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση», τονίζει ο αρθρογράφος των Financial Times και εστιάζει σε δύο βασικά σημεία: Το μέγεθος του πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος, που σήμερα υποτίθεται ότι είναι 4,5% του ΑΕΠ και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.