Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Τουλάχιστον άλλους δύο ή τρεις μήνες οι επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία»

«Τουλάχιστον άλλους δύο ή τρεις μήνες οι επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Γαλλία, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Συρία, Τζιχαντιστές,

Τουλάχιστον δύο ή τρεις μήνες ακόμη αναμένεται να διαρκέσουν οι επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού εναντίον των τελευταίων τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην κοιλάδα του Ευφράτη στη Συρία, σύμφωνα με τον διοικητή των γαλλικών δυνάμεων που έχουν ενταχθεί στον συνασπισμό, στρατηγό Φρανσουά Παριζό.

«Εμπλεκόμαστε ακόμη σε μάχες, και θα συνεχίσουμε για τουλάχιστον δύο ή τρεις μήνες» ακόμη, μολονότι οι τελευταίοι πολεμιστές του Ισλαμικού Κράτους δεν κατέχουν πλέον παρά μια περιοχή που υπολογίζεται πως έχει έκταση «30 επί 10 χιλιόμετρα», δήλωσε ο στρατηγός Παριζό στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με δημοσιογράφους στο αμερικανικό Πεντάγωνο.

Η ζώνη που ελέγχει ακόμη το Ισλαμικό Κράτος βρίσκεται στην κοιλάδα του Ευφράτη ποταμού, ανάμεσα στις πόλεις Χατζίν και Μπουκάμαλ, στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ (ανατολικά), διευκρίνισε ο Γάλλος ανώτατος αξιωματικός, συμπληρώνοντας πως ο αριθμός των τζιχαντιστών υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε «μερικές εκατοντάδες».

«Μέσα στις προσεχείς εβδομάδες, ελπίζουμε να τους εκδιώξουμε από αυτή τη βάση», συνέχισε ο στρατηγός, ο οποίος αντιπροσωπεύει τη Γαλλία στη διοίκηση του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, ο οποίος δρα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους από το 2014.

«Αυτό θα σημάνει το τέλος της κατοχής ή του ελέγχου του Ισλαμικού Κράτους σε οποιαδήποτε περιοχή», πρόσθεσε.

Αφού εξαλειφθεί εντελώς κάθε φυσική παρουσία του πάλαι ποτέ «χαλιφάτου» του Ισλαμικού Κράτους σε εδάφη της Συρίας και του Ιράκ, οι δυνάμεις του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού θα παραμείνουν στο πεδίο, για να εγγυηθούν ότι οι τζιχαντιστές δεν θα μπορέσουν να αναδιοργανωθούν, διαβεβαίωσε ο ίδιος.

Ακόμα και «ένας μαχητής του Ισλαμικού Κράτους είναι πολύς. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι θα τους εξολοθρεύσουμε όλους» συμπλήρωσε.

Η τζιχαντιστική οργάνωση έχει εκδιωχθεί από σχεδόν όλες τις αχανείς εκτάσεις που είχε κυριεύσει το 2014 στο Ιράκ και στη Συρία.

Οι τζιχαντιστές διατηρούν πάντως παρουσία στο νοτιοδυτικό τμήμα της Συρίας, όπου στοχοθετούνται από επιδρομές του συριακού καθεστώτος και της Ρωσίας.

Πυρήνες τους είναι επίσης ενεργοί στην επαρχία Ιντλίμπ (βορειοδυτική Συρία) και στην έρημο του Ιράκ, στα σύνορα με τη Συρία.

Ο διεθνής συνασπισμός ανακοίνωσε την Τρίτη ότι έξι ηγετικά στελέχη και οργανωτικά στελέχη του Ισλαμικού Κράτους, τα οποία ενέχονταν σε επιθέσεις που σχεδιάζονταν στην Ευρώπη και στη Σαουδική Αραβία, σκοτώθηκαν πρόσφατα στη Συρία.

Ο Σουφιάν Μακού, Βέλγος που είχε πάει στη Συρία για να προετοιμάσει τη διάπραξη επιθέσεων εναντίον των ΗΠΑ, σκοτώθηκε σε επιδρομή που έγινε τη 2α Ιουνίου, ανέφερε ο συνασπισμός σε ανακοίνωσή του.

Την 12η Ιουνίου, μια άλλη επιδρομή είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο «Σίμακ», ένα στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους που συνδεόταν με έναν πυρήνα που προετοίμαζε επιθέσεις στη Σουηδία.

Άλλοι δύο μαχητές που συνδέονταν άμεσα με τον τελευταίο πυρήνα, ο Αμπού Αούφ και ο Αμπού Κουντάμα, σκοτώθηκαν την 24η Ιουνίου κι ένας τρίτος, ο Σερίφ αλ Ράγκαμπ, την 26η Ιουνίου.

Ακόμη ένας μαχητής του Ισλαμικού Κράτους, ο οποίος φέρεται να προετοίμαζε τη διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών στη Σαουδική Αραβία, ο Μουναουάρ αλ Μουταγιάρι, σκοτώθηκε την 24η Απριλίου, σύμφωνα με τον διεθνή συνασπισμό.

Σχετικά άρθρα