Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Αραβικός Σύνδεσμος κάλεσε την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της από το έδαφος του Ιράκ

Ο Αραβικός Σύνδεσμος κάλεσε την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της από το έδαφος του Ιράκ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αραβικός Σύνδεσμος, Ιράκ, Κουρδιστάν, Τουρκία,

Το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να αποσύρει κατεπειγόντως τα στρατεύματά της από το έδαφος του βόρειου Ιράκ και να τερματίσει την παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας της αραβικής χώρας.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος εξέδωσε την εν λόγω δήλωση προχθές Τετάρτη, κατά τη διάρκεια της 150ης τακτικής συνεδρίας του στο Κάιρο σε επίπεδο Αράβων υπουργών Εξωτερικών.

Στη δήλωσή του το Συμβούλιο ΥΠΕΞ του Αραβικού Συνδέσμου ζητά από την τουρκική πλευρά «να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα ιρακινά εδάφη σε εφαρμογή του ψηφίσματος του συμβουλίου αριθ. 7987 που εκδόθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2015».

Το Συμβούλιο κάλεσε επίσης τα κράτη μέλη του Αραβικού Συνδέσμου να ζητήσουν από την Τουρκία «να μην παρεμβαίνει στις εγχώριες υποθέσεις του Ιράκ και να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειές της που υπονομεύουν την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και απειλούν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα»

Από την ανακοίνωση γίνεται σαφές ότι η Τουρκία θεωρείται αποσταθεροποιητικός παράγοντας της περιοχής και από τους Άραβες.

Ο τουρκικός στρατός έχει εισβάλει σε διάφορα σημεία του βόρειου Ιράκ, στο ιρακινό Κουρδιστάν, με το πρόσχημα ότι καταδιώκει τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK).

Επικαλείται συνθήκες που είχε συνάψει παλαιότερα, επί Σαντάμ Χουσεΐν, που του έδιναν το δικαίωμα να επεμβαίνει στα κουρδικά εδάφη του Ιράκ.

Οι Άραβες ένας λόγος ακόμα που ζητούν από τους Τούρκους να αποχωρήσουν από το Ιράκ είναι διότι γνωρίζουν το σχέδιο Ερντογάν να εφαρμόσει τον Όρκο του Τουρκικού Έθνους, που προβλέπει προσάρτηση της βόρειας Συρίας και του βόρειου Ιράκ στην Τουρκία.

Σχετικά άρθρα