Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Intercept: Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σχεδίαζαν εισβολή στο Κατάρ – Ο ρόλος του Τίλερσον

Intercept: Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σχεδίαζαν εισβολή στο Κατάρ – Ο ρόλος του Τίλερσον
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμιστές, Κατάρ, Ρεξ Τίλερσον, Σαουδική Αραβία, Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, κατάφερε να αποτρέψει κοινό σχέδιο της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να εισβάλουν στο Κατάρ, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα την ξαφνική απομάκρυνση από τη θέση του, μετέδωσε την Τετάρτη η ιστοσελίδα Intercept και αναμετάδωσε η τουρκική Zaman.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πέτυχαν την απομάκρυνση του Ρεξ Τίλερσον επειδή, σύμφωνα με μη κατονομαζόμενη πηγή αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών και δύο αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Ρεξ Τίλερσον εναντιώθηκε στο σχέδιο εισβολής που θα είχε ως αποτέλεσμα την κατάκτηση της χρυσοφόρας χερσονήσου του Κατάρ.

Σύμφωνα με το σχέδιο σαουδαραβικά στρατεύματα υποστηριζόμενα στρατιωτικά από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα περνούσαν τα σύνορα με το Κατάρ και θα διείσδυσαν έως 110 χιλιόμετρα στο έδαφός του προς την πρωτεύουσα Ντόχα για να την καταλάβουν.

Το ίδιο δημοσίευμα ισχυρίζεται ότι Καταριανοί πράκτορες εντός της Σαουδικής Αραβίας ανακάλυψαν το σχέδιο στις αρχές του καλοκαιριού του 2017.

Στο Κατάρ έχει επιβληθεί αποκλεισμός από τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλα αραβικά κράτη με την κατηγορία ότι υποστηρίζει τους σχεδιασμούς της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και τη διεθνή τζιχαντιστική τρομοκρατία.

Η Τουρκία έχει μετατρέψει σε προτεκτοράτο της το Κατάρ, πολλοί λένε ότι το τουρκικό καθεστώς χρηματοδοτεί τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Συρία με καταριανό χρήμα, αποστέλλοντας ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις στο μικρό αλλά χρυσοφόρο εμιράτο για να προστατέψουν το καθεστώς του.

Οι σχέσεις της Τουρκίας με τα αραβικά κράτη έχουν χαλάσει και εξαιτίας της υποστήριξής της στο καθεστώς του Κατάρ.

Σχετικά άρθρα