Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Απελπισμένος Ερντογάν: Θα εκδώσει ομόλογα σε Κινέζικα γουάν – Ζητάει από τους Τούρκους να πουλήσουν συνάλλαγμα και χρυσό

Απελπισμένος Ερντογάν: Θα εκδώσει ομόλογα σε Κινέζικα γουάν – Ζητάει από τους Τούρκους να πουλήσουν συνάλλαγμα και χρυσό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κίνα, Ομόλογα, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν κάλεσε τους πολίτες να μετατρέψουν το συνάλλαγμα και το χρυσό που διαθέτουν σε τουρκική λίρα, μετά τη βουτιά του τουρκικού νομίσματος σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Ερντογάν τόνισε σε ομιλία που έδωσε στην Άγκυρα ότι η Τουρκία στρέφεται στην κινεζική αγορά για να ξεπεράσει τις «υποκειμενικές αξιολογήσεις» των οίκων αξιολόγησης.

Όπως τόνισε, η Τουρκία σχεδιάζει να εκδώσει για πρώτη φορά ομόλογα σε γουάν.

Ο Ερντογάν έχει επανειλημμένα επιτεθεί κατά των οίκων αξιολόγησης, λέγοντας πως οι υποβαθμίσεις του τουρκικού χρέους σε «σκουπίδι» ήταν πολιτικά υποκινούμενες.

Η τουρκική λίρα υποχωρούσε νωρίτερα σήμερα περισσότερο από 0,8% έναντι του δολαρίου, στις 5,1098 λίρες/δολάριο.

Πρόκειται για την πέμπτη συνεχόμενη ημέρα πτώσης του νομίσματος, που ανεβάζει τις συνολικές απώλειες αυτής της εβδομάδας κοντά στο 5%, σύμφωνα με τους Financial Times.

Από την αρχή του έτους, η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει κατά περίπου 34,5% έναντι του δολαρίου.

Σημειώνεται πως ο πληθωρισμός στη γειτονική χώρα αυξήθηκε σε 15,85% τον Ιούλιο καθώς η πίεση στο νόμισμα δημιουργεί πιέσεις.

Το ποσοστό πάντως είναι χαμηλότερο από το 16,3% που περίμεναν οικονομολόγοι, όπως φάνηκε από δημοσκόπηση του Bloomberg.

Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 500 μονάδες βάσης από τον Απρίλιο και μετά αλλά κινήθηκε αργά και δεν ανέκοψε την πτωτική πορεία του νομίσματος.

Σχετικά άρθρα