Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Τούρκοι προσπαθούν να κατοχυρώσουν ρόλο εγγυήτριας δύναμης στη Συρία

Οι Τούρκοι προσπαθούν να κατοχυρώσουν ρόλο εγγυήτριας δύναμης στη Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μανμπίτζ, Ρωσία, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές, Τουρκία, Χακάν Φιντάν, Χαλέπι, Χουλουσί Ακάρ,

Εν μέσω της διπλωματικής-οικονομική κρίσης με τις ΗΠΑ ο Ερντογάν έστειλε τις προηγούμενες μέρες στη Ρωσία για επίσκεψη τον Υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, αλλά και τον Διοικητή των Μυστικών Υπηρεσιών (ΜΙΤ), Χακάν Φιντάν.

Την αναχώρησή τους μάλιστα προς την Μόσχα, η ισλαμική Κυβέρνηση ΑΚΡ φρόντισε να την μεταδώσει και τηλεοπτικά προκειμένου να τύχει επικοινωνιακής-πολιτικής εκμετάλλευσης.

Αντικείμενο της συζήτησης όπως αναφέρουν ξένα και τουρκικά δημοσιεύματα ήταν η διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Συρία αλλά και βήματα για το επόμενο διάστημα.

Αναλυτές δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο να συζητήθηκε το θέμα πώλησης των S-400 αλλά και των μαχητικών SU-57, ειδικά μετά την καθυστέρηση παράδοσης των F-35 στην Τουρκία από τον Τραμπ

Συγκεκριμένα, το ρωσικό πρακτορείο Tass αναφέρει πως ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου συζήτησε με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ την επιστροφή Σύρων προσφύγων στη Συρία ενώ παράλληλα συζητήθηκαν και ζητήματα συνεργασίας των υπουργείων Αμύνης της Ρωσία-Τουρκίας.

Τουρκικά ΜΜΕ υπερθεματίζουν την επίσκεψη αυτή, τονίζοντας πως Άγκυρα-Μόσχα και Τεχεράνη έκαναν ένα τριμερές βήμα για την εδραίωση της ειρήνης και μιας πολιτικής λύσης στη Συρία, με τις συνομιλίες στην Αστάνα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιήσουν ξεχωριστή συνάντηση στην Τεχεράνη στις αρχές Σεπτεμβρίου, όπως δήλωσε ο Ρώσος προεδρικός εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Εκτός από τις συνομιλίες στην Τεχεράνη, προγραμματίζεται επίσης, σύμφωνα με την Sabah, συνάντηση υψηλού επιπέδου για τη Συρία στην Κωνσταντινούπολη, η οποία θα περιλαμβάνει υψηλού επιπέδου αντιπροσώπους από την Τουρκία, την Ρωσία, την Γαλλία και την Γερμανία.

Πάντως το Σάββατο, ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, που είναι και ο τέως αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, δήλωσε ότι ο τουρκικός και ο αμερικανικός στρατός αναμένεται να αρχίσουν σύντομα εκπαίδευση για κοινές περιπολίες στη βόρεια Συριακή πόλη Μανμπίτζ.

Σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Άμυνας της χώρας, ο Χουλουσί Ακάρ ανέφερε ότι οι τουρκικές και αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να στηρίζουν τις δραστηριότητές τους όπως είχαν προγραμματιστεί για την παροχή ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη για τη Μανμπίτζ.

Οι δηλώσεις του Ακάρ έγιναν κατόπιν δηλώσεων του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Τζέιμς Μάτις, ο οποίος δήλωσε ότι η εκπαίδευση για μια κοινή τουρκοαμερικανική περιπολία στη βόρεια Συριακή πόλη θα ξεκινήσει «σύντομα».

Η συμφωνία για τη Μανμπίτζ μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ επικεντρώνεται στην αποχώρηση των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), τις οποίες εξοπλίζουν και υποστηρίζουν οι Αμερικανοί για τη καταπολέμηση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Οι YPG είναι η κυρίως συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).

Η πόλη Μανμπίτζ θα παραμείνει υπό τον έλεγχο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), ενώ οι φερόμενες ως κοινές περιπολίες στα όρια της «επικράτειας» της Μανμπίτζ με τις τουρκοκρατούμενες περιοχές στη βορειοδυτική Συρία, απαντώνται από τους Κούρδους ως «παράλληλες περιπολίες».

Οι Τούρκοι προσπαθούν τους τελευταίους μήνες να πείσουν ότι έχουν καταλήξει σε κάποια συμφωνία με τους Αμερικανούς που τους δίνει δικαιώματα συγκυριαρχίας στη Μανμπίτζ.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) έχουν καταστήσει σαφές ότι θα πολεμήσουν με μένος οποιαδήποτε τουρκική ανάμιξη στα εδάφη της Μανμπίτζ.

Σχετικά άρθρα