Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ισλαμικό Κράτος στο Ουζμπεκιστάν – Οι τζιχαντιστές προκαλούν τον Πούτιν

Ισλαμικό Κράτος στο Ουζμπεκιστάν – Οι τζιχαντιστές προκαλούν τον Πούτιν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Κατιμπάτ Αλ Ιμάμ Μπουκχάρι, Ουζμπεκιστάν, Ρωσία, Τζιχαντιστές,

Μια ένοπλη οργάνωση από την Κεντρική Ασία και συγκεκριμένα από το Ουζμπεκιστάν, που ονομάζεται Κατιμπάτ Αλ Ιμάμ Μπουκχάρι (Katibat al-Imam Bukhari), δήλωσε συμμαχία στο Ισλαμικό Κράτος και στον ηγέτη των τζιχαντιστών, αυτοαποκαλούμενο χαλίφη Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Πρόκειται για σοβαρότατη εξέλιξη, την οποία ανέμεναν οι Ρώσοι κάποια στιγμή να συμβεί. Το Ουζμπεκιστάν είναι πρώην σοβιετική δημοκρατία και μέχρι σήμερα θεωρείται ότι “ανήκει” στη γεωπολιτική σφαίρα επιρροής της Ρωσίας.

Η διακήρυξη ένοπλης ισλαμιστικής οργάνωσης ότι προσχωρεί στο Ισλαμικό Κράτος αποτελεί ευθεία πρόκληση προς τη Μόσχα και τον ίδιο τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Τζιχαντιστές από το Ισλαμικό Κράτος ανάρτησαν στο διαδίκτυο την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου ένα βίντεο που δείχνει την οργάνωση να δηλώνει συμμαχία με το Ισλαμικό Κράτος.

Μάλιστα ισχυρίζονται, στο βίντεο, ότι προσχώρησαν στο Ισλαμικό Κράτος αλλά δεν είναι βέβαιο ότι έχουν ενταχθεί και όλα τα μέλη της οργάνωσης.

Το βίντεο της διακήρυξης έχει τίτλο “εντάξου στις γραμμές” και γυρίστηκε στις 29 Οκτωβρίου.

Δύο Ουζμπέκοι τρομοκράτες, ο Αμπού Χαφς Αλ Ουζμπέκι (Abu Hafs al-Uzbeki) και ο Αμπού Σαάντ Αλ Ουζμπέκι (Abu Sa’ad al-Uzbeki), εξηγούν στο βίντεο ότι προέρχονται από τη χώρα του Μαουαρανάχρ (Mawarannahr), ή Τρανσοξιάνα (Transoxiana), ένας αρχαίος αραβικός γεωγραφικός όρος για τις χώρες πέρα από τον ποταμό Ώξο, δηλαδή τις περιοχές της κεντρικής Ασίας που σήμερα είναι το Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν, το νοτιοδυτικό Καζακστάν, και το νότιο Κιργιστάν. Το που γυρίστηκε το βίντεο δεν έχει ξεκαθαριστεί.

Η ουζμπεκική οργάνωση μέχρι πρότινος πολεμούσε στο πλευρό της Αλ Νούσρα στη Συρία, δηλαδή με την Αλ Κάιντα. Τώρα πέρασαν με το Ισλαμικό Κράτος. Το όνομά τους είναι το όνομα ενός λόγιου μουσουλμάνου ιεροδιδάσκαλου (ιμάμη) του 19ου αιώνα, του Μουχάμαντ Αλ Μπουκχάρι.

Δεν είναι η πρώτη ουζμπέκικη οργάνωση που προσχωρεί στο Ισλαμικό Κράτος. Είναι και η Σαμπρί Τζαμάατ. Ωστόσο, το συγκεκριμένο βίντεο έχει δημιουργήσει δικαιολογημένη ανησυχία ότι μπορεί να αποτελεί μια προαναγγελία ότι ο τζιχάντ (ιερός πόλεμος) σύντομα θα εξαπλωθεί και στην κεντρική Ασία, στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας.

Και τότε η εμπλοκή Πούτιν στον πόλεμο πρέπει να θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιη…

Σχετικά άρθρα