Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ισλαμικό Κράτος έχει 200.000 στρατό! Τρόμος στον πλανήτη

Το Ισλαμικό Κράτος έχει 200.000 στρατό! Τρόμος στον πλανήτη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ιράκ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Πεσμεργκά, Συρία, Τζιχαντιστές,

Το Ισλαμικό Κράτος έχει στρατολογήσει εκατοντάδες χιλιάδες ικανούς ενόπλους, στρατό αρκετά μεγαλύτερο από όσο τον υπολογίζει η CIA, γράφει ο Independent επικαλούμενος ανώτερο Κούρδο αξιωματούχο.

Ο ίδιος μάλιστα επισημαίνει ότι η δυνατότητα που έχει το Ισλαμικό Κράτος να επιτίθεται σε ξεχωριστά μέτωπα στο Ιράκ και τη Συρία, συγχρόνως, φανερώνει ότι η δύναμη του τζιχαντιστικού στρατού πρέπει να ανέρχεται σε τουλάχιστον 200.000 ενόπλους, επτά ή οχτώ φορές περισσότερους από όσους υπολογίζουν οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών που νομίζουν ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει δύναμη μόλις 31.500 ενόπλων.

Ο Φουάντ Χουσεΐν (Fuad Hussein), επικεφαλής του Επιτελείου του Κούρδου προέδρου στο Ιράκ Μασούντ Μπαρζανί, είπε σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον Independent την Κυριακή ότι “αναφέρομαι σε εκατοντάδες χιλιάδες ενόπλους επειδή μπορούν να στρατολογούν νεαρούς Άραβες από τις περιοχές που έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους”.

Υπολογίζει ότι το Ισλαμικό Κράτος ελέγχει το ένα τρίτο του Ιράκ και το ένα τρίτο της Συρίας με πληθυσμό που κυμαίνεται μεταξύ 10 και 12 εκατομμυρίων ανθρώπων και η έκταση του Ισλαμικού Κράτους είναι ίση με εκείνη της Βρετανίας.

Απόδειξη ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει δημιουργήσει έναν μεγάλο στρατό είναι ότι εκτελεί με μεγάλη ταχύτητα επιθέσεις εναντίον των Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ, πολεμά τον ιρακινό στρατό κοντά στη Βαγδάτη και μάχεται και στη Συρία. “Πολεμάνε στην Κομπάνι”, είπε ο Φουάντ Χουσεΐν. “Στο Κουρδιστάν τον τελευταίο μήνα έχουν επιτεθεί σε επτά διαφορετικά σημεία όπως και στο Ραμάντι (πρωτεύουσα της περιφέρειας Ανμπάρ δυτικά της Βαγδάτης) και στη Τζαλάουλα (μια αραβοκουρδική πόλη στα σύνορα Ιράκ – Ιράν). Είναι αδύνατον να μιλάμε για 20.000 άνδρες μόνο”.

Τον Σεπτέμβριο η CIA υπολόγισε ότι οι ένοπλοι που πολεμάνε για το Ισλαμικό Κράτος είναι μεταξύ 20.000 και 31.500 ενόπλων. Η υποτίμηση της μάχιμης δύναμης του Ισλαμικού Κράτους εξηγεί γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες ξένες κυβερνήσεις αιφνιδιάστηκαν όταν τους τελευταίους πέντε μήνες το Ισλαμικό Κράτος πέτυχε σημαντικές νίκες εις βάρος του στρατού του Ιράκ, του στρατού της Συρίας, των αντικαθεστωτικών της Συρίας και των Κούρδων Πεσμεργκά.

Ο Φουάντ Χουσεΐν είπε στον Independent ότι οι Πεσμεργκά (Κούρδοι του Ιράκ) έχουν ένα μέτωπο μήκους 650 μιλίων ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Όπως εξήγησε, οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ βοήθησαν αποφασιστικά ώστε να καταφέρουν οι Πεσμεργκά να κρατήσουν τις θέσεις τους. Τον Αύγουστο οι Πεσμεργκά είχαν στην πραγματικότητα ηττηθεί και εάν δεν βοηθούσαν οι ΗΠΑ, το Ισλαμικό Κράτος θα είχε καταλάβει την πρωτεύουσα των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ, την Ιρμπίλ. “Πολεμάνε με την στρατηγική του τρόμου, η οποία επηρεάζει το ηθικό όλων, ακόμα και των Πεσμεργκά”.

