ΤζιχαντιστέςΒαλκάνια
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δεν «τσίμπησαν» οι ΗΠΑ από την ιρανική στρατιωτική άσκηση στα Στενά του Ορμούζ

Δεν «τσίμπησαν» οι ΗΠΑ από την ιρανική στρατιωτική άσκηση στα Στενά του Ορμούζ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις εκτόξευσαν δοκιμαστικά έναν πύραυλο μικρού βεληνεκούς κατά πλοίων επιφανείας Στενά του Ορμούζ κατά τη διάρκεια των ναυτικών γυμνασίων τα οποία διεξήγαγαν την περασμένη εβδομάδα και τα οποία η Ουάσιγκτον εξέλαβε ως ιρανική προειδοποίηση, ένα «μήνυμα» της Τεχεράνης καθώς οι ΗΠΑ έθεταν ξανά σε ισχύ σκληρές οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος την Παρασκευή.

Ο αξιωματούχος αυτός πάντως δεν άφησε να εννοηθεί πως η δοκιμή αυτού του πυραύλου ήταν κάτι ασυνήθιστο κατά τη διάρκεια ναυτικών γυμνασίων, ή ότι έγινε με μη ασφαλή τρόπο, διευκρινίζοντας πως διεξήχθη εντός των ιρανικών χωρικών υδάτων στα Στενά του Ορμούζ.

Την Κυριακή, οι Φρουροί της Επανάστασης επιβεβαίωσαν ότι διεξήγαγαν γυμνάσια στον Περσικό Κόλπο τις προηγούμενες τέσσερις ημέρες, στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την «αντιμετώπιση πιθανών απειλών» από μέρους εχθρών του Ιράν.

Ο αμερικανός στρατηγός Τζόζεφ Βότελ, επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, τόνισε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι σκοποί και το μέγεθος αυτών των γυμνασίων δεν διέφεραν από παρόμοια που έχουν διεξαγάγει οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις στο παρελθόν.

Πρόσθεσε πάντως ότι η χρονική στιγμή που επελέγη είχε στόχο να επιστήσει την προσοχή της Ουάσιγκτον.

«Είναι αρκετά σαφές σε εμάς ότι προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν τα γυμνάσια αυτά για να μας στείλουν ένα μήνυμα», δήλωσε ο στρατηγός Βότελ, εξηγώντας πως το μήνυμα ήταν πως «έχουν ορισμένες δυνατότητες» από στρατιωτική άποψη.

Όμως «επιδεικνύουμε εξαιρετική επαγρύπνηση και επιτηρούμε κάθε αλλαγή» στην περιοχή από όπου διέρχεται περίπου το 30% του πετρελαίου που διακινείται διά θαλάσσης παγκοσμίως, πρόσθεσε ο στρατηγός, επισημαίνοντας ότι «μια από τις κύριες αποστολές μας είναι να εγγυώμεθα την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ελευθερία των εμπορικών ανταλλαγών και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε στο σύνολο της περιοχής», προειδοποιώντας ταυτόχρονα την Τεχεράνη να μην αποπειραθεί να κλείσει το υψηλής στρατηγικής σημασίας στενό.

Σχετικά άρθρα