Σε ανεπίσημη ενημέρωση από το γραφείο του πρωθυπουργού, τονίζεται αναφορικά με τη συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Νίκο Αναστασιάδη στην Κύπρο ότι «το Κυπριακό συνιστά τη λυδία λίθο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη σταθερότητα στην περιοχή».
Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως σημειώνεται, επέλεξε την Κύπρο σαν πρώτη επίσημη επίσκεψή του ως πρωθυπουργός, επιβεβαιώνοντας τους αδελφικούς μας δεσμούς με τον κυπριακό λαό. Η κυβέρνηση στηρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και τον αγώνα για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Λύση χωρίς τα στρατεύματα του Αττίλα, με διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία, με μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια. Λύση που θα ωφελήσει τόσο τους Ελληνοκύπριους όσο και τους Τουρκοκύπριους. Το Κυπριακό συνιστά τη λυδία λίθο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη σταθερότητα στην περιοχή. Η Ελλάδα και η Κύπρος συνιστούν το νοτιανατολικό άκρο της ΕΕ. Οι δύο χώρες αποτελούν πυλώνες ασφάλειας σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη περιοχή.
«Πρέπει να υπογραμμιστεί η τοποθέτηση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι χρειαζόμαστε μια ΕΕ που θα δίνει προτεραιότητα στις πολιτικές ανάπτυξης», σημειώνεται ακόμη από το Μαξίμου.
«Η Ελλάδα θετικός πρωταγωνιστής στις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Μετά από 5 χρόνια που οι ελληνικές κυβερνήσεις παρακολουθούσαν παθητικά τη χάραξη της πορείας της χώρας από ξένες δυνάμεις, ακούγεται και πάλι στην Ευρώπη η Ελληνική φωνή. Όχι σαν φωνή βοώντος εν τη ερήμω, αλλά ως μια σοβαρή, αξιόπιστη και ρεαλιστική άποψη στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού διαλόγου. Δεν περιμένουμε πια να αποφασίσουν άλλοι για μας χωρίς εμάς, αλλά παρεμβαίνουμε στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι με αποφασιστικότητα και νηφαλιότητα. Και όπως ακριβώς τονιζόταν προεκλογικά, η στροφή της Ελλάδας αποτελεί τη θρυαλλίδα για θετικές εξελίξεις σε όλη την Ευρώπη», συμπληρώνεται.
Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, είναι ώριμο αίτημα των καιρών ο τερματισμός της λιτότητας. «Οι χτεσινές καταλυτικές παρεμβάσεις του Προέδρου Ομπάμα καθώς και του Γάλλου Υπουργού Οικονομικών Σαπέν, δείχνουν πόσο έχει κερδίσει έδαφος η αντίληψη ότι πρέπει να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο της τοξικής λιτότητας. Ολοένα και περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι μια νέα αναπτυξιακή λογική δεν θα αποτελέσει μόνο ανάσα για την ασφυκτιούσα ελληνική κοινωνία, αλλά θα δώσει σημαντική ώθηση συνολικά στην ευρωπαϊκή οικονομία».