Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Με το… πιστόλι στον κρόταφο ψήφισαν οι βουλευτές της Μέι το σχέδιο για το Brexit

Με το… πιστόλι στον κρόταφο ψήφισαν οι βουλευτές της Μέι το σχέδιο για το Brexit
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βρετανία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένο Βασίλειο, Τερέζα Μέι,

Με ελάχιστες ψήφους διαφορά κατάφερε να επιβιώσει το σχέδιο της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για την τελωνειακή σχέση της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση τη μετά Brexit εποχή.

Παραταύτα, σύμφωνα με τους «Times» του Λονδίνου, η Μέι αναγκάστηκε να απειλήσει τους αντάρτες του Συντηρητικού Κόμματος ότι εάν δεν δώσουν το OK θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Το βρετανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε με 307 ψήφους υπέρ έναντι 301 κατά μια τροπολογία επί του σχεδίου νόμου για το εμπόριο που θα ανάγκαζε την κυβέρνηση να διαπραγματευθεί μια νέα συμφωνία για την τελωνειακή σύνδεση με την Ε.Ε. εάν δεν έχει επιτύχει συμφωνία για το εμπόριο με τις Βρυξέλλες έως την 21η Ιανουαρίου 2019.

Προκειμένου να αποφευχθεί μία οριστική ρήξη με ολέθρια για την κυβέρνηση της Μέι αποτελέσματα, τα στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας που είναι αρμόδια για την τήρηση της κομματικής πειθαρχίας προειδοποίησαν φιλοευρωπαίους πολιτικούς, υπό τους πρώην υπουργούς Στίβεν Χάμοντ και Νίκι Μόργκαν, μερικά λεπτά πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία.

Εμμέσως πλην σαφώς τους απειλησαν ότι εάν το σχέδιο καταρρεύσει θα είναι υπεύθυνοι και θα οδηγήσουν τη χώρα σε γενικές εκλογές.

Σε μια από τις πιο ταραχώδεις περιόδους της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας της Βρετανίας, έχουν διεξαχθεί τέσσερις κρίσιμες εκλογικές διαδικασίες τα τελευταία τέσσερα χρόνια: το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, το 2014, οι βουλευτικές εκλογές του 2015, το δημοψήφισμα για το Brexit, το 2016 και οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2017.

Αν και το σενάριο πρόωρων εκλογών μπορεί να ήταν μία απειλή και τίποτα άλλο, το βέβαιο είναι ότι η Μέι αδυνατεί πλέον να ελέγξει το κόμμα της ενώ το Brexit έχει γίνει συνώνυμο της πολιτικής κρίσης και του αδιεξόδου.

Κανένα από τα έως τώρα προτεινόμενα σχέδια για το διαζύγιο της χώρας από την Ε.Ε. δεν έχει λάβει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Σχετικά άρθρα