Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Κούβα ξεκινά διάλογο για την αναθεώρηση του Συντάγματος – Ποιοι αντιδρούν

Η Κούβα ξεκινά διάλογο για την αναθεώρηση του Συντάγματος – Ποιοι αντιδρούν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κούβα, Συνταγματική Αναθεώρηση,

Έναν σπάνιο δημόσιο διάλογο σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος άρχισε η Κούβα, μία διαδικασία την οποία η κυβέρνηση χαρακτηρίζει συμμετοχική δημοκρατία και οι πολέμιοί της απάτη.

Το νέο Σύνταγμα, το οποίο αναγνωρίζει τον ρόλο της αγοράς και της ιδιωτικής δραστηριότητας στην κομμουνιστική Κούβα πρόκειται να αντικαταστήσει το ισχύον από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Ο διάλογος ξεκίνησε τη Δευτέρα 13 Αυγούστου, γενέθλια ημέρα του Φιντέλ Κάστρο, και θα ολοκληρωθεί στις 15 Νοεμβρίου.

Στόχος είναι, πριν από το δημοψήφισμα της 24ης Φεβρουαρίου 2019, να συμμετάσχουν περίπου 1,4 εκατομμύριο Κουβανοί μετανάστες ή εξόριστοι στη συζήτηση αυτή, για πρώτη φορά από την επανάσταση του 1959.

Τον περασμένο μήνα, η Εθνοσυνέλευση της Κούβας ενέκρινε ένα σχέδιο αναθεώρησης του Συντάγματος, το οποίο ανοίγει τον δρόμο αφενός για την αναγνώριση των ιδιωτικών μικρών επιχειρήσεων, καθώς και των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων.

Ο διάλογος θα διεξαχθεί σε 35.000 μέρη σε όλο το νησί της Καραϊβικής – από επιχειρήσεις και μικρές συνοικίες έως τα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

«Κάθε Κουβανός θα μπορεί να εκφράσει ελεύθερα την άποψή του», όπως διαβεβαίωσε ο Κουβανός πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ (φωτο), ο οποίος τον Απρίλιο διαδέχθηκε στην εξουσία τον Ραούλ Κάστρο.

Το νέο Σύνταγμα αποκαθιστά τον τίτλο του προέδρου της Δημοκρατίας, του αντιπροέδρου και του πρωθυπουργού. Περιορίζει στα 60 χρόνια το όριο για να θέσει κανείς υποψηφιότητα για την προεδρία, με τη δυνατότητα να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία.

Σε κάθε περίπτωση, ενώ τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν σταματούν να μιλούν για τον συμμετοχικό και δημοκρατικό χαρακτήρα των διαβουλεύσεων, οι πολέμιοι της νέας κυβέρνησης τονίζουν ότι αυτό που τελικά θα συμβεί είναι να προωθηθούν οι αλλαγές που προτάθηκαν από την ηγεσία του κόμματος.

Σχετικά άρθρα