Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αφού ο Τραμπ «έδειρε» τη Μέρκελ και την κατηγόρησε για σχέσεις με τη Ρωσία πήρε αυτό που ήθελε

Αφού ο Τραμπ «έδειρε» τη Μέρκελ και την κατηγόρησε για σχέσεις με τη Ρωσία πήρε αυτό που ήθελε
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άνγκελα Μέρκελ, Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Ντόναλντ Τραμπ,

Τους τόνους ανέβασε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ ζητώντας επιτακτικά αύξηση των αμυντικών δαπανών.

Έπειτα από μία «έντονη συζήτηση», όπως τη χαρακτήρισε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά την οποία το Βερολίνο δεσμεύτηκε να κάνει περισσότερα, ο Τραμπ φαίνεται να πήρε αυτό που διακαώς επιθυμούσε.

«Το ΝΑΤΟ είναι πολύ πιο ισχυρό τώρα από όσο ήταν πριν από δύο ημέρες», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος στους δημοσιογράφους χαρακτηρίζοντας την έκτακτη συνεδρίαση των 29 χωρών-μελών σήμερα «φανταστική και «με εκπληκτικό συναδελφικό πνεύμα».

«Μπορώ μόνο να πω συμπερασματικά ότι το αποτέλεσμα είναι το εξής: η ξεκάθαρη δέσμευση όλων έναντι του ΝΑΤΟ και η ξεκάθαρη επιθυμία όλων να συμβάλουν για να αντιμετωπιστούν οι μεταβαλλόμενες συνθήκες ασφαλείας», επισήμανε και η Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε στις πιέσεις του Τραμπ για αλλαγή της κατανομής βαρών μέσα στη Συμμαχία.

«Προσωπικά το ξεκαθάρισα και άλλοι το ξεκαθάρισαν επίσης ότι βρισκόμαστε σε αυτό τον δρόμο», σχολίασε η Μέρκελ.

Λίγο νωρίτερα, στο στόχαστρό του Τραμπ είχαν βρεθεί τόσο η Γερμανία όσο και η Ισπανία και το Βέλγιο.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή του Reuters μάλιστα, ο Τραμπ έσπασε το πρωτόκολλο και αποκάλεσε τη Γερμανίδα καγκελάριο «Άνγκελα».

«Η γλώσσα ήταν πολύ πιο σκληρή σήμερα», αποκάλυψε η διπλωματική πηγή στο Reuters.

«Άνγκελα, κάτι πρέπει να κάνεις με αυτό», φέρεται να είπε ο Τραμπ στη Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος το επιβεβαίωσε στη συνέχεια, όπως και ότι το Βερολίνο δεσμεύτηκε για περισσότερα στον τομέα των αμυντικών δαπανών.

Απαίτηση του Αμερικανού προέδρου ήταν αρχικά ο διπλασιασμός των ετήσιου στόχου των αμυντικών δαπανών από το 2% του ΑΕΠ στο 4%.

Ο Τραμπ επανήλθε στο θέμα κατά τη διάρκεια συνεδρίασης που ήταν αφιερωμένη στην Ουκρανία και τη Γεωργία.

Οι ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ ζήτησαν από τις χώρες αυτές που δεν ανήκουν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, να αποχωρήσουν από την αίθουσα για μια μη προγραμματισμένη συζήτηση μεταξύ μόνο των μελών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος φάνηκε αποφασισμένος από την πρώτη μέρα της Συνόδου να φύγει από τις Βρυξέλλες με μεγαλύτερες δεσμεύσεις από τους συμμάχους του.

«Είναι πολύ ανάρμοστο» το γεγονός ότι οι ΗΠΑ πληρώνουν για την ευρωπαϊκή άμυνα απέναντι στη Ρωσία, την ώρα που η Γερμανία, η πιο πλούσια ευρωπαϊκή χώρα, στηρίζει τις συμφωνίες για τη μεταφορά αερίου από τη Μόσχα», σχολίασε ο Τραμπ την Τετάρτη, χαρακτηρίζοντας τη Γερμανία «όμηρο της Ρωσίας».

Σχετικά άρθρα