Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Ευρωπαίοι πασχίζουν να φτιάξουν ετοιμοπόλεμους στρατούς – Έρχεται πόλεμος – Ο σουηδικός στρατός

Οι Ευρωπαίοι πασχίζουν να φτιάξουν ετοιμοπόλεμους στρατούς – Έρχεται πόλεμος – Ο σουηδικός στρατός
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευρωπαϊκή Ένωση, Εφημερίδα Wall Street Journal, Μυστικές Υπηρεσίες Πληροφοριών, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Ουκρανία, Ρωσία, Σουηδία,

Η εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία αφύπνισε απότομα την Ευρώπη για την ανάγκη αξιόμαχων, ετοιμοπόλεμων στρατών.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών λένε ότι η Ρωσία προβλέπει σύγκρουση με το ΝΑΤΟ εντός της επόμενης δεκαετίας και στοχεύει να δημιουργήσει μόνιμο στρατό 1,5 εκατομμυρίου μέχρι το τέλος του 2026.

Η στρατιωτική υπεροχή της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας θα συνεχίσει να αυξάνεται, «εκτός αν οι δυτικές χώρες παρέμβουν γρήγορα» όπως δήλωσε ένας αξιωματούχος των Αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Για να αντιμετωπίσουν και να αποτρέψουν μια επεκτατική Μόσχα, οι ΗΠΑ και πολλοί από τους κοντινούς γείτονες της Ρωσίας δίνουν αγώνα να προσελκύσουν στρατιώτες για να ενισχύσουν τους στρατούς τους.

Όχι όμως και στη Σουηδία, όπου κάθε χρόνο οι ένοπλες δυνάμεις απορρίπτουν χιλιάδες νέους άνδρες και γυναίκες (παρά την γκρίνια κάποιων αξιωματικών).

Θέλουν τους καλύτερους

Ως το νεότερο μέλος του ΝΑΤΟ, η Σουηδία στοιχηματίζει ότι ο καλύτερος τρόπος για να ενισχύσει την άμυνά της απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα είναι να στελεχώσει τον στρατό της με τους καλύτερους, αναφέρει το δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Η επιστράτευση σύμφωνα με το σουηδικό μοντέλο λειτουργεί πλέον ως φίλτρο, και όχι ως δίχτυ ασφαλείας.

Όλοι οι νέοι άνδρες και γυναίκες στη Σουηδία πρέπει να καταταγούν, αλλά οι αυστηρές εξετάσεις διαχωρίζουν την αφρόκρεμα από τους υπόλοιπους.

Η διαδικασία αυτή έχει αναγάγει την 15μηνη στρατιωτική θητεία σε υπηρεσία υψηλού κύρους.

Οι στρατεύσιμοι παλεύουν σκληρά για την κατάταξή τους στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Αφού πετύχουν, εντάσσονται στους εφέδρους της χώρας για 10 χρόνια ή μέχρι να συμπληρώσουν τα 47 τους χρόνια.

Ανάδειξη ταλέντων που γίνονται περιζήτητοι

Το σύστημα έχει αποδειχθεί τόσο επιτυχημένο στην ανάδειξη ταλέντων που πρώην κληρωτοί προσλαμβάνονται από τη δημόσια διοίκηση, ενώ χαίρουν εκτίμησης και από τις εταιρείες τεχνολογίας.

Η γενική στράτευση ήταν συνήθης σε όλη την Ευρώπη τον 19ο αιώνα, όταν χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία επάνδρωναν τις ένοπλες δυνάμεις τους κυρίως με άνδρες από κατώτερες τάξεις- η Ρωσία εφάρμοζε συχνά μια καταναγκαστική εκδοχή της.

Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι περισσότερες χώρες εγκατέλειψαν την πρακτική αυτή.

Όμως η Σουηδία, εκτός από ένα σύντομο κενό κατά τη δεκαετία του 2010, στηρίζεται στην στράτευση για περισσότερο από έναν αιώνα.

Από το 2017, περίπου 100.000 Σουηδοί κάθε χρόνο πρέπει να συμπληρώσουν ένα ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο για τις ένοπλες δυνάμεις.

Από αυτούς, επιλέγεται περίπου το 20% για να υποβληθεί σε ψυχολογικές και σωματικές εξετάσεις, και από το 20%, περίπου το ένα τρίτο από αυτούς κερδίζουν το πολυπόθητο «εισιτήριο»

Από τους περίπου 100.000 νεαρούς Σουηδούς που έπρεπε να καταταγούν φέτος, μόλις 6.200 πήραν το πολυπόθητο εισιτήριο -ετήσια αύξηση λίγο μεγαλύτερη από 10%.

Η χώρα στοχεύει να φτάσει τους 8.000 κληρωτούς το επόμενο έτος και τους 10.000 αμέσως μετά.

Επίπονα τεστ

Η επιλογή των στρατεύσιμων βασίζεται σε επίπονα τεστ σωματικής και πνευματικής ικανότητας και σε τεστ IQ.

Θέματα υγείας όπως αλλεργίες, άσθμα ή έκζεμα μπορούν να αποκλείσουν τους στρατεύσιμους.

Στα βασικά πλεονεκτήματα και τα υψηλά κίνητρα του υποψηφίου.

Ο κώδωνας του κινδύνου το 2013

Όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου, η Σουηδία διέλυσε τεράστια τμήματα της στρατιωτικής της υποδομής και μείωσε τη δύναμη των στρατευμάτων της κατά περισσότερο από 90%, σε σχέση με την κορύφωσή της τη δεκαετία του 1960.

Ο ανώτατος διοικητής των σουηδικών ενόπλων δυνάμεων έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου το 2013, λέγοντας ότι η χώρα θα ήταν σε θέση να αμυνθεί απέναντι σε έναν πόλεμο, μόνο για μια εβδομάδα

Σήμερα, η Σουηδία μπορεί να κινητοποιήσει περίπου 66.000 ένστολους, συμπεριλαμβανομένων περίπου 12.000 εφέδρων και πάνω από 20.000 εθνοφυλάκων, σε αντίθεση με 850.000 άνδρες και γυναίκες κατά το αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου τη δεκαετία του 1960.

Στόχος είναι να αυξηθεί ο αριθμός των ενεργών ένστολων σε πάνω από 100.000 μέχρι το 2030.

Περιζήτητοι στον ιδιωτικό τομέα

Επειδή η σουηδική στρατιωτική θητεία προσελκύει τους καλύτερους από κάθε γενιά, οι ιδιώτες εργοδότες εκτιμούν τους πρώην στρατεύσιμους.

Μετά από 14 μήνες στρατιωτικής θητείας στο Αφγανιστάν, ως διερμηνέας στην ιρανική γλώσα, ο Anders Fridén προλήφθηκε στη σουηδική πρεσβεία στην Τεχεράνη.

Έκτοτε, εργάστηκε ως σύμβουλος επιχειρήσεων στις ΗΠΑ και τώρα δουλεύει σε μια εταιρεία τεχνολογίας στη Ζυρίχη.

Ο 35χρονος δήλωσε ότι όλοι οι εργοδότες του είχαν εκτιμήσει τις δεξιότητες που του είχε διδάξει η στρατιωτική του θητεία.

«Νομίζω ότι υπάρχει μια αναγνώριση όσων κάνουμε, από την κοινωνία» είπε.

Σχετικά άρθρα