Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Αργεντινή ζητά την έκδοση Ιρανού αξιωματούχου από Ρωσία και Κίνα

Η Αργεντινή ζητά την έκδοση Ιρανού αξιωματούχου από Ρωσία και Κίνα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αργεντινή, Εβραίοι, Ιράν, Κίνα, Ρωσία, Τρομοκρατία,

Τη σύλληψη και την έκδοση στην Αργεντινή του πρώην υπουργού Εξωτερικών του Ιράν Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί ζήτησε το υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής από τη Ρωσία και την Κίνα, προκειμένου να δικαστεί για την επίθεση εναντίον του εβραϊκού κέντρου AMIA στο Μπουένος Άιρες το 1994.

Ο Βελαγιατί, ειδικός σύμβουλος της ιρανικής προεδρίας πλέον, την Πέμπτη βρισκόταν μαζί με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί στη Ρωσία και αναμένεται να αφιχθεί στο Πεκίνο σήμερα Παρασκευή.

Όταν διαπράχθηκε η επίθεση εναντίον του εβραϊκού κέντρου στο Μπουένος Άιρες, την 18η Ιουλίου 1994, η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε 85 ανθρώπους και είχε τραυματίσει άλλους 300, ο Βελαγιατί ήταν ΥΠΕΞ του Ιράν.

Επρόκειτο για την πιο πολύνεκρη επίθεση που έχει γίνει ποτέ στην Αργεντινή, τη χώρα όπου ζει η μεγαλύτερη ισραηλιτική κοινότητα στη Λατινική Αμερική.

Μαζί με αρκετούς ακόμη φερόμενους ως εγκεφάλους της ενέργειας αυτής, ο Βελαγιατί κατηγορείται από τη δικαιοσύνη της Αργεντινής ότι ήταν «ηθικός αυτουργός» της επίθεσης.

Αντίθετα με άλλους κατηγορούμενους, σε βάρος του Βελαγιατί δεν έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης και το αίτημα δεν μπορεί παρά να υποβάλλεται μόνο όταν επισκέπτεται χώρες με τις οποίες το Μπουένος Άιρες έχει συνάψει διμερώς συμφωνίες έκδοσης.

Σχετικά άρθρα