Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αποκάλυψη Wall Street Journal: Να τι ζητά η Άγκυρα για να αφήσει τον πάστορα Μπράνσον

Αποκάλυψη Wall Street Journal: Να τι ζητά η Άγκυρα για να αφήσει τον πάστορα Μπράνσον
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άντριου Μπράνσον, Εφημερίδα Wall Street Journal, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Τουρκία, Τράπεζες,

Κατηγορηματικό «όχι» λέει η Ουάσιγκτον στην προσπάθεια της Άγκυρας να συνδέσει την απελεύθερωση του Αμερικανού πάστορα, Άντριου Μπράνσον με «επιείκεια» σε τουρκική τράπεζα, η οποία αντιμετωπίζει αμερικανικά πρόστιμα πολλών δισεκατομμυρίων.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, που επικαλείται δηλώσεις υψηλόβαθμου αξιωματούχου του Λευκού Οίκου, υπό καθεστώς ανωνυμίας, η Τουρκία θέλει κάποιο αντάλλαγμα, μία ένδειξη καλής θέλησης από τις ΗΠΑ, προκειμένου να προχωρήσει στην απελεύθερωση του πάστορα- κάτι που ζητούν επιτακτικά οι Αμερικάνοι.

Αυτό το αντάλλαγμα θα μπορούσε να είναι το να κλείσει η αμερικανική έρευνα για την Halkbank, που κατηγορείται για παράβαση των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν και θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπη με άκρως «τσουχτερά» πρόστιμα.

Ο αξιωματούχος δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα ότι η αμερικανική κυβέρνηση έσπευσε να ξεκαθαρίσει στην τουρκική ότι δεν πρόκειται να συζητήσει κανένα από τα θέματα αντιπαράθεσης, και σίγουρα όχι την περίπτωση της Halkbank, εάν πρώτα δεν αφεθεί ελεύθερος ο πάστορας, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για κατασκοπεία και συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

«Ένας πραγματικός σύμμαχος δεν θα είχε συλλάβει τον Μπράνσον» σχολίασε ο αξιωματούχος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η αμερικανική πλευρά θα επιμείνει στη σκληρή θέση της.

Η όξυνση της κόντρας διατηρεί υπό ισχυρότατη πίεση το τουρκικό ενεργητικό και ειδικά τη λίρα.

Σήμερα Δευτέρα η ισοτιμία της κινείται κοντά στις 6,11 λίρες ανά δολάριο, με νέα πτώση της τάξης του 1,5%.

Σχετικά άρθρα