Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το ζάμπλουτο Κατάρ αγοράζει ξενοδοχείο στη Νέα Υόρκη για 600 εκατ. δολάρια

Το ζάμπλουτο Κατάρ αγοράζει ξενοδοχείο στη Νέα Υόρκη για 600 εκατ. δολάρια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κατάρ, Νέα Υόρκη, Ξενοδοχεία,

Το μικρό αλλά ζάμπλουτο κράτος του Κατάρ συμφώνησε να αγοράσει ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια της Νέας Υόρκης, το ξενοδοχείο Plaza, έναντι περίπου 600 εκατ. δολαρίων, προσθέτοντας στο χαρτοφυλάκιο του ένα πολυτελές ακίνητο που κάποτε άνηκε στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Η κρατική εταιρία επενδύσεων χαρτοφυλακίου του Κατάρ Katara Holding αποκτά την πλήρη κυριότητα του ξενοδοχείου, περιλαμβανομένου ποσοστού 75% του ινδικού επιχειρηματικού ομίλου Sahara India Pariwar, δήλωσε στο Reuters πηγή με γνώση της συμφωνίας που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Την τελευταία δεκαετία, το Κατάρ αγοράζει γνωστά ξενοδοχεία και πολυτελή ακίνητα στη Δύση, στο πλαίσιο της προσπάθειας του κρατικού επενδυτικού του ταμείου να διαφοροποιήσει τις πηγές εσόδων του πέραν των εξαγωγών αερίου και πετρελαίου.

Το Κατάρ, ο μεγαλύτερος παγκοσμίως εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου, έχει ήδη στην κατοχή του γνωστά ξενοδοχεία όπως το Savoy και το Connaught στο Λονδίνο.

Το επενδυτικό του ταμείο, το Qatar Investment Authority (QIA), έχει ήδη επενδύσει σε μεγάλες εταιρίες της Δύσης, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen και ο μεταλλευτικός γίγαντας Glencore.

Ο ρυθμός των επενδύσεων του Κατάρ στο εξωτερικό αναμενόταν να επιβραδυνθεί εν μέσω κρίσης στον Κόλπο αφού οι γείτονες του – η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και το Μπαχρέιν – επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις στη Ντόχα επειδή θεώρησαν ότι στήριζε την τρομοκρατία.

Το Κατάρ αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι το οικονομικό εμπάργκο είναι μια προσπάθεια υπονόμευσης της κυριαρχίας του. Το Κατάρ χρειάστηκε να διοχετεύσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία του, αλλά τους τελευταίους μήνες ανακοίνωσε ότι ο αντίκτυπος του εμπάργκο αμβλύνθηκε, κάτι που του επέτρεψε να ξεκινήσει και πάλι τις μεγάλης κλίμακας επενδύσεις στο εξωτερικό, περιλαμβανομένης και της αγοράς ποσοστού στη ρωσική πετρελαϊκή βιομηχανία Rosneft.

Η συμφωνία του ξενοδοχείου Plaza είναι η μεγαλύτερη επένδυση στην αγορά ακινήτων της Δύσης από το Κατάρ από τότε που ξεκίνησε το εμπάργκο πέρυσι τον Ιούνιο.

Ο Τραμπ αγόρασε το Plaza το 1998 αλλά αναγκάστηκε να το πουλήσει σε μια ομάδα επενδυτών, μεταξύ των οποίων και ο Σαουδάραβας επιχειρηματίας πρίγκιπας Αλαουίντ μπιν Ταλάλ, πριν από 20 και πλέον χρόνια. Ο πρίγκιπας Αλαουίντ παρέμενε μέτοχος μειοψηφίας στο ξενοδοχείο πριν από τη συναλλαγή με το Κατάρ.

Στο πελατολόγιο του Plaza περιλαμβάνονταν οι Beatles και η Μάρλεν Ντίτριχ, που κάποτε έδωσε παράσταση σε αυτό. Στο ξενοδοχείο αυτό πραγματοποιήθηκε επίσης το 1993 ο γάμος του Τραμπ με την Μάρλα Μέιπλς.

Στο ξενοδοχείο έχουν πραγματοποιηθεί και γυρίσματα ταινιών, όπως το θρίλερ του Άλφρεντ Χίτσκοκ του 1959 «Στη σκιά των τεσσάρων γιγάντων» , το «Άρωμα γυναίκας» του 1991 με τον Αλ Πατσίνο και ο «Βασιλιάς της Νέας Υόρκης» του 1990 με τον Κρίστοφερ Γουόκε

Σχετικά άρθρα