Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Όλη η επιστολή της Κύπρου στον ΟΗΕ για την προκλητικότητα της Τουρκίας

Όλη η επιστολή της Κύπρου στον ΟΗΕ για την προκλητικότητα της Τουρκίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Κύπρος, Μπαν Κι Μουν, Νίκος Αναστασιάδης, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Τουρκία,

Από τις 6 Οκτωβρίου ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προειδοποιούσε τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ για τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας.

Με την επιστολή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ζητήσει την παρέμβαση του Μπαν Κι Μουν σε μια προσπάθεια να πειστεί η Τουρκία να μην προχωρήσει με τις προγραμματισμένες σεισμικές έρευνες ή οποιανδήποτε άλλη παρέμβαση και παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην ΑΟΖ, που θα αποτελούσε μεγάλο κτύπημα στις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού.

Όπως σημειώνει ο Νίκος Αναστασιάδης, οι πρόσφατες εξελίξεις δεν βοηθούν την ομαλή συνέχιση των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού και δύνανται να καταστρέψουν τις προσπάθειες δημιουργίας καλού και θετικού περιβάλλοντος, και να εκτροχιάσουν ολόκληρη τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή του Προέδρου της Κύπρου προς τον ΟΗΕ όπως την δημοσιεύει η εφημερίδα Φιλελεύθερος:

Αισθάνομαι την ανάγκη να επικοινωνήσω γραπτώς μαζί σας, τόσο σύντομα μετά τη τελευταία μας συνάντηση στη Νέα Υόρκη, για να επιστήσω την προσοχή σας σε ορισμένες πρόσφατες εξελίξεις οι οποίες δεν είναι συμβατές με την ομαλή συνέχιση των συνομιλιών για το Κυπριακό. Έχουν τη δυνατότητα να καταστρέψουν τις προσπάθειες για δημιουργία καλού και θετικού κλίματος και στην πραγματικότητα να εκτροχιάσουν ολόκληρη τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Είναι λυπηρό που οι εξελίξεις αυτές συμβαίνουν σε μια στιγμή όπου ο νέος Ειδικός σας Σύμβουλος για την Κύπρο προσπαθεί να δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες και πλαίσιο για την επανέναρξη των συνομιλιών και για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.

Αναφέρομαι στη τελευταία απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να παρέμβει παράνομα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα το τουρκικό ερευνητικό πλοίο “Barbaros Hayreddin Pasa”, με τη συνοδεία δυο άλλων υποστηρικτικών σκαφών θα πραγματοποιήσει σεισμική έρευνα από τις 20 Οκτωβρίου μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2014 στη νότια θάλασσα της Κύπρου και συγκεκριμένα στα τεμάχια 1,2,3,8, και 9 της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνης της Κυπριακή Δημοκρατίας. Για αυτό τον λόγο η Τουρκία εξέδωσε ήδη οδηγία προς ναυτιλλόμενους, με την οποία προσδιόρισε συγκεκριμένες περιοχές της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου ως δεσμευμένες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τεμάχια 2,3 και 9 έχουν ανατεθεί από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στις εταιρείες ENI και Kogas για εξερεύνηση και εκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο υπέδαφος του βυθού.

Αρκεί να προσθέσω ότι η ENI και η Kogas έχουν ήδη αρχίσει τη γεώτρηση στο οικόπεδο 9 για να διερευνηθεί η πιθανότητα ύπαρξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, σύμφωνα με μια συμφωνία που υπογράφηκε με την Κυβέρνηση της Κυριακής Δημοκρατίας.

Αυτό είναι το αποκορύφωμα μια συνεχιζόμενης προκλητικής πολιτικής αμφισβήτησης και παρέμβασης στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, μέσω της εξερεύνησης και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων της ζώνης αυτής, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Υπενθυμίζεται ότι η προκλητική αυτή πολιτική συμπεριλάμβανε εκτός από τις συνεχιζόμενες λεκτικές απειλές και ρητορική, την παρενόχληση σκαφών, τα οποία εκτελούν νόμιμες δραστηριότητες εξουσιοδοτημένες από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, από τούρκικα πολεμικά πλοία και στρατιωτικά αεροσκάφη και παράνομες σεισμογραφικές έρευνες στη δυτική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου από τουρκικά σκάφη.

Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία αποφάσισε να κλιμακώσει τις προκλητικές της ενέργειες και να διεξάγει η ίδια σεισμογραφική έρευνα σε συγκεκριμένα τεμάχια, μερικά από τα οποία έχουν ανατεθεί σε διεθνείς εταιρείες (τεμάχια 2, 3 και 9), στο νότιο τμήμα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακηρύχθηκε το 2004 και η ανακήρυξη αυτή έγινε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, διασφαλίζοντας έτσι τα αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της Δημοκρατίας σε σχέση με την εν λόγω περιοχή.

Οι ανωτέρω τουρκικές προθέσεις, καθώς και η χρονική τους συγκυρία, προκαλούν σοβαρή ανησυχία. Καταδεικνύουν την αυξανόμενη επιθετικότητα των ενεργειών της Τουρκίας σε περιοχές της ανατολικής Μεσογείου που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η χρονική συγκυρία, στο μέσο μιας διαδικασίας που στοχεύει στην επανένωση του νησιού, υπονομεύει τη διαδικασία και εγείρει περισσότερες αμφιβολίες όσον αφορά τη δέσμευση της Τουρκίας σε αυτήν.

Επιπλέον, οι προθέσεις αυτές συμβάλλουν στην αύξηση της γενικότερης έντασης στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Μέχρι στιγμής σας έχω δώσει επαρκή δείγματα της καλής μου θέλησης και καλής πίστης για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος και των προσπαθειών για μια συμπεφωνημένη λύση το συντομότερο δυνατό.

Για να είναι όμως επιτυχής αυτή η προσπάθεια, θα πρέπει όλες οι πλευρές να είναι σε θέση να επιδείξουν την ίδια δέσμευση και αποφασιστικότητα.

Δυστυχώς, αυτό δεν φαίνεται να ισχύει όσον αφορά την τουρκική πλευρά, όπως αποδεικνύεται από τις προαναφερθείσες πρόσφατες αποφάσεις και προσχεδιασμένες ενέργειες.

Η διαπραγμάτευση υπό συνεχείς απειλές και εκβιασμούς, που υπονομεύουν όλες τις προσπάθειες για δημιουργία καλού κλίματος απαραίτητου για την επιτυχή έκβαση των συνομιλιών για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, δεν είναι απλώς αντιπαραγωγική.

Έχει επίσης αρνητικές επιπτώσεις στην κοινή γνώμη, η οποία πρέπει να είναι σε θέση να υποστηρίζει την προσπάθεια μας για λύση και που πρέπει να πεισθεί ότι η εμπιστοσύνη μεταξύ των πλευρών μπορεί και πρέπει να αποκατασταθεί.

Δυστυχώς οι τελευταίες αυτές αποφάσεις και προθέσεις της τουρκικής κυβέρνησης δεν συμβάλλουν προς αυτό τον στόχο. Τουναντίον, κινούνται αντίθετα με αυτόν.

Ως εκ τούτου, δεδομένων των τουρκικών απειλών και εκβιασμών, είμαι υποχρεωμένος να αναστείλω τη συμμετοχή μου στις συναντήσεις με τον κ. Eroglu, υπό την αιγίδα του Espen Eide, στις 9 και 10 Οκτωβρίου, ούτως ώστε να παρασχεθεί χρόνος σε εσάς και σε άλλες Κυβερνήσεις φιλικές προς την αποστολή σας των καλών υπηρεσιών, να πείσετε την Τουρκία να αναθεωρήσει.

Γνωρίζω πολύ καλά το προσωπικό σας ενδιαφέρον για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, κάτι για το οποίο σας είμαστε ευγνώμονες.

Ενθυμούμαι ότι κατά τη τελευταία μας συνάντηση στη Νέα Υόρκη εκφράσατε την πρόθεσή σας να προσεγγίσετε την Τουρκία προκειμένου να την πείσετε να συμβάλει ουσιαστικά προς την κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού.

Θα ήθελα λοιπόν να ζητήσω ευγενώς την παρέμβασή σας, σε μια προσπάθεια να πεισθεί η Τουρκική Κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην υλοποίηση της προσχεδιασμένης σεισμογραφικής έρευνας που περιγράφεται πιο πάνω, ή με οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση και παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, γιατί μια τέτοια υλοποίηση θα αποτελούσε βαρύ πλήγμα για τις συνομιλίες για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Επιπρόσθετα, η επιτυχία σας να πείσετε την Τουρκία να αποφύγει να υλοποιήσει τις προθέσεις της θα συμβάλει τα μέγιστα στη μείωση της έντασης και τη δημιουργία συνθηκών σταθερότητας στην ήδη ασταθή περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής».

Σχετικά άρθρα