Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Tα βρήκαν Μέι- Τραμπ: Θα έχουμε συμφωνία εμπορίου μετά το Brexit

Tα βρήκαν Μέι- Τραμπ: Θα έχουμε συμφωνία εμπορίου μετά το Brexit
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βρετανία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ηνωμένο Βασίλειο, Ντόναλντ Τραμπ, Τερέζα Μέι,

Σε σκοτσέζικα ντους – με αίσιο κατά τα φαινόμενα τέλος για τις δύο πλευρές – εξελίχθηκε η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Βρετανία.

Πότε εξαίροντας τις αμερικανοβρετανικές σχέσεις που δεν υπήρξαν ποτέ «τόσο δυνατές» και πότε τορπιλίζοντας τις ελπίδες για τη βιωσιμότητα των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ – Βρετανίας, ο Τραμπ έδωσε τελικά το πράσινο φως στη Τερέζα Μέι να συνεχίσει με αυτή τη Λευκή Βίβλο για το Brexit.

«Καταλήξαμε ότι μία διμερή συμφωνία εμπορίου είναι εφικτή μετά το Brexit», θριαμβολόγησε αρχικά η Μέι εξηγώντας πως η αντιτρομοκρατική άσκηση που παρακολούθησαν από κοινού με τον Τραμπ ήταν συμβολική της βαθιάς συμμαχίας των δύο χωρών.

Τον λόγο πήρε αμέσως ο Τραμπ για να διασκεδάσει όλες τις προηγούμενες εντυπώσεις και να δεσμευτεί ότι θα στηρίξει όποια πολιτική για το Brexit αποφασίσει να ακολουθήσει η βρετανική κυβέρνηση. Έστω και αν η Μέι απέρριψε τη δική του πρόταση διότι τη θεωρεί «πολύ σκληρή», όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ήταν η πρώτη τους κοινή συνέντευξη Τύπου από τον Ιανουάριο του 2017, όταν η Μέι έγινε η πρώτη ξένη ηγέτιδα που συνάντησε τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο,

Ωστόσο, λίγες μόλις ώρες πριν από την πολυαναμενόμενη συνάντησή του με τη Μέι στο Τσέκερς, την εξοχική πρωθυπουργική κατοικία, όπου αμφότεροι επρόκειτο να ξεσκονίζουν τη Λευκή Βίβλο για το Brexit, ο Τραμπ «έκαιγε» τη Μέι στη «Sun» του Ρούπερτ Μέρντοκ. Ο ίδιος επιχείρησε να αναστρέψει το κλίμα που είχε δημιουργηθεί έως εκείνη την ώρα υποστηρίζοντας ότι η συνέντευξη ήταν «ψευδείς ειδήσεις» αφού δεν περιελάμβανε όλα τα θετικά σχόλια που είχε κάνει για τη Μέι.

Εμμέσως πλην σαφώς, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε στη συγκεκριμένη συνέντευξη ότι το σχέδιο για το Brexit είναι «πολύ διαφορετικό από αυτό που ψήφισαν οι πολίτες» και θα επηρεάσει αρνητικά τις διμερείς διαπραγματεύσεις για μία συμφωνία. «Το πιο πιθανό είναι να διαπραγματευόμαστε με την Ε.Ε. αντί με τη Βρετανία, επομένως αυτό μάλλον θα σκοτώσει τη συμφωνία» τόνισε ο Τραμπ.

Δίνοντας τη χαριστική βολή στη Μέι, ο Αμερικανός πρόεδρος έπλεξε το εγκώμιο του Μπόρις Τσόνσον, του αμφιλεγόμενου πρώην υπουργού Εξωτερικών ο οποίος παραιτήθηκε ως ένδειξη διαμαρτυρίας γι’ αυτή τη Λευκή Βίβλο. Έκανε μάλιστα ότι δεν έχει επιχειρήσει κανένας εν ενεργεία πρόεδρος, εκτιμώντας ότι ο Τζόνσον θα ήταν εξαιρετικός στη θέση της Μέι.

Τα σχόλια του Τραμπ προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων στο στρατόπεδο της Μέι. Το Φόρεϊν Όφις χαρακτήρισε «λάθος» τις δηλώσεις του Τραμπ. Ο υφυπουργός Εξωτερικών σερ Άλαν Ντάνκαν εκτίμησε μάλιστα ότι μόλις ο Αμερικανός πρόεδρος έχει την ευκαιρία να μελετήσει όλες τις λεπτομέρειες της Λευκής Βίβλου θα αλλάξει άρδην γνώμη.

Δεν είναι βεβαίως η πρώτη φορά που ο Τραμπ εκνευρίζει ή φέρνει σε δύσκολη θέση τους Βρετανούς πολιτικούς. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι καν συμπαθής σε αυτή τη χώρα. Εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για την παρουσία του στο βρετανικό έδαφος περισσότεροι από 64.000 διαδηλωτές πλημμύρισαν την Παρασκευή τους δρόμους του Λονδίνου, ενώ περισσότερες από 100 διαδηλώσεις διοργανώθηκαν σε όλη τη χώρα.

Σχετικά άρθρα