Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Ιταλοί έχουν 450 μετανάστες σε δύο πολεμικά πλοία και θέλουν να τους μοιράσουν στις άλλες χώρες

Οι Ιταλοί έχουν 450 μετανάστες σε δύο πολεμικά πλοία και θέλουν να τους μοιράσουν στις άλλες χώρες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ιταλία, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Πρόσφυγες, Τζουζέπε Κόντε,

Διατεθειμένες να λάβουν η κάθε μία 50 από τους 450 διασωθέντες μετανάστες που βρίσκονται πάνω σε δύο πολεμικά πλοία στα ιταλικά χωρικά ύδατα είναι Γαλλία και Μάλτα, δήλωσε το Σάββατο το βράδυ ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε.

«Πολύ σύντομα θα φθάσει και η αποδοχή άλλων ευρωπαϊκών χωρών» έγραψε στη σελίδα του στο Facebook.

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης είπε ότι αυτό επετεύχθη «έπειτα από μια ημέρα τηλεφωνικών και γραπτών επαφών με όλους τους 27 Ευρωπαίους ηγέτες», σημειώνοντας ότι τους υπενθύμισε «τη λογική και το πνεύμα του καταμερισμού που περιελήφθησαν στα συμπεράσματα του ευρωπαϊκού συμβουλίου στα τέλη Ιουνίου».

Ο Κόντε πρόσθεσε σ’ αυτό το σχόλιο ένα αντίγραφο της επιστολής που απηύθυνε στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και στον Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Στο πλαίσιο αυτό που βλέπει την Ιταλία πάντα στην πρώτη γραμμή απέναντι στην επιτακτικότητα της διάσωσης ανθρωπίνων ζωών στη θάλασσα, σου ζητώ μια σαφή ένδειξη καταμερισμού της ευθύνης της διαχείρισης του μεταναστευτικού φαινομένου και να εξετάσεις την πιθανότητα να δεχθείς σε ένα λιμάνι ή να αναλάβεις ένα μέρος των περίπου 450 διασωθέντων» γράφει ο Κόντε στην επιστολή αυτή που απευθύνεται στους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ.

Όπως μετέδιδε το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων νωρίτερα, εν αναμονή πολιτικής λύσης παρέμεναν οι 442 μετανάστες και πρόσφυγες που επιβαίνουν σε δύο στρατιωτικά πλοία νότια της Σικελίας.

Οι διασωθέντες επιβιβάστηκαν στη μονάδα της Frontex και της ιταλικής ακτοφυλακής νωρίς το Σάββατο το πρωί, καθώς το αλιευτικό με το οποίο είχαν σαλπάρει από τη Λιβύη κινδύνευε να βυθιστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την ιταλική κυβέρνηση υπάρχουν τέσσερις εναλλακτικές.

Να μπορέσει να συμφωνηθεί η κατανομή των «απελπισμένων της θάλασσας» σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, να τους δεχθεί τελικά η Μάλτα, να μεταφερθούν και πάλι πίσω στη Λιβύη ή να ξεκινήσουν στο μεταξύ οι διαδικασίες ταυτοποίησης μέσα στα πλοία.

Η κυβέρνηση της Ρώμης, πάντως, επιμένει ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να γίνουν δεκτοί όλοι στην Ιταλία.

Στο μεταξύ, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, αποφάσισε να απευθύνει επιστολή στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στην οποία τονίζει ότι «η Ιταλία δεν είναι διατεθειμένη πλέον να σηκώσει μόνη της το βάρος ενός προβλήματος που αφορά όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Μέχρι αυτή τη στιγμή η συνολική προσέγγιση του Ιταλού πρωθυπουργού ταυτίζεται με εκείνη του υπουργού εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, έστω κι αν η Ρώμη φαίνεται να έχει επιλέξει πιο χαμηλούς τόνους απ’ ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν.

Σχετικά άρθρα