Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δια της αφής δηλητηριάστηκε με Νόβιτσοκ το βρετανικό ζευγάρι – Έκαναν σαν να είχαν πάρει νοθευμένη κοκαΐνη

Δια της αφής δηλητηριάστηκε με Νόβιτσοκ το βρετανικό ζευγάρι – Έκαναν σαν να είχαν πάρει νοθευμένη κοκαΐνη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αγγλία, Βρετανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία, Σεργκέι Σκριπάλ, Χημικά Όπλα,

Διά της αφής, αγγίζοντας αντικείμενο το οποίο ήταν μολυσμένο με τη νευροπαραλυτική ουσία Νόβιτσοκ, δηλητηριάστηκε το ζευγάρι από τη Βρετανία, σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις της Αστυνομίας.

Το Νόβιτσοκ ήταν τόσο τοξικό, υποστηρίζουν οι βρετανικές αστυνομικές Αρχές, ώστε πέρασε μέσα από το δέρμα τους.

Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε συναγερμό μετά και το δεύτερο κρούσμα δηλητηρίασης με Νόβιτσοκ – τον περασμένο Μάρτιο είχε εκτεθεί στη συγκεκριμένη ουσία ο Ρώσος πρώην διπλός πράκτορας Σεργκέι Σκρίπαλ και η κόρη του Γιούλια.

Η Βρετανία είχε κατηγορήσει τότε τη Ρωσία για τη δηλητηρίαση των Σκρίπαλ.

Το Νόβιτσοκ αναπτύχθηκε από τον ρωσικό στρατό κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και ήταν η πρώτη φόρα, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που επιβεβαιώθηκε η χρήση του σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Κατά την πρώτη επίθεση, τον Μάρτιο, Ευρωπαίοι εταίροι και ΗΠΑ είχαν στηρίξει τη στάση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, η οποία καθιστούσε υπεύθυνη τη Μόσχα.

Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα να απομακρυνθεί μεγάλος αριθμός Ρώσων διπλωματών από δυτικές χώρες.

Το νέο κρούσμα πυροδότησε νέο πόλεμο δηλώσεων, με Βρετανούς αξιωματούχους να ζητούν λεπτομέρειες από τη Μόσχα και το Κρεμλίνο να κάνει λόγο για σκευωρίες που στόχο έχουν να πλήξουν τη φήμη της χώρας εν μέσω του Μουντιάλ.

Επιστήμονας που έχει γνώση των ερευνών δήλωσε στο BBC ότι είναι σχεδόν απίθανο το μολυσμένο αντικείμενο να βρισκόταν σε κοινή θέα, προτού πέσει στα χέρια της 44χρονης Ντάουν Στάρτζες, μητέρας τριών παιδιών, και του 45χρονου Τσάρλι Ρόουλι, οι οποίοι εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση.

Οι ειδικοί που ερευνούν την υπόθεση θεωρούν πολύ πιθανό η ουσία να είχε αλλοιωθεί είτε από το βρόχινο νερό είτε από τον ήλιο, που σημαίνει ότι πιθανότατα το ζευγάρι δηλητηριάστηκε επειδή εκτέθηκε σε μολυσμένη περιοχή.

Το βέβαιο μέχρι στιγμής είναι ότι πρόκειται για τα ίδια ουσία που δηλητηρίασε τους Σκριπάλ και μάλιστα κοντά στην ίδια περιοχή, στο Σάλσμπερι.

Το χρονικό της δηλητηρίασης

Το Σάββατο, ασθενοφόρο κλήθηκε να μεταφέρει τη Στάρτζες στο νοσοκομείο αφού κατέρρευσε στο σπίτι της.

Φίλος του ζευγαριού δήλωσε αργότερα ότι μετά το συμβάν αυτό, εκείνος με τον Ρόουλι πήγαν σε φαρμακοποιό για να πάρουν μία συνταγή και στη συνέχεια στην Εκκλησία.

Οι δύο άνδρες επέστρεψαν στο διαμέρισμα και ετοιμάζονταν να επισκεφτούν τη Στάρτζες στο νοσοκομείο όταν ξαφνικά ο Ρόουλι «άρχισε να ζεσταίνεται πολύ, να ιδρώνει και συμπεριφέρεται αστεία».

«Χτυπιόταν στον τοίχο και τα μάτια του ήταν κατακόκκινα», εξηγεί ο φίλος του ζευγαριού προσθέτοντας ότι κάλεσε αμέσως το ασθενοφόρο.

Η Aστυνομία νόμιζε αρχικά ότι το ζευγάρι είχε κάνει χρήση νοθευμένης ηρωίνης ή κοκαΐνης.

Σχετικά άρθρα