Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Λύση για την Ουκρανία συζήτησαν Ομπάμα – Μέρκελ

Λύση για την Ουκρανία συζήτησαν Ομπάμα – Μέρκελ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άνγκελα Μέρκελ, Βλάντιμιρ Πούτιν, Γερμανία, Κίνα, Μπάρακ Ομπάμα, Ουκρανία, Ρωσία,

Ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν μια δυνητική λύση στην κρίση της Ουκρανίας.

Πρόκειται για την ίδια λύση που πρότεινε ο Αμερικανός πρόεδρος στον Ρώσο ομόλογό του Βλάντιμιρ Πούτιν το περασμένο Σάββατο και αφορά στην απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την Κριμαία πίσω στις βάσεις καθώς και να επιτραπεί σε διεθνείς παρατηρητές να εξασφαλίσουν την προστασία των δικαιωμάτων των Ρώσων.

Ο κ. Ομπάμα συζήτησε επίσης με την κ. Μέρκελ ότι αυτή η λύση θα περιλαμβάνει την άμεση συνεργασία της Ρωσίας με τη νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας, δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος. Επισήμανε ακόμη τους στενούς δεσμούς, τις διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ της Γερμανίας και της Ρωσίας και εκτίμησε ότι η κ. Μέρκελ έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στη διευκόλυνση του διαλόγου.

Ομπάμα και η Μέρκελ συμφώνησαν «στη σημασία της αποκλιμάκωσης, με την ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών» και την έναρξη διαλόγου μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, ανέφερε ο αμερικανός αξιωματούχος.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να αυξάνουν την πίεση στη Ρωσία, μέσω των οικονομικών κυρώσεων, ενώ προειδοποίησε για ακόμη πιο σοβαρές συνέπειες αν οι κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων ξεφύγουν από την Κριμαία και προς την ανατολική Ουκρανία.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε υψώσει τους τόνους απορρίπτοντας τις δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν για την κατάσταση στην Κριμαία. «Ο καθένας αναγνωρίζει ότι παρόλο που η Ρωσία έχει έννομο συμφέρον σε ό,τι συμβαίνει στη γειτονική της χώρα, δεν έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει βία για να ασκήσει την επιρροή της σε αυτή τη χώρα», είπε ο αμερικανός πρόεδρος. Άφησε ωστόσο ανοιχτή την πόρτα για μια διπλωματική λύση και ανέφερε «ορισμένες πληροφορίες ότι ο πρόεδρος Πούτιν θέλει το χρόνο του για να προβληματιστεί σχετικά με το τι συνέβη».

Σύμφωνα τέλος με τον ίδιο αξιωματούχο, ο αμερικανός πρόεδρος δεν θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής της G8 που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στο Σότσι της Ρωσίας, τον προσεχή Ιούνιο, εκτός εάν αλλάξει η ρωσική στάση στην κρίση της Ουκρανίας.

Κίνα: Να πιέσει η Ρωσία για πολιτική λύση

Την ίδια ώρα, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλάντιμιρ Πούτιν είχε ο πρόεδρος της Κίνας Σι Ζινπίνγκ, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι η Μόσχα μπορεί να πιέσει για μια πολιτική διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία, σε συντονισμό με τις άλλες πλευρές.

«Η Κίνα πιστεύει ότι η Ρωσία μπορεί να συντονιστεί με τα άλλα μέρη να πιέσει για την πολιτική διευθέτηση του ζητήματος έτσι ώστε να διασφαλιστεί η περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη καθώς και τη σταθερότητα» ανέφερε ο πρόεδρος της Κίνας στον Βλάντιμιρ Πούτιν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Είπε ακόμη ότι «η Κίνα υποστηρίζει τις προτάσεις και τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας που συμβάλλουν στη μείωση της έντασης».

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι οι πρόεδροι Πούτιν και Σι έχουν «κοντινές» απόψεις για την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, οι δυο ηγέτες εξέφρασαν την ελπίδα ότι «τα μέτρα που έλαβε η ρωσική ηγεσία για την ασφάλεια των ρωσόφωνων πολιτών που ζουν στην Κριμαία και τις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας θα επιτρέψουν τη μείωση των εντάσεων».

Σημειώνεται ότι η Ρωσία και η Κίνα, που διαθέτουν δικαίωμα αρνησικυρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, έχουν στενούς δεσμούς και κοινή οπτική σε πολλά διεθνή διπλωματικά ζητήματα, όπως η κρίση στη Συρία.

Η Κίνα έχει επιδείξει μέχρι στιγμής μικρό ενδιαφέρον να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία ή να εμπλακεί διπλωματικά στην επίλυση της κρίσης. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών έχει δηλώσει ότι δεν θα παρέμβει σε αυτό που θεωρεί ως μια εσωτερική υπόθεση και ότι σέβεται τις αποφάσεις του ουκρανικού λαού, προσθέτοντας ότι θα ήθελε να συνεχίσει να αναπτύσσει «φιλική συνεργασία» με την Ουκρανία.

Σχετικά άρθρα