Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αποτρελάθηκε ο Ερντογάν: Βάζει εισαγγελείς να «κυνηγήσουν» τα social media για την κατάρρευση της λίρας

Αποτρελάθηκε ο Ερντογάν: Βάζει εισαγγελείς να «κυνηγήσουν» τα social media για την κατάρρευση της λίρας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αγορές Κεφαλαίου, Διαδίκτυο, Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, Τουρκία,

Η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ανοίγει έρευνα κατά προσώπων που θεωρούνται ύποπτα για πράξεις που απειλούν την οικονομική ασφάλεια και λαμβάνει τα αναγκαία νομικά μέτρα κατά των social media, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.

Η Τουρκία έχει γίνει στόχος οικονομικής επίθεσης, σύμφωνα με την εισαγγελία, που ανακοίνωσε την πρόθεσή της να κινηθεί δικαστικά κατά κάθε γραπτού και οπτικού ειδησεογραφικού υλικού, καθώς και κατά λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που θεωρείται ότι εξυπηρετούν τους στόχους αυτής της επίθεσης.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι λαμβάνει τα αναγκαία νομικά μέτρα κατά μέσων κοινωνικής δικτύωσης που κάνουν αναφορές στην συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου που δημιουργούν «αρνητική αντίληψη για την οικονομία».

Σύμφωνα με το υπουργείο, από τις 7 Αυγούστου, εντοπίσθηκαν 346 λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ανήρτησαν σχόλια για την αποδυνάμωση της λίρας «κατά προκλητικό τρόπο» και κινήθηκαν οι νομικές διαδικασίες.

«Αντιμετωπίζουμε μια ακόμη επίθεση, όπως και τον Ιούλιο του 2016, με την απόπειρα πραξικοπήματος», είχε δηλώσει την Παρασκευή ο Τουρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προέτρεψε τους πολίτες να μετατρέψουν όλο το ξένο συνάλλαγμα που διαθέτουν «κάτω από το στρώμα» τους σε τουρκικές λίρες για να δώσουν με αυτόν τον τρόπο –όπως είπε– την απάντησή τους στον οικονομικό πόλεμο που αντιμετωπίζει η χώρα.

Πρόσθεσε μάλιστα πως η οικονομική επίθεση εναντίον της Τουρκίας οφείλεται σε «μικρή διάσταση απόψεων» που υπάρχει με συγκεκριμένες δυνάμεις, και αυτό κατέστρεψε τις σχέσεις τους με την Τουρκία σε σημείο που να θεωρείται σχεδόν αδύνατη η επιδιόρθωσή τους.

«Θα συνεχίσουμε να είμαστε φιλικοί σε χέρια που απλώνονται φιλικά. Ωστόσο, έχουμε σχέδια για όλες τις πιθανότητες. Και λέω προς τα λόμπι των επιτοκίων, να μην έχουν υψηλές προσδοκίες. Δεν θα μπορέσετε να βγάλετε λεφτά στην πλάτη του έθνους μου. Δεν θα μπορέσετε να γονατίσετε αυτό το έθνος», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

«Βουτιά» χωρίς τέλος

Στο μεταξύ ασταμάτητη συνεχίζεται και σήμερα Δευτέρα η κατρακύλα της τουρκικής λίρας που νωρίτερα έφτασε να υποχωρεί έως και τα 7,24 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ καταγράφοντας νέο χαμηλό ρεκόρ.

Σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τους πανικόβλητους πολίτες, το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την εφαρμογή οικονομικού σχεδίου δράσης, ενώ αμέσως μετά η κεντρική τράπεζα της χώρας διαβεβαίωσε ότι θα λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής φέτος η τουρκική λίρα έχει απολέσει συνολικά σχεδόν το 50% της αξίας της.

Σχετικά άρθρα