Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κάτοικοι της Μοσούλης σκότωσαν δύο βομβιστές του Ισλαμικού Κράτους πριν προλάβουν να ανατιναχτούν

Κάτοικοι της Μοσούλης σκότωσαν δύο βομβιστές του Ισλαμικού Κράτους πριν προλάβουν να ανατιναχτούν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ιράκ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Μοσούλη, Νινευή, Τζιχαντιστές,

Δύο βομβιστές αυτοκτονίας της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) σκοτώθηκαν τη Δευτέρα στη Μοσούλη του Ιράκ πριν προλάβουν να πυροδοτήσουν τα εκρηκτικά που ήταν ζωσμένοι.

Πηγή των ιρακινών υπηρεσιών ασφαλείας που μίλησε στην ιστοσελίδα Shafaq News, είπε ότι «τα δύο μέλη του Ισλαμικού Κράτους, που φορούσαν ζώνες με εκρηκτικά, κατάφεραν να διεισδύσουν στο χωριό Αλ Ογουαϊνάτ στην περιοχή Ραμπία, δυτικά της Μοσούλης.

»Οι κάτοικοι κατάφεραν να σκοτώσουν τους δύο πριν πυροδοτήσουν τα εκρηκτικά και ανατιναχτούν».

Άλλη πηγή ασφαλείας πρόσθεσε ότι νωρίτερα τη Δευτέρα, άλλοι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, δολοφόνησαν έναν Ιρακινό αστυνομικό που βρισκόταν σε άδεια στην περιοχή Αλ Σούρα, νότια της Μοσούλης.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ Αλ Αμπάντι ανακοίνωσε στα τέλη του 2017 τη στρατιωτική νίκη του Ιράκ επί της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Μόνο στη μάχη για την απελευθέρωση της Μοσούλης (16 Οκτωβρίου 2016 – 9 Ιουλίου 2017) σκοτώθηκαν περισσότεροι από 25.000 τζιχαντιστές μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Οι ιρακινές Αρχές έχουν ισχυριστεί ότι κρατάνε αιχμαλώτους ακόμα 25.000 περίπου τζιχαντιστές.

Το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ όμως δεν έχει ακόμα ηττηθεί. Ένοπλες ομάδες διεξάγουν ανταρτοπόλεμο στα όρη και στην έρημο, ενώ κρυφοί πυρήνες μέσα στις πόλεις πραγματοποιούν τρομοκρατικές επιθέσεις.

Το Ισλαμικό Κράτος είναι μια ιρακινή οργάνωση. Προέκυψε από τη συγχώνευση της ιρακινής Αλ Κάιντα με τους πλέον σκληροπυρηνικούς μπααθιστές (αραβοσοσιαλιστές) οπαδούς του Σαντάμ Χουσεΐν.

Αραβοσοσιαλιστές του Σαντάμ και τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα «συναντήθηκαν» στις αμερικανικές φυλακές όπου κρατούνταν μετά την αμερικανική εισβολή του 2003. Εκεί αποφάσισαν να ενωθούν σε ένα κοινό μέτωπο ενάντια στη Δύση.

Οι μπααθικοί εγκατέλειψαν την κοσμικότητα του αραβοσοσιαλιστικού κινήματος Μπαάθ και υιοθέτησαν τον θρησκευτικό εξτρεμισμό ως μέσο στρατολόγησης και φανατισμού.

Πολλοί από τους ηγέτες της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος δεν ήταν πρώην τζιχαντιστές αλλά πρώην αξιωματούχοι -μέχρι και μέλη της κυβέρνησης- του Σαντάμ Χουσεΐν, αξιωματικοί, αστυνομικοί, άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας του σανταμικού καθεστώτος.

Για αυτό και το Ισλαμικό Κράτος είναι δύσκολος αντίπαλος. Δεν δημιουργήθηκε από «άτακτους» φανατικούς, αλλά από πρώην κυβερνητικά και κρατικά στελέχη που συνειδητά αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τη θρησκεία για την επίτευξη του στόχου τους να πάρουν πίσω την εξουσία που έχασαν το 2003.

Σχετικά άρθρα