Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Παραλύει» η Αργεντινή – Χιλιάδες πολίτες διαδηλώνουν κατά της συμφωνίας με ΔΝΤ

«Παραλύει» η Αργεντινή – Χιλιάδες πολίτες διαδηλώνουν κατά της συμφωνίας με ΔΝΤ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αργεντινή, Διαδηλωτές, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο,

Σε 24ωρες απεργίες προχωρούν τα συνδικάτα της Αργεντινής, σε μία προσπάθεια να διαμαρτυρηθούν για τη συμφωνία της τοπικής κυβέρνησης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Στην ταλανιζόμενη χώρα της Λατινικής Αμερικής αυτή τη στιγμή δεν λειτουργούν τα τρένα, οι υπόγειο σιδηρόδρομοι, τα λεωφορεία και ορισμένες πτήσεις.

Όπως εκτιμούν οι διοργανωτές, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι να λάβουν μέρος στις διαδηλώσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο Μπουένος Άϊρες.

Τα συνδικάτα ζητούν μεταξύ άλλων να ξανανοίξουν οι διαπραγματεύσεις μισθών για το τρέχον έτος, προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τον εκτιμώμενο πληθωρισμό, που υπολογίζεται σε 27% από την κεντρική τράπεζα.

Στις 20 Ιουνίου η εκτελεστική επιτροπή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενέκρινε την τριετή συμφωνία stand-by (SBA) με την Αργεντινή ύψους 50 δισ. δολαρίων (ήτοι 35,379 δισ. SDRs* ή περίπου 1,110% της ποσόστωσης της Αργεντινής στο ΔΝΤ).

Η απόφαση του συμβουλίου επιτρέπει στις αρχές να προβούν στην άμεση εκταμίευση 15 δισ. δολαρίων (που αντιστοιχούν σε 10.614 SDRs ή 333% της ποσόστωσης της Αργεντινής).

Το ήμισυ αυτού του ποσού (7,5 δισ. δολάρια) θα χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη του προϋπολογισμού της χώρας.

Το υπόλοιπο ποσό της χρηματοδοτικής στήριξης του ΔΝΤ (35 δισ. δολάρια) θα διατεθεί καθ ‘όλη τη διάρκεια της συμφωνίας, με την επιφύλαξη τριμηνιαίων αναθεωρήσεων από την εκτελεστική επιτροπή του Ταμείου.

Οι αρχές ανέφεραν ότι προτίθενται να αντλήσουν μέρος από την πρώτη δόση της συμφωνίας, αλλά αντιμετωπίζουν το υπόλοιπο ποσό της συμφωνίας ως προληπτικό μέτρο.

Το οικονομικό σχέδιο των αρχών της Αργεντινής που υποστηρίζεται από το SBA αποσκοπεί στην ενίσχυση της οικονομίας της χώρας με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της αγοράς μέσω ενός συνεκτικού μακροοικονομικού προγράμματος που μειώνει τις χρηματοδοτικές ανάγκες, θέτει το δημόσιο χρέος της Αργεντινής σε σταθερή καθοδική πορεία και ενισχύει το σχέδιο μείωσης του πληθωρισμού σε ρεαλιστικούς στόχους και την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας.

Σημαντικό είναι ότι το σχέδιο περιλαμβάνει μέτρα για την προστασία των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, διατηρώντας τις κοινωνικές δαπάνες και σε περίπτωση επιδείνωσης των κοινωνικών συνθηκών, παρέχονται περιθώρια για μεγαλύτερες δαπάνες για το δίκτυο κοινωνικής ασφάλισης της Αργεντινής.

Σχετικά άρθρα