Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες απήγαγαν και βασάνιζαν υπόπτους για την 11η Σεπτεμβρίου

Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες απήγαγαν και βασάνιζαν υπόπτους για την 11η Σεπτεμβρίου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βρετανία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Μυστικές Υπηρεσίες Πληροφοριών, Νέα Υόρκη, Τρομοκρατία,

Σε βασανισμούς και απαγωγές υπόπτων για τρομοκρατική δράση μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ ενεπλάκησαν οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, όπως επιβεβαιώνει έκθεση της επιτροπής Πληροφοριών του βρετανικού κοινοβουλίου.

Η έκθεση που δόθηκε σ στη δημοσιότητα, αποκαλύπτει ότι η MI6 και η MI5 ενεπλάκησαν -σε βαθμό πολύ μεγαλύτερο απ’ ό,τι πιστευόταν μέχρι σήμερα- σε εκατοντάδες περιπτώσεις βασανιστηρίων και πολλές απαγωγές υπόπτων, αν και δεν υπάρχουν αποδείξεις άμεσης συμμετοχής Βρετανών πρακτόρων στην κακοποίηση κρατουμένων.

Σύμφωνα με την επιτροπή, αξιωματούχοι των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών γνώριζαν – και σε μερικές περιπτώσεις παρέστησαν σε βασανισμούς υπόπτων από Αμερικανούς ή άλλους συναδέλφους τους , αλλά «έδειξαν ανοχή» ή έκαναν ελάχιστα για να τους αποτρέψουν .

Στο διάστημα μεταξύ των τρομοκρατικών επιθέσεων του 2001 στις ΗΠΑ και του 2010 η έκθεση καταγράφει μεταξύ άλλων

13 περιστατικά, όπου Βρετανοί πράκτορες παρέστησαν σε κακοποίηση κρατουμένων,
25 περιστατικά, όπου κρατούμενοι ανέφεραν σε Βρετανούς ότι υπέστησαν βασανιστήρια
128 περιπτώσεις, όπου ξένες υπηρεσίες πληροφοριών ενημέρωσαν τις αντίστοιχες βρετανικές για βασανισμούς υπόπτων, αλλά οι τελευταίες δεν έκαναν τίποτε γι’ αυτό 198 περιπτώσεις που οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες έλαβαν από άλλες τρίτων χωρών πληροφορίες που αποσπάστηκαν με βασανιστήρια

Από το 2002 αξιωματούχοι της MI6, της ΜΙ5 και του Βρετανικού Υπουργείου Αμύνης συμμετείχαν σε περίπου 2.000-3.000 ανακρίσεις κρατουμένων σε αμερικανικές εγκαταστάσεις στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και στο Γκουαντάναμο στην Κούβα.

Η επιτροπή ανακάλυψε ακόμη τρεις περιπτώσεις που Βρετανικές μυστικές υπηρεσίες συνεισέφεραν ή προσφέρθηκαν να συνεισφέρουν οικονομικά για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων απαγωγών υπόπτων.

Σε 28 περιπτώσεις είτε πρότειναν, σχεδίασαν ή συναίνεσαν σε επιχειρήσεις απαγωγών που πρότειναν ξένες υπηρεσίες, και σε άλλα 22 περιστατικά έδωσαν πληροφορίες που κατέστησαν εφικτές τις επιχειρήσεις αυτές.

Η επιτροπή πήρε καταθέσεις από πρώην κρατούμενους και μέλη των μυστικών υπηρεσιών -συνολικά 50 ώρες καταθέσεων-, μελέτησε 4.000 έγγραφα και αφιέρωσε 30.000 εργατοώρες για την έρευνα αυτή.

Σχετικά άρθρα