Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το VMRO-DPMNE στα Σκόπια είναι κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά δεν ξέρει τι να κάνει

Το VMRO-DPMNE στα Σκόπια είναι κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά δεν ξέρει τι να κάνει
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Δημοψήφισμα, Σκόπια,

Το κυβερνών κόμμα στα Σκόπια, το σοσιαλδημοκρατικό SDSM του Ζόραν Ζάεφ, κάλεσε για μια ακόμη φορά το δεξιό εθνικιστικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το «αρχαιομακεδονικό» VMRO-DPMNE, να ξεκαθαρίσει την στάση του και να τοποθετηθεί με σαφήνεια ενόψει του δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Πηγές του VMRO-DPMNE που επικαλείται η εφημερίδα NEZAVISEN VESNIK, ανέφεραν ότι ούτε στην τελευταία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ελήφθη οριστική απόφαση σε σχέση με την στάση που θα τηρήσει το κόμμα στο δημοψήφισμα.

Η ίδια εφημερίδα σχολιάζει ότι η ηγεσία του VMRO-DPMNE δείχνει να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, υπό το πρόσχημα ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η θερινή εκστρατεία του κόμματος, που περιλαμβάνει συζητήσεις και διαβουλεύσεις με τους πολίτες και την κομματική βάση σε διάφορα επίπεδα.

Σύμφωνα με πηγές της ίδιας εφημερίδας, αυτή στιγμή στο VMRO-DPMNE υπάρχουν τρία ρεύματα με διαφορετικές απόψεις σχετικά με τη στάση που πρέπει να τηρήσει το κόμμα στο δημοψήφισμα, γεγονός που δυσχεραίνει την υιοθέτηση συμβιβαστικής θέσης.

Σύμφωνα με αυτές, το πολυπληθέστερο ρεύμα μεταξύ των ανώτατων στελεχών συσπειρώνεται γύρω από τον πρόεδρο του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι και προκρίνει το ενδεχόμενο να απευθύνει το κόμμα έκκληση στους υποστηρικτές του να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα και να ψηφίσουν κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι το προηγούμενο διάστημα το VMRO-DPMNE είχε επιχειρήσει να εξηγήσει στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον τις αντιρρήσεις του σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο η διεθνής κοινότητα και τα αδελφά λαϊκά κόμματα της Ευρώπης συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις στην ηγεσία του κόμματος να μην σαμποτάρει τη διαδικασία.

Το δεύτερο ρεύμα, που σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδα εκφράζει την πλειοψηφία της βάσης του κόμματος και των τοπικών οργανώσεων και εκπροσωπείται από στελέχη όπως ο πρώην ΥΠΕΞ Αντόνιο Μιλόσοσκι και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Ντιμίταρ Ντίμοφσκι, τάσσεται υπέρ του μποϋκοτάζ του δημοψηφίσματος.

Ενδεικτικά αναφέρεται άρθρο του Ντίμοφσκι στην εθνικιστική ιστοσελίδα «KURIR», στο οποίο υποστήριζε ότι ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί το μποϋκοτάζ του δημοψηφίσματος από το VMRO-DPMNE είναι η ανάκληση της απόφασης για την προκήρυξή του.

Το τρίτο ρεύμα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, περιλαμβάνει ορισμένες μεμονωμένες φωνές, κυρίως από την μεταρρυθμιστική πτέρυγα του VMRO-DPMNE, οι οποίες τάσσονται «ντροπαλά» υπέρ της συμμετοχής στο δημοψήφισμα και της στήριξης του ερωτήματος του δημοψηφίσματος (σ.σ. «Είστε υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ με αποδοχή της Συμφωνίας ανάμεσα στην “Δημοκρατία της Μακεδονίας” και την Ελληνική Δημοκρατία;»).

Επικαλούμενη πληροφορίες της, η εφημερίδα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο το VMRO-DPMNE να μην πάρει τελικά θέση σε σχέση με το δημοψήφισμα και να καλέσει τους πολίτες να πράξουν κατά την κρίση τους.

Σχετικά άρθρα