Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σήμερα ψηφίζουν οι Σκωτσέζοι για την ανεξαρτησία

Σήμερα ψηφίζουν οι Σκωτσέζοι για την ανεξαρτησία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άλεξ Σάλμοντ, Άλιστερ Ντάρλινγκ, Βρετανία, Δημοψήφισμα, Ηνωμένο Βασίλειο, Μπάρακ Ομπάμα, Σκωτία,

Περισσότεροι από 4 εκατομμύρια Σκωτσέζοι καλούνται να ψηφίσουν σήμερα για την ανεξαρτησία ή μη της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 7.00 (τοπική ώρα, 9.00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 22.00 (24.00 ώρα Ελλάδας), ενώ το συνολικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αναμένεται να γίνει γνωστό νωρίς την Παρασκευή.

Επισήμως τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μόνο αφού καταμετρηθούν οι ψήφοι και στις 32 περιφέρειες, όμως τα τοπικά αποτελέσματα θα ανακοινώνονται από την εκλογική επιτροπή μόλις φτάνουν από τις περιφέρειες.

Συνολικά έχουν εγγραφεί 4.285.323 άνθρωποι για να ψηφίσουν, δηλαδή το 97% του πληθυσμού άνω των 16 ετών. Στο δημοψήφισμα μπορούν να ψηφίσουν όλοι όσοι είναι άνω των 16 ετών και ζουν στη Σκωτία. Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να είναι Βρετανοί, ή πολίτες της Κοινοπολιτείας ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να έχουν εγγραφεί στους καταλόγους ως τις 2 Σεπτεμβρίου.

Δημοσκοπήσεις που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα έδειξαν προβάδισμα του «όχι» στην ανεξαρτησία, με το ποσοστό των αναποφάσιστων πάντως να παραμένει μεγάλο.

Χθες, παραμονές του δημοψηφίσματος, ο ηγέτης των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας Αλεξ Σάλμοντ απηύθυνε έκκληση στους ψηφοφόρους να ψηφίσουν «ναι».

«Ξυπνήστε την Παρασκευή το πρωί την πρώτη μέρα προς μια καλύτερη χώρα. Αυτό που διακυβεύεται είναι να πάρετε στα χέρια σας την τύχη της χώρας σας. Μην αφήσετε αυτήν την ευκαιρία να πάει χαμένη. Μην τους επιτρέψετε να πουν ότι δεν μπορούμε», ανέφερε σε επιστολή του.

Από την πλευρά του ο ηγέτης των Ενωτικών Άλιστερ Ντάρλινγκ τόνισε με δηλώσεις του στο BBC ότι οι νέες εξουσίες, κυρίως στον δημοσιονομικό τομέα, που θα παραχωρήσει το Λονδίνο στη Σκωτία εάν αυτή παραμείνει στην Ενωση, θα είναι πιο επικερδείς από μία αβέβαιη ανεξαρτησία.

Η νίκη του «όχι» θα επέτρεπε μία ταχύτερη και ασφαλέστερη αλλαγή από τις περιπλανήσεις που θα ακολουθήσουν αυτομάτως την επικράτηση του «ναι», τόνισε ο Ντάρλινγκ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, η πολιτική τύχη του οποίου είναι στενά συνδεδεμένη με την έκβαση της ψηφοφορίας, αφού ηγήθηκε της καμπάνιας υπέρ της Ένωσης, επισκέφθηκε τη Δευτέρα το Αμπερντίν, από όπου απηύθυνε άλλη μία δραματική έκκληση προς τους ψηφοφόρους, «να μην διαλύσουν αυτήν την οικογένεια».

Μήνυμα Ομπάμα μέσω twitter

Tην ελπίδα το Ηνωμένο Βασίλειο να μείνει «ισχυρό και ενωμένο», εξέφρασε αργά χθες με μήνυμά του στο Twitter, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένας εξαιρετικός εταίρος για την Αμερική και μια δύναμη του καλού σε έναν ασταθή κόσμο. Ελπίζω ότι θα παραμένει ισχυρό, ακμαίο και ενωμένο», ανέφερε στο μήνυμά του.

Σχετικά άρθρα