Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΟΗΕ προς Τουρκία: Ανοίξτε τα σύνορα να πάνε στην Κομπάνι εθελοντές

ΟΗΕ προς Τουρκία: Ανοίξτε τα σύνορα να πάνε στην Κομπάνι εθελοντές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Κόμπανι, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Συρία, Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στέφαν Ντε Μιστούρα, κάλεσε από τη Γενεύη την Τουρκία να επιτρέψει σε Κούρδους εθελοντές να διασχίσουν τα σύνορα για να πολεμήσουν στην πολιορκημένη Κομπάνι, να αποτρέψουν την πτώση της και τη σφαγή των αμάχων.

“Καλούμε τις τουρκικές αρχές να επιτρέψουν στους πρόσφυγες να μπουν στην πόλη για να υποστηρίξουν την άμυνά της”, δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. Πρόσθεσε πως φοβάται μια “σφαγή”. “Θυμάστε τη Σρεμπρένιτσα” στην πρώην Γιουγκοσλαβία, πρόσθεσε.

“Όλοι θα πρέπει να κάνουν οτιδήποτε μπορούν για να το σταματήσουν”, τόνισε ο Ντε Μιστούρα. “Ελπίζω ότι δεν θα δούμε αποκεφαλισμένους ανθρώπους”.

Ο Ντε Μιστούρα παρουσίασε δορυφορικές φωτογραφίες και εξήγησε ότι “10.000 ως 13.000 κάτοικοι βρίσκονται σε μια τοποθεσία στη μεθοριακή ζώνη ανάμεσα στην Τουρκία και τη Συρία και πολλοί βρίσκονται ακόμη μέσα στην πόλη”. “Αν πέσει, το πιθανότερο είναι πως οι άμαχοι θα σφαγούν”, δήλωσε ο διπλωμάτης.

“Εφόσον η Κομπάνι είναι πιθανόν να πέσει αν δεν βοηθηθεί, επιτρέψτε σ’ αυτούς που θέλουν να πάνε εκεί και να συμμετάσχουν στην άμυνά του, με επαρκή εξοπλισμό, ο εξοπλισμός μπορεί να κάνει πολλά πράγματα”, διευκρίνισε ο Ντε Μιστούρα απευθυνόμενος στην Τουρκία.

“Το Ισλαμικό Κράτος δεν θα σταματήσει με αποφάσεις του ΟΗΕ”, συνέχισε ο ίδιος. “Η έκκλησή μας προς την Τουρκία έχει στόχο να λάβει επιπλέον μέτρα για να σταματήσει η προώθηση του Ισλαμικού Κράτους, διαφορετικά όλοι μας, της Τουρκίας περιλαμβανομένης, θα το μετανιώσουμε”, δήλωσε.

Οι Κούρδοι υπερασπιστές της Κομπάνι ζητούν εδώ και 15 ημέρες τουλάχιστον να ανοίξει τα σύνορά της η Τουρκία ώστε να μπουν στην Κομπάνι Κούρδοι εθελοντές που επιθυμούν να την υπερασπιστούν. Η Τουρκία, αντιθέτως, όχι μόνο κρατά τα σύνορα κλειστά, αλλά και διαλύει με δακρυγόνα όσους προσπαθούν να περάσουν τα συρματοπλέγματα για να πάνε στην Κομπάνι. Παράλληλα, βίντεο που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αποδεικνύουν ότι οι τζιχαντιστές μπαινοβγαίνουν ανενόχλητοι στα τουρκικά σύνορα, λαμβάνοντας εφόδια και εξοπλισμό.

Παρακολουθήστε το αίτημα στο twitter για να ανοίξει διάδρομος προς την Κομπάνι:


Σχετικά άρθρα