Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νέα πρόκληση των Αλβανών κατά της Σερβίας

Νέα πρόκληση των Αλβανών κατά της Σερβίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλβανία, Βαλκάνια, Έντι Ράμα, Κοιλάδα του Πρέσεβο, Σερβία,

Η Αλβανία συνεχίζει κανονικά τις προκλήσεις της κατά της Σερβίας.

Σύμφωνα με το σχέδιο επίσκεψης που έστειλε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα έστειλε στις σερβικές αρχές, με αφορμή την επικείμενη μετάβασή του στη Βελιγράδι, αναφέρεται πως θα πρέπει να τού δοθεί το Κλειδί της πόλης του… Βελιγραδίου.

Και δεν είναι μόνο αυτό.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα Πολίτικα, ο Αλβανός πρωθυπουργός σχεδιάζει δημόσια επίσκεψη στην πόλη Πρέσεβο της νότιας Σερβίας

Σύμφωνα με το site Himara, την ίδια ώρα, ο πρέσβης της Αλβανίας στο Βελιγράδι δηλώνει πως “δεν υπάρχει λεπτομερές σχέδιο για την επίσκεψη του κ. Ράμα, αλλά θα ήθελε να επισκεφθεί το Πρέσεβο μετά το Βελιγράδι”.

Είθισται, οι περιφερειακοί ηγέτες, κατά τη διάρκεια διπλωματικών επισκέψεων, να ζητούν να επισκεφθούν περιοχές όπου κατοικεί μεγάλος αριθμός πολιτών με την ίδια καταγωγή μ’ αυτούς – όπως στην περίπτωση των Αλβανών του Πρέσεβο- και να έχουν πολιτικές συναντήσεις ή συγκεντρώσεις εκεί, γράφει η Πολίτικα.

Μια άλλη εφημερίδα του Βελιγραδίου, η Βέτσερνιε Νόβοστι, έγραφε χθες ότι “το πρωτόκολλο της επίσκεψης Ράμα δεν έχει καθοριστεί” και πως είναι πιθανόν να μην γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Για να καταλάβετε το μέγεθος της πρόκλησης με την επίσκεψη στο Πρέσεβο, σημειώστε ότι είναι μια πόλη 13.000 κατοίκων που στην πλειοψηφία τους είναι Αλβανοί.

Βρίσκεται στο τριεθνές της Σερβίας, πάνω στα σύνορα με το Κόσοβο και τα Σκόπια και το 1992 είχαν κάνει δημοψήφισμα για να ενταχθούν στο Κόσοβο ενώ από στην συνέχεια η πόλη ήταν κέντρο της δράσης της παραστρατιωτικής οργάνωσης UÇPMB.

Οι Αλβανοί αντάρτες επί δύο χρόνια χτυπούσαν θέσεις των Σέρβων.

Η δράση τους τελείωσε με την διευθέτηση του Κοσόβου.

Το 2012 ο δήμαρχος της πόλης έκανε στήλη πεσόντων στην κεντρική πλατεία εις μνήμη των ανταρτών Αλβανών ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων στην Σερβία.

Μάλιστα ο Πρωθυπουργός της Σερβίας είχε δηλώσει πως “αν δεν τους αρέσει να φύγουν από την Σερβία”.

 

Σχετικά άρθρα