Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ξεπέρασαν τους 300 οι νεκροί από τη βιβλική καταστροφή στην Ινδονησία

Ξεπέρασαν τους 300 οι νεκροί από τη βιβλική καταστροφή στην Ινδονησία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ινδονησία, Σεισμός,

Εξακολουθεί να αυξάνεται και, σύμφωνα με υπουργό της χώρας, ανέρχεται πλέον στους 319 νεκρούς ο απολογισμός από τον σεισμό στο νησί Λομπόκ στην Ινδονησία, όπου σημειώθηκε σήμερα Πέμπτη νέα ισχυρή σεισμική δόνηση.

Σύμφωνα, πάντως, με την υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών έχει φθάσει τους 259 και μπορεί να αυξηθεί, καθώς τα συνεργεία διάσωσης εντόπισαν και άλλες σορούς στα ερείπια.

Μετά τον σεισμό των 6,9 βαθμών που σημειώθηκε την Κυριακή, το επίκεντρο του οποίου βρισκόταν στο βόρειο τμήμα του ηφαιστειακού νησιού, η πιο ισχυρή από τις 355 σεισμικές δονήσεις που ακολούθησαν σημειώθηκε σήμερα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας αντιμετώπισης των καταστροφών στην Ινδονησία (BNPB), Σουτόπο Πούρβο Νουγκρόχο.

Κάτοικοι που είχαν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους μετά τον σεισμό της Κυριακής και είχαν στεγαστεί σε πρόχειρα καταφύγια βγήκαν πανικόβλητοι φωνάζοντας στους δρόμους, μοτοσικλετιστές που βρίσκονταν στον δρόμο έπεσαν καταγής και τοίχοι κτιρίων κατέρρευσαν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Εγκλωβιστήκαμε στην κυκλοφορία την ώρα της μεταφοράς της βοήθειας στους πληγέντες και ήταν σαν το αυτοκίνητό μας να είχε χτυπηθεί ξαφνικά από πίσω, ήταν πολύ δυνατό» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αυτόπτης μάρτυρας.

Εκτός από τους 319 νεκρούς, περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά και 156.000 έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό.

Τα συνεργεία διάσωσης συναντούν δυσκολίες στην προσέγγιση ορισμένων περιοχών, λόγω των κατεστραμμένων από τον σεισμό δρόμων στο βόρειο και ανατολικό Λομπόκ, περιοχές που βρίσκονται πιο κοντά στο επίκεντρο -μακριά από τουριστικές περιοχές.

«Είναι σαφές πως ο σεισμός της Κυριακής ήταν ιδιαίτερα καταστροφικός» ανέφερε ο επικεφαλής της ομάδας του Ερυθρού Σταυρού στο Λομπόκ, Κρίστοφερ Ράσι. «Την Τετάρτη πήγα σε χωριά που είχαν καταστραφεί εντελώς» είπε.

Δεκάδες χιλιάδες σπίτια, επιχειρήσεις και τεμένη επλήγησαν από τον σεισμό που σημειώθηκε στη διάρκεια της νυκτερινής προσευχής στο αρχιπέλαγος της Ινδονησίας, της μεγαλύτερης μουσουλμανικής χώρας στον κόσμο.

Δύο τεμένη στο βόρειο Λομπόκ κατέρρευσαν. Τρεις σοροί ανασύρθηκαν από τα ερείπια κι ένας επιζών διασώθηκε από τα ερείπια του τεμένους του χωριού Λέιντινγκ Λέιντινγκ, ενώ τουλάχιστον άλλη μία σορός εντοπίστηκε κάτω από τα ερείπια. Οι διασώστες, με τη βοήθεια εκσκαφέων, εξακολουθούν σήμερα τις επιχειρήσεις τους.

Οι ινδονησιακές αρχές συγκεντρώνουν πληροφορίες από κατοίκους προκειμένου να προσδιορίσουν τον αριθμό των πιστών που βρίσκονταν στο εσωτερικό τεμένων που κατέρρευσαν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της εθνικής υπηρεσίας έρευνας και διάσωσης, ο Γιουσούφ Λατίφ.

Σε ορισμένα τμήματα του νησιού χωριά έχουν καταστραφεί σχεδόν πλήρως.

Υπάρχει άμεση ανάγκη για ιατρικό προσωπικό και «μακροπρόθεσμη βοήθεια», ιδιαίτερα τρόφιμα και φάρμακα, σύμφωνα με τις αρχές.

Ορισμένοι καταυλισμοί χρειάζονται τρόφιμα για τους ανθρώπους που στεγάζονται εκεί προσωρινά, ενώ άλλοι εκτοπισμένοι υποφέρουν από ψυχολογικό σοκ.

Ο ινδονησιακός Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι εγκατέστησε 10 κινητές κλινικές στο βόρειο τμήμα του νησιού, το οποίο έχει πληγεί περισσότερο από τον σεισμό.

Σχετικά άρθρα