Εκτός από το να τρομοκρατεί τους αντιπάλους του, το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιεί ένα “μείγμα” πολεμικών τακτικών που περιλαμβάνουν βομβιστές αυτοκτονίας, ελεύθερους σκοπευτές, πολεμικό υλικό αμερικανικής προέλευσης που το πήραν από τον ιρακινό στρατό, όπως τζιπάκια Χάμβις, πυροβολικό και τανκς. Ο Φουάντ Χουσεΐν λέει ότι οι Κούρδοι χρειάζονται για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος ελικόπτερα Απάτσι, τανκς και πυροβολικό.

Ο πόλεμος ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος τους τελευταίους πέντε μήνες έδειξε ότι “μιλάμε για ένα κράτος που έχει στρατιωτική και ιδεολογική βάση”, είπε ο Φουάντ Χουσεΐν, “που σημαίνει ότι αφενός μεν θέλουν όλοι οι υπήκοοι να εκπαιδευτούν στο πώς να χειρίζονται ένα τουφέκι, αλλά και όλοι πρέπει να εκπαιδευτούν στην ιδεολογία τους, με άλλα λόγια πλύση εγκεφάλου”.

Ένα δείγμα του επαγγελματισμού που διακρίνει το Ισλαμικό Κράτος είναι το πόσο γρήγορα έμαθαν να χρησιμοποιούν τα αμερικανικά τανκς, το πυροβολικό και τον άλλο βαρύ οπλισμό που πέρασε στα χέρια τους μετά την πτώση της Μοσούλης στις 10 Ιουνίου. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και στη Συρία, όταν το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε ρωσικής κατασκευής τανκς από τον στρατό της Συρίας, τα οποία ταχύτατα έμαθε να τα χρησιμοποιεί. Η πιο πιθανή απάντηση σε αυτό είναι ότι στο Ισλαμικό Κράτος έχουν ενταχθεί πρώην στρατιωτικοί του στρατού της Συρίας και του Ιράκ, οι οποίοι αφενός μεν ξέρουν να χρησιμοποιούν τα όπλα και αφετέρου εκπαιδεύουν και άλλους. Ο Κούρδος αξιωματούχος σημειώνει ότι στις μάχες που έδωσαν οι Πεσμεργκά ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, προκάλεσε εντύπωση ότι οι τζιχαντιστές δεν είναι “άτακτοι”, αλλά είναι καλά εκπαιδευμένοι και πειθαρχημένοι.

“Πολεμάνε μέχρι θανάτου και είναι επικίνδυνοι διότι είναι καλά εκπαιδευμένοι”, είπε στον Independent ο κ. Χουσεΐν. “Για παράδειγμα, έχουν τους καλύτερους ελεύθερους σκοπευτές, αλλά για να είσαι καλός ελεύθερος σκοπευτής δεν χρειάζεται μόνο να είσαι εκπαιδευμένος στη σκοποβολή, αλλά και πειθαρχημένος διότι μπορεί να χρειαστεί να περιμένεις μέχρι και πέντε ώρες για έναν στόχο”.

Μια μελέτη αποκαλύπτει ότι όταν 100 τζιχαντιστές εισέρχονται σε μια περιοχή στρατολογούν δέκα φορές τον αριθμό τους. Υπάρχουν αναφορές ότι πολλοί νέοι άνδρες εθελοντικά εντάχθηκαν στο Ισλαμικό Κράτος, ειδικά το καλοκαίρι όταν σημείωναν και πολλές στρατιωτικές επιτυχίες. Αυτός ο ενθουσιασμός μετριάστηκε μετά την έναρξη των αεροπορικών επιδρομών των ΗΠΑ, όπως και την καθήλωση του Ισλαμικού Κράτους στην Κομπάνι, παρά τη μακρά πολιορκία που κρατά δύο μήνες.

Επίσης, σημαντικό κίνητρο για να ενταχθεί κάποιος στο Ισλαμικό Κράτος είναι ο μισθός. Σε μια περιοχή απόλυτης φτώχειας, το Ισλαμικό Κράτος πληρώνει μισθό 400 δολάρια τον μήνα.

Σχετικά άρθρα